Očkování při kojení. Kdo se nechal?

martinatd
30. lis 2021

Ahojte, je tu někdo kdo se nechal ockovat proti covidu při kojeni? Situace začíná být už pomalu neunosna, chtěla jsem vydržet co nejdele ale chystám se přes hranice za rodinou a očkování hodně usnadni stále ale kojím a co jsem četla, prý není potvrzeno že se něco nemůže dostat do mléka.Takze se bojím..Děkuji

tynka9
30. lis 2021

Nechala jsem se naockovat ještě v šestinedělí (měla jsem své důvody proč necekat alespon po). Doporucovala mi to i pediatrička. Pro děti to má spíš výhodu - mm přechází protilátky a miminko by melo být chráněné. Po očkování mě jen den bolela ruka, jinak se v pohodě. Doktorka doporucovala klidnější režim 2-3 dny po, ideálně mít někoho k ruce (máme 3 malé děti)

martulka6188
30. lis 2021

Tech diskusi na toto tema je tu uz spousty. Ano, jsou tu zeny, ktere se nechaly ockovat pri kojeni, vcetne me. Malej mel uz rok a pul v te dobe. Nekdo odstrikaval, aby potom nejakou dobu nekojil, ja ne. Kojila jsem normalne (na pozadani maleho). Nic jsem na nem nepozorovala, ani zmeny v tvorbe mleka.

marcicek84
30. lis 2021

@martinatd neni nic oficialne potvrzeno,byt rikali,ze nic nehrozi,ale ja bych do toho nesla,co muze udelat s mimcem treba soubeh vakcin,das ho ockovat na hexu nebo na neco jineho a zaroven budes mit termin na covid a pokud se neco vylouci do mleka a v tom telicku se to potka nikdo nevi co to udela...Jestli musis,tak bych radeji odstavila,i kdyz nevim zase jak mas velke mimco s zda to je realne...

mamikry
30. lis 2021

@martinatd Jsem ockovana hned po sestinedeli. Maly absolutne bez jakekoli reakce a covid stejne chytl od brachy, takze bych se nejakeho prenosu do MM nebala. Me, jako kojici, slozil covid z cele rodiny (vcetne babicky 60+) nejvic. Ale mela jsem lehky prubeh, dva dny teploty kolem 38, unava a ryma, ztrata cichu a chuti na tyden. Ostatni jen ryma, unava a ta ztrata. Jsem rada, ze jsem do toho sla, protoze nevyspalost a kojeni me zjevne oslabilo. Jo, dva tydny na to mel sve ockovani a taky uplne bez reakce.

rejalin
30. lis 2021

Nechala jsem se očkovat, když měl malý cca rok (kojím fakt hodně). Dva doktoři mi to doporučili. Problém žádný nebyl.

zrzinda
30. lis 2021

Ahoj, taky jsem naockovana. Byla jsem před týdnem na první dávce (čekala jsem až mala trochu povyroste, kdyby to třeba nějak snížilo tvorbu mleka, tak abych nemusela dávat uměle). Ale úplně v pohodě - nic mi nebylo a kojim vesele dal 😊

lidija1234
30. lis 2021

Nenechala bych se,už jen z důvodu že na těhotných ani kojících ženách to nebylo testované a neví se jestli se může do mléka něco dostat popřípadě jaký vliv to bude mít na dítě.Já bych do toho nešla,doktoři to už před rokem doporučovali těhotným přitom když známá chodila očkovat tak prostě těhotné neockovali. Za mě nemůžou doporučit nic co nebylo nijak testováno ale tohle je čistě můj názor. Já kvůli jedné cestě do na zahraničí bych si udělala test a byla bych v klidu.

surikata131
30. lis 2021

@martinatd já jsem se očkovala po šestinedělí, poté 1 den bolest svalu v místě vpichu (po každé dávce), jinak nic. Do mléka se dostávají protilátky, ne samotná vakcína. Pokud se chceš očkovat, tak je opravdu nejvyšší čas...

marcicek84
30. lis 2021

@surikata131 vzdyt vakcina na deltu je teprve ve vyvoji a omikron pry muze i celou pandemii ukoncit,tak spis je cas jeste pockat jak se to vyvrbi...

lucinka_16
30. lis 2021

@martinatd Jsem očkovaná,malý měl 7 měsíců,kojila jsem hned. Já akorát bolest hlavy ten den a druhý den ruka...

tynka9
30. lis 2021

@lidija1234 už existuje mnoho studií o bezpečnosti podání vakciny jak tehotnym tak kojicim. V tehotenstvi je vakcina mnohem bezpečnější než prodělání kovidu. A při kojení - opravdu není cesta, kudy by se vakcina dostala do mm, tam se dostanou akorát protilátky, což je jen výhoda.

