Jaterní cirhóza. Nevíte o tom někdo něco?

dendy12917
25. črc 2024

Dobrý den maminky ..
Prosím Vás mám dotaz..
Víte někdo něco víc o jaterní cirhoze?
Máma je nemocná,. má cirhozu. Uz dvakrát utekla hrobníkovi z lopaty. Doktor řekl, ze jestli přežije tenkrat kdyz byla v Nemocnici na jipu a pak začne znovu pít, takže po 3ti to nepřežije.
Máma na nejakou dobu přestala jenže znovu začala. Je stále unavená, není ji dobře jde to na ní vidět. A ke všemu ji zase zežloutli oči a to hodně...
Chtěla bych vědět jaké jsou stupně jaterní cirhózy a jak probíhají. A kolik života tak může člověk s touto nemocí mit.
A taky mě napadlo když je žlutá.. to znamená, že má žloutenku? A jestli je to infekční...
Nevíte o tom někdo neco? Máme o mámu strašný strach, jenže nám nic nechce říct a vše zapírá i to, ze pije. A na netu je toho tolik, ze jsem z toho zmatená.
Děkuji za případné odpovedi.

neomenia
25. črc 2024

Jaterní cirhóza znamená vazivovou přestavbu jater, z normální funkční jaterní tkáně na tkáň vazivovou a nefunkční. To se děje většinou vlivem dlouhodobého nadměrného pití alkoholu anebo následkem prodělané hepatitidy B nebo C. Ostatní příčiny jsou vzácnější. Jaterní cirhóza je stav, kdy játra přestávají a časem obvykle bohužel zcela přestanou fungovat.Žloutenka u maminky.je doprovodným jevem selhávání jater při cirhóze, kdy játra vlivem své nedostatečné funkce nezvládají odbourávat krevní barvivo bilirubin, který se tím hromadí v organismu a způsobí žluté zabarvení kůže. Tento typu žloutenky není nijak infekční ( za předpokladu, že maminka opravdu tedy nemá hepatitidu B nebo C, ale píšeš o pití, takže zde bude příčina zřejmá). Určitě už nesmí pít alkohol, ale ani tak se játra už nikdy neuzdraví.

skororozvedena
25. črc 2024

@dendy12917 je to určitě individuální, tvoje mamka má asi tuhý Kořínek. Můj táta pil, a do půl roku od diagnózy už nebyl mezi námi, bylo to sakra rychlé. Drž se💜❤

sorboni30
25. črc 2024

@dendy12917 řešila jsem nedávno u kamarádky.. její otec.. přesně popisujes to co se dělo před třičtvrtě rokem.. nahnala jsem ho do nemocnice. Jezdil na kontroly atd atd. Bohužel tohle je pomalá smrt.
Její tatínek umřel, tělo to už dál nezvládlo. A to mu lékaři (naší rodinní kamarádi dávali daleko méně času, měl silné tělo).
Já ti nebudu lhát, prostě je to realita. Tvoje máma by si měla užívat tebe a jestli má vnuky. Do roka tady nebude..bohužel.
Jinak ona infekční není. Pomalu ji budou odcházet jak játra, ledviny..bude se nafukovat a plnit pomalu vodou.
Je to strasne těžké takto někoho vidět koho máme rádi, ale on sám si vybral tuto cestu a pokud nepřijal pomoc rodiny, pomoct mu už není.
Je mi líto.. 🌹

marketa1218
25. črc 2024

@dendy12917 Je to individuální u každého člověka , ale žádná sranda tohle není . Měla jsem takového strejdu, nechtěl si nechat pomoci, ještě když byl čas. Alkohol je metla lidstva, jak se říká. Šlo to potom velmi rychle, selhali mu orgány. Drž se.

kubesovaadelka
25. črc 2024

@dendy12917 😭😭 .. maminka je jen jedna. Je to maminka, ale. Komu není rady, tomu není pomoci. Vím o čem mluvím. Moje máma byla pařmenka, žila si jak bohem, nic neřešila a ejhle, cirhóza, kolikrát jsme u ní se sestrou zvonili, se slzami v očích prosili ať přestane. Nic nepomohlo, až když jsme se sestrou otěhotněli, začla se těšít(miminka a děti milovala), začala to omezovat, sem tam si dala pivo, ale to už bylo pozdě , její tělo bylo tak zhuntovany, až mi jednoho dne ve 4 měsíci těhotenství v půl 6 ráno zvonili policajti u dveří a oznámili mi to. Hrůza, děs a do teď to nepřestalo bolet. Ať nám udělala co udělala, jsou to 3 roky a bolí to stále, ale játra jsou problém. Na začátku by se to ještě dalo, játra se dají obnovit, ale v tomhle stavu už je u maminky asi pozdě. Ma mamka taky zloutla, pak zase dobrý, pak zase blby, no jak na houpačce, přidali se další problémy, tím i bolesti, začala míchat alkohol s tramalem a konec, začala se jí dělat boule na břiše. Nejvíc mě štve, že tu ještě mohla být, byla mladá, 47let, zavolala si záchranku, přišla jim otevřít, vyšla zpět 2.patra, pak už konec

sistersss
26. črc 2024

Jako ostatní - pokud sama nechce přestat nepřestane. Moje mamka stejný případ jako tvoje. Jakmile takto zažloutla do pár měsíců odešla. Bylo jí 47 let.

linusha
26. črc 2024

@dendy12917 cirhóza mění tkáň jater, játra se stávají nefunkčními. Žlutá je protože má v těle moc bilirubinu, který se neodbouravá.A v těle se jí hromadí odpadní látky. Infekční není, pokud k tomu ještě není narkomanka. Unavená je a není ji dobře právě proto že ji nefungují játra který jsou největší filtr toxických látek těla.
V rodině jsme měli taky případ s cirhózou jater, dotyčná se upila během 5 let.
Pokud máma brzy nepůjde na odvykacku tak moc času mít nebude. Chlast je svinstvo.

linusha
26. črc 2024

@dendy12917 Ještě doplním většina lidí s cirhózou umírá na totální selhání organismu. Na transplantaci jater mají nárok jen pokud dost dlouho nepijí.