Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat zkušenějších, kteří tomu rozumí. Ráda bych se nechala naočkovat proti covidu. Vím, že při kojení to není vhodné. Kojím už jen večer. Šlo by to třeba tak udělat, že bych třeba dva dny nekojila po aplikaci vakcíny? Nebo jak dlouho? Nebo jak to je, abych neohrozila dítě.
@nazka 2 dny úplně zbytečné, normálně bych kojila, max vynechala to jedno večerní kojení ten den, kdybych chtěla být jo opatrná. Mám termín porodu v srpnu a když budou vakcíny, tak se po porodu nechám naočkovat. Už se očkují i těhotné...
@leniczka23 a proč?
@nazka Jsem zdravotnik a nechala jsem se naockovat, kdyz bylo synovi 6 mesicu vakcinou Pfizer. V te dobe byl syn jeste plne kojen. Ve svete i u nas je to schvalene. Dle studii maji pak i deti protilatky. Pri druhé dávce jsem mela slabsi reakci, zimnice a druhý den trosku nevolnost, ale dalo se to zvladnout. Je to 2 mesice a jsme oba OK a uzivame si normalni zivot. Kojim doposud.
Covid očkování je ve fazi studie. Neni nic overeno vyloučeno. Tak6e kdo chce kam...
Na cem se ovšem zatím všichni shoduji - ochranu se jevu, na jakou dobu to poskytuje , jestli vubec, rozhodně to neposkytuje ochranu proti vsem mutacím, jestli pak ma nekdo následky nebo umře.....
Jedinalå jistota tady je, ze si cl9vek šlehne chemický a biologický koktejl neznámého složení.... s nasledky rozličného spektra (takzly žádného, včetně nulové ochrany proti covidu treba).
KOjím syna přes dva roky... vidíte, nějak mě vůbec nenapadlo, ež by to mohlo s očkováním na Covid kolidovat... (mám v plánu se nechat očkovat až to půjde, jesli budu kojit ještě i tou dobou, tak budu kojit normálně). Očkovat proti tetanu jsme se nechala taky během kojení, s doktorkou jsme to konzultovala a říkala, že by neměl být problém (ano, tetanovka je mnohem víc ozkoušená, ale to je hlavní rozdíl)
@netopejr jsi mimo
@nazka U všech schválených vakcín je podrobná dokumentace, jsou vysoké nároky na kvalitu a výrobní postupy. Pokud si nepíchneš sputnik, tak bych se dakt nebála. princip vakcín klasického typu (astra, johnson) je starý, s mRNA už se pracuje minimálně od 90. let (za účelem léčby rakoviny aj), takže bezpečnost už je taky prokázaná, konkrétně pfizer (nejspíš i ostatní) působí jen lokálně ve svalu, kde byl aplikován, z dané končetiny se nedostává pryč, nekoluje tělem žádný “koktejl” (navíc složení je známé) mRNA je labilní a brzy se rozpadá, tělem pak kolují protilátky. Poregistrační studie běží normálné u všech léků, není to nic neobvyklého. Už mám z tady těch hoaxů tik v oku
Kamarádka se nechala naockovat, i když plně kojila. Před očkováním to doktorům zatajila. Už je po druhé dávce a v pohodě..
@surikata131 děkuji za skvělé vysvětlení 👍
@jancaand jedna moje kamarádka doktorka se taky už naočkovala jako kojící. Po Pfizeru měla 1 den bolest v místě vpichu, toť vše
Taky se přidávám jako spokojeně naočkovaná kojící. Radila jsem se i s doktorem na očkocentru a v poho. Žádné nežádoucí účinky na mně ani na dítěti (Pfizer, dvě dávky)
@nazka Já bych tohle neriskovala prostě. Buď bych počkala až dokojim a nebo kojit přestala, ale s očkováním bych do toho nešla