Očkování covid, když kojím. Poradíte?

nazka
7. kvě 2021

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat zkušenějších, kteří tomu rozumí. Ráda bych se nechala naočkovat proti covidu. Vím, že při kojení to není vhodné. Kojím už jen večer. Šlo by to třeba tak udělat, že bych třeba dva dny nekojila po aplikaci vakcíny? Nebo jak dlouho? Nebo jak to je, abych neohrozila dítě.

leniczka23
7. kvě 2021

@nazka Já bych tohle neriskovala prostě. Buď bych počkala až dokojim a nebo kojit přestala, ale s očkováním bych do toho nešla

barmil
7. kvě 2021

@nazka tak v cizině naopak doporučuji očkovat, že se kojenim přenesou protilátky i na dite. Najdi si studie z UK a USA.

pexi
7. kvě 2021

@nazka s očkováním na covid zkušenost nemám. Nicméně jsem se při kojení očkovala proti tetanu a tam mi lékař doporučil očkovat v době, kdy nekojím plně, jinak ale kojit běžně dál (může to mít vliv na chuť mléka). U covidu bych to viděla podobně...

marelle
7. kvě 2021

@nazka na stránkách mamila byl na toto téma článek. Já také zvažuji očkování a nemám v plánu přestat kojit. Proberu to ještě s doktorkou, ale zřejmě do toho půjdu.

surikata131
7. kvě 2021

@nazka 2 dny úplně zbytečné, normálně bych kojila, max vynechala to jedno večerní kojení ten den, kdybych chtěla být jo opatrná. Mám termín porodu v srpnu a když budou vakcíny, tak se po porodu nechám naočkovat. Už se očkují i těhotné...

gruyerre
7. kvě 2021

@nazka normálně bych se nechala naočkovat a týž den dítě nakojila. Nedokážu si představit, jak by to mohlo dítěti uškodit.

nazka
autor
7. kvě 2021

@leniczka23 a proč?

nazka
autor
7. kvě 2021

@gruyerre já taky úplně ne, není to živá vakcína. Doktorka říkala, že se to může. Ale raději ještě sháním info jinde.

trek10
7. kvě 2021

@nazka Jsem zdravotnik a nechala jsem se naockovat, kdyz bylo synovi 6 mesicu vakcinou Pfizer. V te dobe byl syn jeste plne kojen. Ve svete i u nas je to schvalene. Dle studii maji pak i deti protilatky. Pri druhé dávce jsem mela slabsi reakci, zimnice a druhý den trosku nevolnost, ale dalo se to zvladnout. Je to 2 mesice a jsme oba OK a uzivame si normalni zivot. Kojim doposud.

ajja87
7. kvě 2021

@trek10 ono je to schválené, že se mohou nechat kojící naockovat? Ja právě myslela, že ne.. Tak to jw super, jak to půjde, tak se taky nechám...

netopejr
7. kvě 2021

Covid očkování je ve fazi studie. Neni nic overeno vyloučeno. Tak6e kdo chce kam...
Na cem se ovšem zatím všichni shoduji - ochranu se jevu, na jakou dobu to poskytuje , jestli vubec, rozhodně to neposkytuje ochranu proti vsem mutacím, jestli pak ma nekdo následky nebo umře.....
Jedinalå jistota tady je, ze si cl9vek šlehne chemický a biologický koktejl neznámého složení.... s nasledky rozličného spektra (takzly žádného, včetně nulové ochrany proti covidu treba).

tynka9
7. kvě 2021

@netopejr prosím najdi si už relevantní data....

cilkat
7. kvě 2021

KOjím syna přes dva roky... vidíte, nějak mě vůbec nenapadlo, ež by to mohlo s očkováním na Covid kolidovat... (mám v plánu se nechat očkovat až to půjde, jesli budu kojit ještě i tou dobou, tak budu kojit normálně). Očkovat proti tetanu jsme se nechala taky během kojení, s doktorkou jsme to konzultovala a říkala, že by neměl být problém (ano, tetanovka je mnohem víc ozkoušená, ale to je hlavní rozdíl)

