Řešíme zde dokola alergie na lepek,mléčnou bílkovinu,ale zajímalo by mne,zda li jste se setkali s alergií na kmín a vnitřnosti?!
@martt taky zajímavé 😮
Přítel má právě alergii na kmín a vnitřnosti a napadlo mě se zeptat,páč teď zápasí s následky. Nepřečetl si obsah a intoxikoval se kuřecími játry. Svalové křeče,třes,zimnice 😣
U vnitřností je to spíš hypervitaminoza,u kmínu reakce na některý z jeho enzymů
Jinak,kdyby nemohl kávu a pepř,byla by to jeho smrt,to miluje. Si vezme krajíc chleba a posype pepřem. A za den vypije min 6šálků kávy
Já mám kožní alergii na smůlu z jehličnanů 😂😂 určitě mám i nějaké další, ale nikdy jsem na alergologii nebyla.
Mě překvapila u kolegyně alergie na brambory. Fakt je nemůže škrábat ani náhodou. Jinak znam jedince s takovou klasikou (mléko, arašídy, med, zázvor...)
Muj bracha ma zvlastni alergii, prisli mu na ni v nemecku a pak ukazovali ostatnim lekarum jako raritu, je totoz alergicky na teplo. Cokoliv, co mu zahreje organismus at ze vnit nebo z venku po tom se osype. Jde pit? Vsude velke cervene fleky, ktere svedi jak das, jde si zacvicit? To same. Teply obklad? Taky fleky. Kamaradka je zas alergicka na ocet a pritom tak miluje utopence nebo tlacenku.
@88petule taky mám alergii na brambory, loupu je v gumových rukavicích a i u toho kycham🤣🤣🤣a přítele syn má stejnou kontaktní alergii na mrkev, taky ji nemůže škrábat...a jinak na kmín už jsem slyšela...pak nevím, jestli je to alergie, ale to máme všechny ženský v rodině, že když si namočíme obličej vodou, tak nám vyskáčou červený fleky a pocitově ten obličej táhne a je o 3 čísla menší 🤦
@properjoey 😀😀😀 Aspoň se v tom škrábání prostřídáte. 😂
Můžu se tu zeptat? V naší rodině maji snad všichni starší členové alergii na nějakou potravinu. Někteří říkají, že jeden z jejich příznaků je svědění v uších. Setkali jste se s tím také?
@88petule v uších ne,ale stalo se mi,že jsem si do rána ze spaní rozškrábala ucho,osypalo se mi po pomeranči,o zádech ani nemluvím
@amazonkajanik Díky 👍
U sousedky si musím pamatovat, že má alergii na lesní houby (oteče v obličeji). Žampiony nebo hlíva ji nevadí. Tak když vařím i pro ně, dávám si bacha.
Pracuji na alergologii, alergie opravdu může být na cokoli. Posíláme krev na potraviny, kmín konkrétně vyšel již kolikrát. Hodně taky včelí med, různé ořechy, brambory, mrkev taky poměrně často.
@almara2 no jo,jenže kmín není uveden ve složení jako alergen. Je třeba napsáno pouze 'směs koření'
Ale soja,vejce,celer,horcicne semínko,ořechy,atd vypsané jsou. Jak docílit toho,aby se začal uvádět i ten kmín? Kolikrát nekoupím ani klobasu,co neznám,nebo jsem jednou vzala cesnekovy salám. Byl výborný,ale chlap z něj měl akorát vůni a já nechci nosit domů něco,co nemůže,aby mu to nebylo líto
Manžel má alergii na mák. Takže obyč houska posypaná trochou máku se musí odebrat, jinak je to pruser. Nikdy jsem o tom neslyšela, ale prý je to docela časté. Taky má alergii na řepku a musí číst i složení léků, protože řepkový olej je buď na potahování tablet nebo v kapslích, teď nevím. A když se mu to zkříží třeba s hořčicí, což je taky brukvovitá rostlina, to je potom fičák, průjem, otoky, kopřivka.
@amazonkajanik to bohužel nevím, zavolat výrobci jedine. My třeba nabíráme takové soubory, kde je poznámka při pozitivite roztestovat. Soubory koření vybírá doktorka vždy, vždy taky dětské potraviny-sója, mléko, vejce, treska, lepek. Dále vždy med, mák, ovoce, zeleninu, směs orechu. Ten kmín nám ted v poslední době pozitivni vyšel několikrát. Jinak nejsou výjimky, kdy jsou výsledky červené odshora dolů, bohužel.
@almara2 jasný no,zkřížené alergie. O kontaktovani výrobce jsem uvažovala,ale je tolik produktů. Psala jsem už i na dTest ,nijak to neřešili. Jinak lidi s kminovou intoleranci jsme zaregistrovali mezi "cernobylskymi" dětmi,jestli tam byla nějaká spojitost,těžko říct
@amazonkajanik tak to nedovedu posoudit. U nás teda poslední kmínová byla u cileho pana přes 80. K tomu měl ještě kari a něco, to už nevím, myslím mango, ale ruku do ohně za to nedám. Velká nevyhoda je, že kmín fakt strkaji pomalu do všeho.
@almara2 no právě a už to začíná vadit i mě. Všude aroma kmínu,nebo se ta potvora zasekne mezi zuby 😂
@martt ty brďo,taky pěkně na pytel. Divím se,že nevadí jahody. Já nemůžu nic,co je "kyselé " ale u jahod to srazí mléko. Ještě dám pomelo. Ale ananas,kiwi a citrusy,to reaguji i na šťávu,jakmile mi potrisni ruce. Ale to je spojitost s atopickym exemem. Jinak konzumace možná tak se zásobou fenistil kapek,jinak total brutal kopřivka
@amazonkajanik Bylo to těžké si zvyknout, protože ovoce miluju od malinka. A alergie se mi objevila až prede dvemi lety z ničeho nic. Ja takhle reaguji na med. Stačí mi jen troška medu na kůži a v tom místě se hned osypu.
@martt je hrozný,kolik toho je. Člověk aby se pomalu bál jídla,protože nikdy neví,co mu z toho může naskočit
Mě tedy překvapila kamarádčina alergie na čokoládu. Už si nepamatuju, jestli měla alergii jen na nějakou složku, nebo celek. Je to 16 let, co jsem o tom slyšela poprvé. Každopádně jsem jí litovala, v tý době ujížděla na čokoládových pralinkách. 😅
Já mám alergii na houby. Stačí si líznout a do dvou hodin zvracím, trvá to pak tak půl dne.
@amazonkajanik ba ba. A těch astmatiku a mezi detma, hrůza.
@amazonkajanik Alergie mohou být různé. Je pravda, že jsem se nesetkala s člověkem, který by měl prokázánou alergii na kmin a vnitřnosti. Ale člověk může mít potravinovou alergii aniž by o tom věděl. Mne nedávno třeba zjistili, že mám alergii na kavu a pepř. A při tom jsem kavu normálně pila a nic mi po ní nebylo.