Nespavost - jsem zoufalá. Máte zkušenost, jak to vyřešit?

9. čer 2023

Ahoj holky! Neřešila jste některá chronickou nespavost a nepovedlo se vám to vyřešit?

Někdy na začátku března jsem si přivodila dietní šok, kdy jsem z běžného příjmu sacharidů přešla na téměř nulový příjem. Výsledek byla naprostá vyčerpanost, únava a podrážděnost. Vydržela jsem to měsíc než jsem přišla na to, že to asi nebude jarní únava. Cca týden před změnou času jsem se začala každý den budit po 6. hodině ranní, která po změně času přešla na pátou. Od té doby se každý každičký den budím mezi pátou a šestou. Je jedno, jestli jdu spát ve 21 nebo v 1, prostě po páté jsem vzhůru a už neusnu. Problém je i ten, že když jdu spát ve 21, tak se vzbudím kolem 2., 3. a hodinu koukám. Prostě to nikdy nedospím, už jsem zoufalá.

Podle orgánových hodin to vychází na plíce, ale já žádné potíže nemám 🤷‍♀️

už skoro 14 dní užívám bylinnou tinkturu na spánek od dr. Popov s třezalkou, meduňkou aspol. Efekt je, že se nebudím v 5:11, ale v 5:45, což je sice super, ale můj problém to neřeší…

nějaké tipy/triky? Nepovedlo se někomu nespavost vyřešit? Přemýšlela jsem i o čínské medicíně, jenže jak najít někoho dobrého….

Předem díky za jakoukoliv radu

wladimira
9. čer 2023

Já jsem nespavec už odjakživa 🙈 usinam třeba 3h a vzhůru jsem poměrně brzy …s 3 směnným provozem se to cele zhoršilo spím cca 4h denně … někdy jsem už tak unavená/přetažená ze vůbec neusnu 🥲 zkoušela jsem snad všechno CBD produkty z lékárny bylinky nic nepomáhá co mi asi trochu z toho všeho pomohlo byl melatonin ale tělo si na nej zvykne takže to po vaše bylo stejně je potřeba ho vysadit pauza pak zas nasadit … melatonin je hormon tělu známí a když je umele dodáván tělo ten svůj přestane produkovat ..proste jsem si ho brala když už bylo zle … co jsem tak vypozorovala je ze stres ,chaos v hlavě dela fakt hodně a vždycky když jsem byla psichycky v pohodě spalo se mi nejlíp … bojují s tím do dnes takže budu rada když sem někdo přispěje nějaký další fígl

hezz17
9. čer 2023

Uplne asi nechapu, jdes-li spat ve 22 a vstavas 5.45 tak to je problem?

te_reza
9. čer 2023

Tohle není nespavost. Nebo si běžně můžeš dovolit spát do oběda?

michaela666
9. čer 2023

Já v tom nespavost taky nevidím, ale krom bylinek mi pomáhaly ASMR videa na YouTube. Pro někoho je to kravina, ale já si našla spouštěče, které mi pomáhají usnout a když je nejhůř tohle zabere vždycky.

kristyn86
9. čer 2023

Kdyz budes spat od 22-5:45,tak je to ok,ne?

martt
9. čer 2023

Ja teda v tom problém až tak nevidím. Nebo jsem divná ja. Ja jsem sova dřív jak v 23 hodin neusnu a to můžu jít spát dřív a stejně se v posteli mlátim. Ráno vstávám 5-6 hodin a celý den jsem svěží a úplně v pohodě. Kdyz se stane a spím déle jsem naopak celý den utahana a k nepoužití. Kdyz se stane ,že jsem k.o a usnu dřív tak jsem vzhůru třeba už ve 3 a uz neusnu. Každý má potřebu spánku jinou a věkem se i mění.

teenyel
9. čer 2023

Mela jsem problem, ze jsem se hodne budila i v noci, spatne usinala, budila se brzy a byla jsem pak dost k.o. Primarni problem byla psychika, takze bylo nutne resit to. Na doporuceni jsem zacala uzivat melatonin a ten take pomahal. Ale ne hned, az po chvili uzivani.

