Pocit přeležené tváře a poloviny jazyka. Čím to je a co by pomohlo?

levandulka41
11. říj 2023

Prosím o zkušenosti a radu. Během měsíce se mi už po 5. stalo, že mi z ničeho nic začal jakoby tuhnout obličej, jen levá půlka a polovina jazyka. Jako když přestává zabírat injekce od zubaře. Takové mravnčení i pod okem, levá nosní dírka, polovina jazyka až krku, hybnost v pořádku, jen ten pocit....u lékaře jsem byla, i na orl a neví se z čeho to je. Před půl rokem jsem byla na MR kvůli migrenam, rtg páteře, diagnóza migrény bez aury a cerviokranilani syndrom. Na RHB chodím. Přijde to z ničeho nic...a pak jej s hrůzou čekám až to přejde ☹ mám brát horcik a b komplex. Jenže po horciku dostávám okamzite migrenu...nemáte některá zkušenost? Čím to je a hlavně co na to pomáhá?

sarihy
12. říj 2023

Já většinou vidím takové ty horší diagnozy, ale napadla mě RS...ale to by se asi ukázalo na MR...Tuhle diagnozu někdo zmínil?

levandulka41
autor
12. říj 2023

@sarihy ano, neurolozka tvrdí, že by bylo něco vidět na rezonanci , kdyby to byla RS nebo cokoli vážného...dneska se mi to stalo zase, půl hodiny po probuzeni, výjimečně na straně pravé, včetně jazyka. Po 2 hodinách zmizelo...☹ ☹ napadla mě i psychika, mám panicke stavy, včetně atak , ale tohle se stává v naprostém klidu

helen_h
12. říj 2023

Kdyby se to vztahovalo k lícnímu nervu, tak by asi zlobila jen ta jedna strana, to je zajímavé, že dnes se Vám to stalo na straně opačné. Přemýšlím, jestli by mohl poradit nějaký fyzioterapeut.

helen_h
12. říj 2023

Pak existuje také cosi jako migrena aura, která se neprojevuje bolestí hlavy, ale mívá stavy podobné trochu mrtvičce včetně zhoršené hybnosti jazyka.
Když ten stav máte, tak mluvíte zcela plynně, nepociťujete horší ovládání jazyka, nutnost se na řeč víc soustředit??

helen_h
12. říj 2023

Cituji k migréně s aurou:
2. Smyslová (senzorická) aura
Hlavními příznaky smyslové aury jsou pocity necitlivosti, brnění nebo pocit „mravenčení“. Tyto pocity jsou zároveň obvykle i samotným začátkem smyslové aury a objevují se nejprve v jedné končetině po dobu 10 až 20 minut. Posléze mohou postoupit na jednu stranu tváře, rtů nebo jazyka.

3. Aura s řečovými a jazykovými příznaky
Poruchy řeči a jazyka patří mezi méně časté příznaky aury, ale setkat se s nimi můžete. Příznaky mohou zahrnovat například nezřetelnou řeč, mumlání nebo neschopnost tvořit správná slova.

crejzy
12. říj 2023

Já sice RS ( snad) nemám ale u potvrzení nebo vyvracení RS se používá ještě Lumbálka. Jak píše
@helen_h nademnou, může to být víc věcí. Hodně “podivných” neurologických potíží patří i k Epilepsii. Mě se to, co se stalo vám, stalo 1x v životě asi dva dny po záchvatu, kteří doktoři uzavřeli jako epilepticky, ale mám taky úzkosti a teoreticky to mohla být panická ataka 🤷‍♀️ jiný Epi záchvat jsem v životě neměla. Neuvazovala neuroložka o EEG ?

levandulka41
autor
12. říj 2023

@crejzy eeg mám taky za sebou, kvůli těm migrénam i ct, rentgeny páteře, odběry krve na všechno co může snad být...ještě mě čeká zítra zubař, mám problém s dolní stoličkou. Ale dneska mi to že mě to prepadlo na prave straně , vyloucilo problém s levym zubem ☹

levandulka41
autor
12. říj 2023

@helen_h Je to jako když dostanete inhekci do zubu, tak ta první minutka nebo pal odeznívání, jýbu jazykem normálně, mluvím, pískem, úsměv v pohodě jen pocit,že není, že to mám umrtvené i pod okem a kolem nosni dírky... před chvílí mě začalo dost bolest na spáncích, úplně jako by mi měla prasknout hlava a trošku se mi motala. Před tím jsem se doma vystresovala a mám teď celkově stresové období...že by to byla předzvěst migrény....jak píšete. Opět jsem dostala strašný strach z mrtvice ☹ jako vždy když se mi to stalo..

crejzy
12. říj 2023

Muže to být všechno dohromady, málo hořčíku, migrena + stres. Stala se vám někdy ocni migrena ? Mě už 2x v životě. Trvá to cca 20minut ale já mám hrozny strach že to je RS nebo mrtvice atd. Mám zasebou vážný neurologicky problém a tyhle různé neurologické potíže mě už roky překvapují. Tak jen že vám rozumím, je to psycho..

levandulka41
autor
12. říj 2023

Já se taky pokaždé vyděsím, že je to mrtvice. RS se taky bojím, měla bych apelovat na tu lumbálku nejspíš...někdy mi totiž brní levá noha, celá, malícek na levé ruce občas vůbec necítím na pár minut, hodin..někdy si čistím zuby a najednou jako bych měla cizí ruku v zápěstí..přejde do hodinky...podle doktorky od páteře...na rehabky chodím a stejně beze změny. A můžu se optat, co se vám stalo?

crejzy
12. říj 2023

@levandulka41 ještě jedna věc mě napadlo. Test na boreliozu vám dělali ? Neuroborelioza tohle taky dělá

levandulka41
autor
12. říj 2023

@crejzy bohužel/bohudík dělali, negativní

helen_h
12. říj 2023

@levandulka41 Ano, takovéto neuro potíže právě umějí i ty migrény. Migrénu s aurou měla moje kamarádka, v té době mladá (26 let), po škole, pracující ve zdravotnictví, delší dobu pracovní stresy, přetížení, spánek max 4 hodiny denně a takto se jí rozjely ty migrenozni stavy, že to právě může vypadat až jako mrtvička.
Na MR pak žádné změny, říkali, že by se možná něco natočilo pouze při té probíhající fázi. Pak vždy cca do 2 hodin klid. Rady neuoroga, jak to odlišit od mrtvičky: kdyby to trvalo déle jak ty 2 hodiny. Tím, že pracovala v nemocnici, tak by naštěstí mohla vyhledat pomoc docela rychle.
Ona to tedy popisovala tak, že třeba začala něco říkat, mozek normálně fungoval, ale řeč jí vázla, že se musela strašně soustředit, aby řekla celou smysluplnou větu, že jí ta pusa tuhla a neposlouchala ji, že artikulovala jak trochu opilá.
Tak určitě vyzkoušejte i tu plynulost řeči, nejen hybnost jazyka.

levandulka41
autor
12. říj 2023

@helen_h Jojo stav jako bych byla úplně opilá. Od covidu mě trápí i taková jakoby mozkova mlha. Je to už měsíc a pořád mě to případává a do toho ještě častější to necitliveni a brnění....já mám napsáno výsledek z magneticke že je tam jediný "nalez" a to nějaká dutina nebo co...To mi řekla naurolozka že bývá jej a pouze u migreniků