marge_s
7. kvě 2021

@nazka kojeni neni kontraindikace. Vse se odehrava ve svalu, do mlika nic neleze.
Neznamy koktejl to neni, klidne si najdi pribalak, konkretne u Pfizeru jsou ty pomocny latky hodne “nevinny”. Hodne stesti.
(Taky kojim, taky jsem po ockovani)

nazka
autor
7. kvě 2021

@trek10 děkuji za zkušenost 🙂

nazka
autor
7. kvě 2021

@netopejr já nezakladala diskuzi jestli se očkovat nebo neočkovat proti covidu, tak Tvá odpověď není úplně relevantní. 🥴

nazka
autor
7. kvě 2021

@marge_s děkuji 🙂

nazka
autor
7. kvě 2021

@cilkat já na to přišla tak, že mám teď být očkovaná proti encefalitide a doktorka se ptala, zda to chci odložit kvůli kojení. Tak proto zjišťuji i ostatní očkování.. Obecně mi doktorka řekla, že pokud to není živá vakcína, tak nevadí. 👍

surikata131
8. kvě 2021

@netopejr jsi mimo
@nazka U všech schválených vakcín je podrobná dokumentace, jsou vysoké nároky na kvalitu a výrobní postupy. Pokud si nepíchneš sputnik, tak bych se dakt nebála. princip vakcín klasického typu (astra, johnson) je starý, s mRNA už se pracuje minimálně od 90. let (za účelem léčby rakoviny aj), takže bezpečnost už je taky prokázaná, konkrétně pfizer (nejspíš i ostatní) působí jen lokálně ve svalu, kde byl aplikován, z dané končetiny se nedostává pryč, nekoluje tělem žádný “koktejl” (navíc složení je známé) mRNA je labilní a brzy se rozpadá, tělem pak kolují protilátky. Poregistrační studie běží normálné u všech léků, není to nic neobvyklého. Už mám z tady těch hoaxů tik v oku

jancaand
8. kvě 2021

Kamarádka se nechala naockovat, i když plně kojila. Před očkováním to doktorům zatajila. Už je po druhé dávce a v pohodě..

nazka
autor
8. kvě 2021

@surikata131 děkuji za skvělé vysvětlení 👍

surikata131
8. kvě 2021

@jancaand jedna moje kamarádka doktorka se taky už naočkovala jako kojící. Po Pfizeru měla 1 den bolest v místě vpichu, toť vše

inssomnia
8. kvě 2021

Taky se přidávám jako spokojeně naočkovaná kojící. Radila jsem se i s doktorem na očkocentru a v poho. Žádné nežádoucí účinky na mně ani na dítěti (Pfizer, dvě dávky)

marge_s
8. kvě 2021

@jancaand dobry napad. 🙈 Co jim zataji priste 🤔

bublici
14. kvě 2021

@nazka
Tak mi holky řeknete, čím jste se ockovali? Byla jsem dnes v ockovacim centru a tam mne nenaockovali, ze kojim, takže mám smůlu.

nazka
autor
14. kvě 2021

@bublici to je děs, jak každý přistupuje k tomu jinak 🤷‍♀️ já ještě očkovaná nejsem, jsem na to zvědavá. Dám vědět, jak dopadnu

bublici
14. kvě 2021

@nazka no já to příště proste zatajim. Byla jsem jako dobrovolník, už jsem mohla mít ockovani. Kdybych to věděla, takbto zatajim. No tak si už počkám na radu .

aneta_v
14. kvě 2021

Tohle je z příbalové letáku Pfizeru, to znamená, že na to jsou studie, že to neškodí při kojení? To asi ne, že. Neví se o tom totiž vůbec nic

bublici
14. kvě 2021

@aneta_v No to znamená, ze zatím nejsou studie jestli to škodí nebo ne. Ale v zahraničí studie už probíhají. Samozřejmě logicky u specifickych skupin lidi budou studie probíhat později než u většiny skupin. Kolik je ve světě kojicich? Určitě méně než třeba cukrovkaru….

marge_s
14. kvě 2021

@bublici treba u nas ve fakultce pfizer. Zkusila bych stesti znova, pokud o to stojis 🤔
Bude to na te urovni - “snaziva lekarnice neproda tehuli kapky do nosu” 🤷🏾‍♂️ Chjo