autor
10. čer 2023

@hezz17 jenze ja se bezne do postele nedostanu ve 22, ale spis ve 23 a to je na me proste do 5:45 malo.

autor
10. čer 2023

@te_reza mne by stacilo do 7, ale diky za uzitecny komentar. Nebo tobe prijde normalni jit spat o pulnoci a vzbudit se v 5:45? Nebo jit spat v devet, hodinu az dve v noci cumet a vstavat v 5:45?

autor
10. čer 2023

@michaela666 jenze ja se vzbudim v 5:45 i kdyz jdu spat o pulnoci, proste je jedno, v kolik hodin si jdu lehnout, vzdycky se vzbudim v 5:45. A kazdy den si opravdu nemuzu dovolit jit si lehnout s detmi. Navic jak jsem psala, kdyz si jdu lehnout brzo, v noci pak koukam do stropu, usnu treba ve 4 a v 5:45 ziram

te_reza
10. čer 2023

@anonym a co tobe přijde nenormálního na 6 hodinách spánku?

autor
10. čer 2023

@martt jenze ja byla zvykla spat 23-7 a byla jsem v pohode. Ted si jdu lehnout ve 23 a v 5:45 jsem vzhuru. Ja proste nikdy nebyla ranni ptace a ta brzka ranni hodina me nici, hlavne nemam svych 8 hodin spanku a jsem strasne unavena

autor
10. čer 2023

@te_reza u nekoho je to treba normalni, ale ja potrebuju 8 hodin spanku, jinak jsem strasne unavena. Kdybych po 6 hodinach a vstavani v 5:45 byla cila, tak tady nezakladam diskuzi. Jenze ja jsem proste strasne, ale opravdu strasne unavena

autor
10. čer 2023

@kristyn86 ja nedavam tu ranni hodinu a cim driv jdu spat, tim vic se v noci budim a jsem rano stejne vyrizena

kristyn86
10. čer 2023

Jako nevim,ale mas deti? S detmi jsem snad 5 let v kuse nespala 8 hodin v kuse. Buzeni v noci na kojeni,spatne sny,nemoci atd...Ja taky rada spim. Pred detmi jsem byla schopna spat i 10 hodin v kuse. No a pak nevim,jrstli chodis do prace a od kolika. Ja do prace vstavam mezi 5:45-6:00 hodin. Kdyz jsem byla doma s detmi,vstavali jsme v 7 h. Byl to pro me nezvyk,ta hodina je znat. Ale do mesice jsem si zvykla.
Jeden cas jsem dla spat kolem 22,vzbudila jsem se kolem pulnoci a do 4 nemohla zabrat. A pak v 7 budicek. Koupila jsem si neco bylinkoveho na spani,od Barnyes. Ted si nevzpomenu na nazev a nejsem doma. Vecer jsem omezila mobil. Casem se mi to srovnalo.

alubif
10. čer 2023

Zkus methionin.

teenyel
10. čer 2023

@alubif ten je na vlasy 🙂 me se ty dva taky casto pletou, ten na spanek je melatonin 🙂

te_reza
10. čer 2023

@anonym jenže nespavost není, že spíš šest hodin v kuse. Já spím 6 hodin běžně už léta. A jsou tací, co spí ještě míň. Mívám stavy, kdy hodinu usínám, usnu v 11, vzbudím se ve 2 a do pěti do rána čumím do zdi. Je to většinou ze stresu, kdy nad něčím přemýšlím. Tomu říkám nespavost. Si zkus koupit nějaké volně prodejné léky.