jana_zofie
30. lis 2021

Kojici a zaroven tehotna. Ja bych neriskovala. Jestli jsi byla nekdy nemocna, musis vedet, jaky je s ditetem prusvih i kdyz te lehce vyradi i blba viroza. A to se bavime o mirnem prubehu. Do mleka prechazi protilatky, coz je pro dite velmi vyhodne, ony ty pripadne postcovidove nasledky u deti nejsou nic moc. A jestli tu nekdo rika, ze neni dlouhodoba studie a nevi se, co to udela za dvacet let, tak jen upozornuju, ze poznatky o dlouhodobych nasledcich po covidu, depresich, zhorsenyh stavech, odrovnane nohy, trvale nasledky na plicich a mnoho dalsich uz tu mame a fakt to neni nic pěkného. Dekuji. Nechci.

petralp
30. lis 2021

@martinatd já jdu ve čtvrtek na první dávku. Mám čtyřměsíčního syna, kterého kojim. Pokud máš Facebook mrkni na skupinu. Dlouho jsem taky váhala ale chci se synem chodit na plavání a jak říkáš už je to neúnosné. Psychicky mě to vyčerpává protože v telce,na netu není nic jiného a nechci aby z malého byl nějaký asociál, který bude pořád zavřený doma s rodiči.

surikata131
30. lis 2021

@ lidija1234
@marcicek84 tak se zakladatelka dočkala rad od odbornic, které ani nerozumí psanému textu ( otázka zněla “ je tu někdo kdo se nechal ockovat proti covidu při kojeni? ”). Na deltu fungují i stávající vakcíny (vážnému průběhu pořád ještě zabraňují ve slušné míře), o kterých toho momentálně víme určitě více než o omikronu

zrzinda
30. lis 2021

@lidija1234 Muj bracha je doktor. To, co vypravi, opravdu není nic pěkného. Takže já bych se po konzultaci s nim (kdybych byla těhotná) naockovat nechala. On sám mi říkal, ze by mi to doporučil. A to opravdu jedna v mem nejlepším zájmu.

amelia89
30. lis 2021

Preboha zeny myslela som si ze vdaka tej osvate v telke aj v mediach tieto hoaxy uz nekoluju internetom no ale vidim ze ano😅
Tak po prve- ak subeh vakcin? mozes kludne zaockovat dieta hexou a ty seba proti covidu- to sa absolutne nijako neovplyvnuje.
Do materskeho mlieka sa pravdepodobne dostavaju protilatky- to je len a len prospesne.
Ja som kojila a dala sa ockovat,nijako sa mi neznizila tvorba mlieka normalne som kojila dalej.
Teraz som opat tehotna a pojdem v tehotenstve aj na 3. davku.
Treba sa trochu informovat ale v dobrom radim- mimo modreho konika,tu sa dozvies len a len hoaxy 🙏🏻
Prajem vela zdravia.

marcicek84
30. lis 2021

@amelia89 vidis a mne to zase bez poradnych podkladu prijde jako slepa vira v to,ze cinim spravne...i vzhledem k historii vyrobcu a za co vse dostali pokuty a to byla manipulace s daty a uplaceni,bych v teto fazi se nenechala ukolebat a tu studii dlouhodobe bezpecnosti bych nepodcenovala...

amelia89
30. lis 2021

@marcicek84 tie studie nerobi vyrobca. Slepa viera v co? V miliony lekarov ktori sa snazia zachranovat nase zivoty? Prepac ale ja zijem v normalnej realite a nevidim na kazdom rohu konspiraciu. Verim v ockovanie deti a verim v ockovanie v covid. Neverimv manipulaciu dat, preco by to robili,kto by z toho mal prospech? Preco by chceli ublizit celej ludskej populacii? Ved to nedava absolutne ziadny zmysel.
To ze sa nase nazory odlisuju je v poriadku.

marcicek84
30. lis 2021

@amelia89 proc? zisky prece,o zdravi tady nikomu nejde a nikdy neslo...to je dnesni normalni realita a to je duvod manipulace s daty a je jim jedno koho to vezme s sebou nebo poskodi...

