Jsem 5 dní po porodu a mám natržení II. stupně. První dny byly docela v pohodě, ale včera večer jsem cítila nějakou jinou bolest, tekla i výrazně tmavší krev, snažila jsem se tam podívat, jestli stehy nepraskají, ale pokud ano, tipuju že nějaké uvnitř. Ráno to bylo zase dobré, teď odpoledne zase začíná bolet, ale přijde mi, že úplně jinde, střídá se to apod.
Je možné, že to bolí, jak se to prostě hojí? Proto ta bolest nejprve jakoby nebyla, v porodnici jsem si sedla úplně normálně, teď je fakt těžké se nějak pohodlně usadit 😅 a začíná to bolet teprve teď? Jde mi o to, jestli bych poznala nějaký problém, infekci, cokoli špatně?
Samozřejmě klasicky se starám + gel z dubové kůry a řepík.
Jaké máte zkušenosti? Co se vám osvědčilo na hojení? Je něco co se může i dovnitř?
Díky moc ua rady
Pátý den po porodu jsem cítila takové divné píchání, byla jsem ještě v porodnici, tak na mě koukli a začalo se mi rozpadat šití. Takže mi to přešili. Sedmý den po porodu ze mě začaly padat stehy a očistky začaly být cítit. Takže jsme jeli na pohotovost a silná infekce s nekrozou tkání 🤦♀️ Jako užila jsem si, no... Pokud by se ti cokoli nezdálo, tak radši na kontrolu. Ale držím palce, ať je vše v pořádku 🍀
@gbp Já si myslím, že zvětšovat by se ta bolest neměla, ale mám za sebou jen jeden porod, nejsem schopná úplně posoudit, co je ještě normální (já si myslela, že to normální je, vyděsil mě až ten zápach). Teplotu jsem neměla, ale doktor i sestra se tomu divili... Nebudu lhát, první šití jsem řvala víc než při porodu, druhý bylo i přes umrtvení taky strašný. Vnitřní vyšetření jsem myslela, že doktora kopnu. Odstraňování nekrotické tkáně (několikrát) byl nejhorší zážitek v životě. Ale měla jsem štěstí na doktora i sestry v ambulanci, opravdu byli úžasní. Kromě antibiotik a nějaké desinfekce na obklady mi doporučili sedací koupele v dubové kůře a opravdu je to malý zázrak 👍 Já teda nesnesla teplé/vlažné, takže pokojová teplota. Ale opravdu mi to pomohlo.
Ahoj, mela jsem poraneni 3.stupne a radili nedivat se tam. Prvni mesic to bylo strasny, ruzne se ta bolest stridala, sednout jsem si mohla az po sestinedeli.. za me je to normalni. Doktori rikali, ze kdybych citila zapach nebo mela teplotu, je to v neporadku; jinak ze to tak proste je. Po porodu to nebolelo tolik jako potom, podle me kvuli tomu; ze primo po porodu bolelo a nateklo tak nejak vsechno a zhruba po tom tydnu uz zustala jen ta hodne poranena tkan, tak jsem si toho take vsimla. Doporucuji po kazde toalete sprchu s Herbalonem, opravdu zabral bajecne. Preji brzke uzdraveni 🍀
Nedokážu poradit, jestli je to na kontrolu nebo ne, ale jen mě k tomu napadlo, že jsem měla poranění 3. stupně a zákaz sezení - jen na nafukovacím kruhu nebo jakoby na pravém boku (natržení bylo doleva).
@qistyna divat sem se nechtela, ale potrebovala sem videt kam namazat tu dubovou kuru 🙈 diky moc za zkusenost, trochu si me uklidnila. ja si prave poprve neuvedomuji, ze by se to nejak horsilo, ale to sem mela maly nastrih a mela uplne jine starosti. ted mam mozna jen cas to sledovat 😅 no a taky to mam vic. trochu ta krev citit je, ale prijde mi ze od zacatku, tak lehce nakysle. (omlouvam se za popis) tak snad to doma nekak zvladnu. diky moc
@gbp Hele, tohle je trochu blbý... ale s tímhle natržením se prostě NESMÍ sedět. Je mi jasný, že ti to nikdo nevysvětlil ani neřekl. Není to tvoje chyba, ale s tím, co popisuješ bys neměla sedět ani na tom kruhu, bez něj už vůbec ne. Bez výjimky, do konce šestinedělí.
Co teď - určitě kontrola. Ne u gynekologa, ale u komunitní porodní asistentky, která to zvládne i bez zavádění zrcadel a podobných bolestivých procedur u tebe doma. A pak uvidíš - buď to bude na přešití, což je bohužel docela dobře možné anebo dle její rady. Na infekci to nevypadá, na rozjeté šití dost možná ano. Sama to spíš nepoznáš a určitě to je lepší řešit teď, než to nechat vyhnít, protože to může dělat potíže dlouhodobě.
A nesedět, nesedět, nesedět!