alubif
10. čer 2023

Pardon melatonin 🤣

autor
10. čer 2023

@kristyn86 ano, mam dve deti 2.5 a 4.5, do toho polovicni uvazek, ano, budily se v noci na kojeni, ale dospavala jsem to rano treba do 8. Ted se uz vicemene v noci nebudi. Do prace vstavam 2x tydne v 6:40 (resp vstavala jsem nez jsem se zacala budit) a 2x s detmi po sedme. Ten rezim byl ok. Ted nejsem ok

michaela666
10. čer 2023

Já už dva roky vstávám pravidelně mezi 4 a 5 hodinou, protože moje dítě se rozhodlo, že to je nejlepší čas pro budíček. Je jedno kdy jde spát, ale budí se každý den stejně. Odpolední spánek si brzo zrušila a do toho chodím do práce.
Prostě si tělo muselo zvyknout na méně spánku a doufám, že jedno budu spát aspoň do 6:30 😃.

laxesis
10. čer 2023

Prosím tě, jak to máš aktuálně s tou stravou? Ne všem totiž vyhovuje převážně bílkovinové stravování. Hlavně pokud už to tak je, musí být opravdu dostatečné. Já jednu dobu jela paleo a končila jsem kvůli tomu ve špitále. Taky komplet vyčerpání a hlavně jsem ten člověk, co to nedává skrz ledviny a játra, mému tělu to nedělalo dobře a nedokázalo se s tím srovnat, bylo mi strašně zle. A neskutečně vyčerpaná jsem taky byla několik měsíců, i když už jsem jedla normálně. Takže bych šla normálně k doktorce a popravdě jí vysvětlila situaci, ať ti udělá nějaké pokročilejší odběry, jestli je všechno v pořádku. Není moc normální být takhle vyřízená po 6h spánku.

autor
10. čer 2023

@laxesis ted uz dva mesice jedu normalni stravu. Ja jsem bilkovinovy typ, ale ty sacharidy potrebuju taky. Jak uz jsem psala, ja nejsem ranni ptace, mne dela spatne ta brzka ranni hodina. Pamatuji si, kdyz jsem kdysi zacala chodit do prace a vstavala v 6, tak jsem byla podobne vyrizena a musela jsem si budik preridit na 6:15 a ohromne mi to pomohlo. Jenze to jsem nemela deti, nikdo me v noci nebudil, sla jsem spat, v kolik jsem potrebovala. Ted me i kolikrat prave vzbudi deti v noci, jen se posadi, nebo chteji jen prikryt, spi hned dal, ale ja uz jeem vzhuru. Neni to kazdy den, ale obcas ano, takze tech 5:45 je pro me proste smrticich. A ano, uz jsem uvazovala o navsteve lekare, at me posle na odbery

autor
10. čer 2023

@te_reza tak definici nespavosti ma asi kazdy jinak. Ja tomu rikam nespavost, protoze jsem unavena, ty muzes nazyvat nespavosti neco jineho. Neptala jsem se na nazor, jestli si myslis, ze dobre spim nebo ne.

mydlova
10. čer 2023

Onu tu nespalost můžeš mít jen v hlavě. Tělo je možná vyspane ale tvoje hlava si nalhava, ze bys měla být unavená. Když si tak brzo vzhůru, tak větám, zacvic si, uklid. Domluv se s manžel ať pohlídá děti a ty můžeš si dat ranní běh. Občas stačí nefnukat a něco dělat.

autor
10. čer 2023

@mydlova ja kdyz se zvednu z postele, tak se zvedaji i deti, takze se zvednout nemuzu. Ale jo jasne, jsem strasna fnukna.

Fakt diky, clovek se tu zepta, jestli nekdo neresil neco podobneho a nevyresil to a dostane tady akorat sprchu, co si vlastne stezuje, ze spi dost a ze jen fnuka. Jsem rada damy, ze vsechny zijete v meme tele a presne vite, jak mi je, co potrebuji a co mi rozhodne nechybi…

zelenaesmolda
10. čer 2023

@te_reza
6 hodin spanku je fakt malo

autor
10. čer 2023

@zelenaesmolda diky 🙏

te_reza
10. čer 2023

@zelenaesmolda tak samozřejmě že ideál je 7-8, ale v reálu to má málokdo. Chlap spí dlouhodobě 4-5 hodin a je s tím naprosto v pohodě.

zelenaesmolda
10. čer 2023

@te_reza
Ono se to neprojevi hned ale v pohode to pro telo neni