Zdravím. Potřebuji se vás zeptat...Doktorka mi předepíše léky a mou štítnou žlázu, ale já mám hodně otázek. Přibývám na váze a tak doufám, že mi léky pomůžou. Každopádně jsem slyšela, že léky pomohly jen v pubertě a pak už nic. Je to pravda? Znamená to, že až mi bude 30, budu mit klidně 100kg?
@anonymni_456 Já mám také sníženou funkci a žádná hubeňoura úplně nejsem, mám jí teď dobře kompenzovanou, ale určitě k samotné snížení hmotnosti to nepomáhá. K tomu je potřeba držet stravu a mít pohyb. Zkrátka na SŽ nelze hodit úplně všechno, já třeba, když jsem jí neměla kompenzovanou, měla jsem velké výkyvy nálad a neustále mi byla zima.
Je to blbost, samozřejmě tělo jede ve zpomaleném režimu, nicméně házet na štítku, je blbost druhá, takže to že ztloustneš, pokud budeš mít hladinu hormonu dobře nastavenou, tak tloustnout nemusíš, můžeš mít samozřejmě přidružené problémy, ale tohle všechno ti vysvětlí dobrej endokrinolog ;)
A mimochodem, proč zakládáš dvě ty samé diskuse?
Léky na sníženou funkci šž mohou mít vliv na hmotnost, ale většinou je problém jinde- špatné stravovací návyky atd. Co vím, existují na sníženou funkci pouze dva léky- euthyrox a letrox, takže lékaři moc na výběr nemají.
@anonymni_456 Třeba já mám sníženou funkci ŠŽ (autoimunitní zánět) už dlouho, náhradní hormon beru už víc jak 20let asi někdy od 20ti, a s tělesnou váhou jsem nikdy problém neměla, ani před tím, ani pak (nepřibírala jsem, ani nehubla), prostě pořád normální váha-celkem dost stabilní, i přes x těhotenství a mnoho let kojení.... Dceři zjistili sníženou funkci ŠŽ na prahu puberty (v 11.ti letech), dělali ji různá vyšetření z důvodu váhy pohybující se pod 3.percentilem a zjistili paradoxně pravě a jedině sníženou funkci štítné žlázy bez autoimunitního problému..Náhradní hormon bere taly už několik let, víc nehubne, ale ani nepřibírá, prostě pořad je opravdu dost hubená, ač vysoká. No, tím jsem chtěla napsat, že každého to asi ovlivňuje jinak a že dokonce i lidi s podváhou můžou mít sníženou funkci ŠŽ, takže těžko říci, jak tělo zareaguje, ale pravděpodobně tam ten vliv na tělesnou hmotnost nebude až tak zásadní.
Moje kamarádka měla problémy se štítnou žlázou a z ničeho nic začala přibírat, za rok už byla kulička... Pak jí dali léky a zhubla do původní váhy.
@anonymni_456 mám autoimunitní poruchu štítné žlázy a u mě tedy hodně hraje roli, jak zrovna štítná žláza funguje či nefunguje. Když pominu problémy jako třes rukou, únavu, zmimomrivost, výkyvy nálad, zácpu a další, tak já když jede štítná žláza méně, opravdu začnu kynout, přestože jim i se hýbu stejně.. přijde mi že začnu i strašně zadržovat vodu. Když se dostanu do fáze, kdy se zase skoro blížím hyperfunkci, začnu okamžitě hubnout, mám plno energie, ale zase šílenou tepovku, návaly, průjem atd. Takže za mě to léky ovlivnit mohou 😉 u mě je průšvih, že po druhém porodu se mi štítná žláza totálně zbláznila a je to jako na houpačce - medikace, nemedikace 🙈
@anonymni_456 tak snížený metabolismus u nedostatečné funkce štítné žlázy je , to je fakt, ale nelze na to svalovat větší přibírání na váze. Je to především otázka životosprávy.