@ruzova_pastelka diky za radu 👍 musim aspon takovy polosed/leh jinak bych ani nenakojila 🤷🏼♀️ v leze nam to zatim neslo moc 🙈
ta porodni asistentka me taky napadla, mam vybornou laktacni z minula, tak uvidim, jak se to bude jevit a kdyztak ji napisu. urcite to bude lepsi reseni.
jinak sem si odpo udelala sedaci koupel, pak vetrala jen tak a je to o dost lepsi. zvenku pekne, jen pri tom vstupu mam takovy smotek uzliku, tezko rict, co to presne je, ale mazla sem tam dubovku a nijak fatalne to nestipalo, tak asi dobry.
ale mas pravdu, ze to bude chtit vic lezet no a nepobihat tady. rozhodne bych to podcenit nechtela 👍
@gbp Taktéž jsem měla poranění II. stupně s masivním krvácením. Nejhorší to bylo tak cca 4 den po porodu, prý se to začalo hojit. Pomáhalo mi pravidelně oplachovat ( chodila jsem do sprchy klidně každou hodinu) používám mýdlo s dubovou kůrou a pokaždé sprše trochu mažu i hemagelem. V porodnici jsem si pravidelně každou noc sestřičkám říkala o čípek proti bolesti, protože to se prostě jinak nedalo 😎 pár jsem jich dostala i na první dny domů...
A jak píšou holky, taky mi pomohlo chodit. Hned 5 den jsem začala chodit denně na menší procházky s kočárkem a myslím, že to opravdu pomáhalo. Dneska jsem měsíc po porodu a teprve tento týden jsem si sedla tak nějak normálně, aniž bych dole cítila nějakou bolest....
nevim kolikatou stupen jsem mela, ale sili me hodinu a pul a prislo mi to nekonecny. asi 2 mesice jsem nebyla schopna si normalne sednout, kazde "sednuti" me ta jizva jakoby tahala..
pokud si mela teplotu nebo mas blby pocit, tak klidne skoc na pohotovost, zlobit se na tebe nebudou, a nebudes pak nervozni.
jinak to normalne trvalo..fakt strasne dlouho nez se to zahojilo.
teplotu jsem nemela, ale je to chvilema lepsi, chvilema horsi a paradoxne nekdy i kdyz lezim nebo stojim. jen si proste nejsem jista tim zhorsenim, kdyz to vlastne prvne vubec nebolelo 🤷🏼♀️ no, kazdopadne jsem se uz obratila na svoji laktacni/porodni asistentku, co nam minule pomohla s kojenim. prijde hned zitra, tak jsem rada. za sest tydnu by mi prisla kontrola dlouho. takhle budu klidnejsi, ze je to ok a nebudu se tim porad zabyvat.
takze diky @ruzova_pastelka za radu 👍 nevim, jestli bych se odhodlala do te porodnice znovu zajet, dokud by to nebylo uplne nezbytne. jednak nikdy nechci zbytecne otravovat a za duhe bych mela strach, koho tam potkam a co a jak tam bide delat 🙈 myslim, ze tahle bude rozhodne citlivejsi. a kdyz usoudi, ze by bylo potreba to jet zkontrolovat, mozna to radsi vemu doma sesivackou 😅🤭🙈
@gbp Držím palce, ať kontrola dopadne dobře! 🙂
@emillyhk tak rano sem se probudila s teplotou, nastesti to teda vypada, ze od prsa 🙈 aby toho nebylo malo, ze 😅 takze na prso obklad ze slivky, ibuprofen. dolu mi porodni asitentka mazla neco cerneho a poradila traumeel. siti je dobry, ale mam to dost natekle a ne uplne dobre zavinutou delohu, tak to me pry boli. takze poradila caj z bylinek na tu delohu, mazat dolu ten traumeel + klasika oplachy po kazdem zachode repik, dubovka a sedaci koupele a v patek mi prijde vyndat stehy 🙈 bojim se uz ted 😅🙈 jupiiiijeeeeej, at zije sestinedeli 😄🙈
no sem rada, ze to nevypada na nic vazneho. dost me to uklidnilo. skoda, ze se tehle sestinedelni rekonvalescenci nevenuje vic pozornosti, neporadej treba i neco v porodnici. sest nedel je dlouha doba, nejaka kontrola a rada by mela byt fakt pro kazdeho, i kdyby melo jit jen o ujisteni, ze je to vsechno ok.
@emillyhk jo ona rikala, ze to je i na pohybovy aparat, ruzne narazeniny apod., ja ji rikam, tak to bude super, vcera me to bolelo, jak kdyby me tam nekdo skopal 🙈 kdyz sem odchazela z porodnice, tak na vizite taky doktor rikal modry, ale drzi 😄🙈 jako prima, ale ze by treba rekl co s tim, ze 😅
ale ani PA mi dnes nerekla, ze sedet nesmim, normalne sme spolu sedely u stolu. jako asi vseho s mirou a ne pres nejakou bolet no. dnes me stejne ta teplota donutila vic odpocivat 🤷🏼♀️
Dubova kora a repik- robis si sedacie kupele? Idealne dvakrat denne aspon na 20 minut 👍🏻 A ak by sa to nelepsilo, sla by som na kontrolu do porodnice, v dobe sestnedelia patris tam