Krásný den holky 1 října jsem měla klíště odstraněno max po 24 h možná dříve . žádný červený flek jsem neměla . Před 14 dny jsem byla u dr zánět horních cest dýchacích napsal antibiotika. Řekla jsem mu že jsem měla klíště to si zapsal na mou otázku zda to souvisí s klíštětem řekli v žádném případě , ale že se provede test na boreliozu . Dneska jsem byla na odběru . Žádné potíže necítím . Sestra se ptala jestli mě bolí klouby což nebolí . Nevím proč , ale dostala jsem strach že to pozitivní a bude chtít Lumbální punkci což je vyšetření na které bych nešla ☹ známa po tom byla ochrnutá na půl roku a ty bolesti hlavy co měla bylo hrozné ☹ . Chci se zeptat mohla bych tenhle test odmítnout ? Kdy si provádí tohle vyšetření ? Děkuji za reakce 🙂
@heluska0 odmitnout ho samozrejme muzes ale riskujes tim velke zdravotni problemy.
a tim,ze "jedna znama" mela po LP problemy bych se neridila.v aute se denne zabiji tisice lidi a nikdo se jezdit neboji
@zelenaesmolda To máte pravdu nevíte zda tohle vyšetření se dělá běžně při potvrzení Boreliozy ?
Běžně se, nedělá zvlášť když jsi krátkou dobu od klistete a bez potíží, stačí krevní test, nasadí atb.
Já byla 2x, u obou pospunkci syndrom, jednou silný, jednou slabší - i přesto bych šla znovu, považuji to za pokročilý přesný diagnostický nástroj, který doktor chce ne jen tak.
Já boreliozu měla a punkci mi teda nedělali, nechápu, proč by měli, když se to dá zjistit z krve. Nešla bych na to, rozhodně ne za situace, kdy nemám žádné obtíže.
S boreliózou mám bohaté zkušenosti, manžel onemocněl nikdo nevěděl co mu je. Nejlepší doktorka je na Bulovce specializuje se na boreliózu. Předtím ho doktor léčil antibiotiky ale zbytečně dlouho, div mu nezničil játra. Nakonec boreliózu má i manzelovo mamka. Lumbalka se opravdu nedoporučuje od stolu. Napřed se muselo jít na neurochirurgii a na CT. Tam jsou schopni zjistit jak je nervová soustava napadena. Dále se dělají krevní rozbory 6m po sobě. U manžela lumbalka byla zavrhnuta. U jeho maminky je to horší průběh bolení kloubů a svalů. Testy zatím nevypadaly dobře a nejspíš tam na lumbalku dojde.
@horvathova3 Děkuji pokud to dobře chápu a i když výsledky budou pozitivní tak dají antibiotika . Pokud by nastali neurologické problémy pak se provádí CT a po tom když tak punkci ?
@heluska0 určitě se LP nedělá jen tak, to se neboj, diagnostika borelie bezne probíhá z krve. Já na ni byla když se mi měsíc motala hlava tak,že jsem se nemohla pohnout ani o centimetr bez zvracení. Nic to nebylo, po odběru mi taky nic nebylo. U porodu taky můžeš i zemřít a jdeme rodit všechny.
Nejsem doktor, ale mám pocit, že na boreliozu stejně není žádný lék - dávají se antibiotika a pokud jsou pak další obtíže, tak se léčí symptomy, ale že by byl nějaký lék přímo na borelku jako je penicilin na angínu, to myslím, že není. Takže dokud nejsou potíže, řeší se to "jen" antibiotikama.
@heluska0 manžel měl pozitivní výsledky dostal antibiotika+ žádanky. Všechno obešel, doktorka posoudila z rentgenu a zpráv, že lumbalka není potřeba. Teď šel na kontrolu po 6ti měsících a výsledky má skoro negativní. Chodil teda ještě na akupunkturu, jedl doporučené cinske bylinky a čaje.
@horvathova3 Děkuji no je to pěkně hnus nemoc
@petrasipkova1 To je pravda snad výsledky budou ok když nemám žádné potíže 🙂
Holky mě teď došlo že minulí týden ve středu jsem dobrala antibiotika měla jsem na týden zánět horních cest dýchacích . Podle Dr s klíštětem to nesouviselo . nemůže ten test být zkreslený ?
@heluska0 a proč myslíš, že budou chtít lumbální punkci? M měl boreliozu na jaře, objevil se mu červený flek, dostal ATB, pak se dělal kontrolní odběr. Lumbálku mu nedělali.
@betelgeuzz Řeklami to známá ,že když nemám žádné příznaky a měla bych pozitivní test tak udělají punkci aby zjistili jestli to není chronické .
Neplaš předem, až budeš vědět, jaké jsou výsledky, budeš řešit, co dál. Můžeš samozřejmě odmítnout jakékoliv vyšetření, nutit tě nemůžou.
@betelgeuzz Děkuji zlatá 🙂
Nikdo tě nemůže nutit do něčeho co nechceš.Počkej na krevní výsledky.
@heluska0 standardně se lumbální punkce nedělá. Záleží na klinickem stavu pacienta, většinou postačí odběr krve (sérologie na borelie). Nasadí se antibiotika na 3 týdny, potom kontrolní odběry. V případě chronickych obtíží ( bolest hlavy, svalů,kloubu)se provádí lumbální punkce - na vyloučení neuroboreliozy, pokud jsou vysledky pozitivní pac.se prelecuji většinou na infekčním oddělení. Jinak lumbální punkci jako takovou můžeš samozřejmě odmítnout, jako každé vyšetřeni. Lumbální punkce se provádí jednak k diagnostice neuroboreliozy, ale také meningitidy, roztroušené sklerózy a jiných nemoci...). Je to jedinaetoda,kterou získáme mozkomíšní mok k vyšetření. Ale nevěřím, že tvoje známá " ochrnula" po lumbální punkci, v etáži páteře, kde se punkce provádí již micha není...výkon provádí neurolog, infektolog, ecent.anestezilog....:-)
Nechápu proč by Ti měli dělat lumbální punkci? Protože jedna pani povídala? Borelióza se dá zjistit z krve.A žádné komplikace nemáš .
Hodne nežádoucích účinků lze snížit pouzitim autramaticke jehly používanou při vyšetření. Bohužel je casteji nutne najit pracoviste, ochotne pracovat s timto materialem.
@heluska0 ahoj, prave jsme absolvovali v zari s nasim 6-ti letym synem, doted se z toho nemuzu vzpamatovat, co vse musel vytrpet a hlavne dostal postpunkcni syndrom i presto, ze lezel 24 hodin, vysetreni urcite muzes odmitnout, pokud nemas potize a podezreni..