makkyv
30. lis 2021

@martinatd Tuto diskuzi jsem zakládala minulý týden, též mne zajímalo. Dcerka má 13 m a je plně kojená, nechala jsem se očkovat, už též kvůli této situaci, ač jsem nechtěla.
Je to už přes týden, plně kojím, dcera naprosto v pohodě, žádné změny nepozoruji. Já po první dávce žádné příznaky, jen nepatrná bolest ruky, jinak nic. Příští týden jdu na druhou a jsem ráda, že to budu mít z krku, prozatím.
Být tebou bych šla a vůbec se nebála. 🙂

amelia89
30. lis 2021

@marcicek84 prosim vas to je uplne odveci. Viete kolko stoji vyrobcu davka vakcina? 30€. Viete kolko stoji pece o cloveka na ARO? 15000€. Tak mi teraz povedzte ak by im islo iba o zisk naco by vymyslali nejaku vakcinu?

b91
30. lis 2021

Ahoj, mám čerstvě po píchnutí 1.dávky Pfizera. Byla jsem teď v sobotu. Ten den a druhý den mě bolela ruka, ale žádné drama. Teď už o ničem nevím.
Kikča má dnes 3měsíce a dva týdny a je plně kojená. Měla jsem opravdu strach, aby to neudělalo neplechu s 🐐🐐, ale vše je ok.

marcicek84
30. lis 2021

@amelia89 a reknete mi,na JIPech nelezi ockovani?Tak u nas jo,nevim jak u vas na SK...Vyrobci vakcin prece nevlastni zadne ARA,ti vydelavaji na prodeji leciv ci vakcin,tedy nechapu myslenkovy pochod...

zrzinda
30. lis 2021

@marcicek84 Kamarád záchranář nám vyprávěl, jak je to s očko/neocko v nemocnicích. Na ventilatorech jsou neocko lidé. Očkováni si zavolaji záchranku, protože mají teplotu/hůř se jim dýchá a vyšel jim pozitivní test. Jsou to ale lidé, kteří by se doma vylezeli a byli v pohodě.

amelia89
30. lis 2021

@marcicek84 85% ludi nie je ockovanych na JIP. Vy si myslite ze oni tam lezia a davaju im masaze alebo im podavaju lieky-lieciva? Pfizer vymyslel len vakcinu a predtym neexistoval alebo co?

marcicek84
30. lis 2021

@amelia89 pardon, ale opět se ztrácím v myšlenkovém pochodu...

amelia89
30. lis 2021

@marcicek84 ok skusim este raz: vy tvrdite ze je to business. Ja vam hovorim ze pre pharma firmu je vacsi business liecit človeka na ARE alebo jednoducho dlhodobo v nemocnici nez mu dat 1 vakcinu pretoze to mnozstvo drahych liekov ktore do neho musia natlacit je neporovnatelne. Už?

marcicek84
30. lis 2021

@zrzinda ve FNO jsou na kyslíku očkovaní a neočkovaní skoro padesát na padesát. Pravda, že na JIP převažují neočkovaní, ale zase věková struktura je těžce 50 plus, plus mají přidružené komorbidity, tedy neočkovaní rizikoví pacienti. Zůstává tedy otázkou, zda je opravdu riziková skupina kojící matka, za mě nikoli. A těhotná riziková být může, ale v těhotenství bych do toho nešla, vlastně vakcína je zde od léta, tedy pokud někdo o očkování stál, mohl to stihnout před těhotenstvím, de facto v jarních měsících 2022 porodí poslední neočkované z objektivních důvodů,že pro ně ještě nebyla vakcína otevření dle věku, pak snad tyto debaty skončí, protože snad nikdo nebude uvažovat o očkování v těhotenství, protože když už tak chce, mohl to stihnout před ním a zbytek logicky nechtěl.

marcicek84
30. lis 2021

@amelia89 zbytečné se dohadovat, možná stačí počkat ještě 14 dní a pokud se to potvrdí, tak jen na to, až omikron vytlačí deltu, to už by pak mohly tyto debaty úplně skončit.... https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/o...

mamikry
30. lis 2021

@marcicek84 Tak to ses opet tezke mimo realitu. Na JIP nekonci jen lide pres 50, ale take mladsi rocniky, casto bez dalsich nemoci. Umiraji i lide 30+, jen co vim ja, tak zemrely nejmene tri tehotne, dalsi na ventilatoru. A i kdyby padesatnici, porad jsou to lidi v produktivmim veku, kteri by na JIP normalne nebyli. A jako sorry, ale argumentovat tu clankem z novinek, ktery tvrdi, ze mozna novy vir nic nedela, tak tos nam to teda ukazala. Nejsou data, nikdo zatim presne nevi, jde o dohady, ale na tech ty stavis celou svoji logiku. Fakta znovu zadna, jen fantasmagorie o spiknuti vedcu, ktere ani neumis poradne oduvodnit.