Ahoj chci se obrátit na vás zda nemáte někoho blízkého v okolí se stejným problémem. Řeším vše s doktorky ale nikdo nic neví.V řínu jsem prodělala covid a přišla o čich a od té doby nic vůbec nic necítím už jsem z toho zoufalá.Je to dlouho už.Na ORL mi našli zánět v dutinách i když jsem rýmu neměla a oteklé dutiny předepsal mi léky (spray kortikoidy) oteklé dutiny i před 2a půl měsíce stále nesplaskly nic se nezměnilo jediné co že už necítÍm cigaretový kouř který jsem cítila nonstop asi měsíc v kuse.Nyní mi napsali pregnisol 20 a spray do nosu s kortikoidy.Chci se zeptat zda jste si někdo neprošel něčím podobným a co to mohlo být?
@zelenaesmolda já už od října nic to jsou 4 měsíce
@mamater ahoj, já tedy neporadím, ale údajně se ve většině případů vrátí čich během měsíce až dvou nicméně může to prý klidně trvat až dva roky 🤷♀️ také jsem prodělala covid, ale zatím čich i chuť nemám skoro dva týdny a tohle, co jsem psala mi řekla doktorka když jsem se ptala kdy se mi to asi tak vrátí do normálu
@mamater Cauvec, jen se zeptam, citila jsi cigaretovy kour? Jakoze smrad uvnitr v nose jako kdyby se neco palilo, horelo? Muzes to vice popsat, prosim? Diky.
Ja po kontaktu s pozitivnim o cich neprisla, ale citila jsem kombinaci sava a dieseloveho motoru, resp. vyfukovych plynu z dieselu a treba horeni dreva ci tak nejak. Jak kdyby mi dal nekdo ampuli s tim smradem hluboko do nosu, slo to z nosa, ne z venku a intenzivnejsi to bylo pri vydechu.
@mamater Jen dodam, ze na test jsem sla moc pozde a byl negativni. Mela jsem k tomu ale jeste pocit na rymu, i kdyz jsem zadnou nemela. Palil me nosohltan, jak kdybych se nalokala vody z bazenu ci sodovky.
@sudylichozrout Já to mám úplně stejně. Covid právě prodělávám, mám ho už 3. týden, čich se mi začíná pomalinku vracet, ale jak píšeš - měla jsem v nose pořád pocit, jako kdybych dýchala výpary z benzínu.
@sudylichozrout ahoj jak píšeš měla jsem to stejně alorát já cítila jak kdyby mi někdo pod nosem pálil cigeretu a někdy jsem to cítila i v puse a to jsem nekuřák 😏
Partner víc jak dva měsíce a také nic.
Také od října a pořád nic. Ale prý to může trvat půl roku. Jsem z toho nešťastná. Mám to ale i s chutí. Hnusná příchuť. Nic necítím pořádně jak mám.
Jestli můžu doporučit na obnovu čichu u covidu je super kombinace tekuté colostrum a aloe vera... Pokud chcete o tomto vědět vice info, můžete mi napsat zprávu.
@matyase Čich se mi z většiny vrátil, ale některé vůně stále necítím. Př. kámoška mi dala čichnout k čistícímu prostředku od Eurony, prý krásně voní, ale jediné, co jsem cítila byl alkohol, jinak nic. Jídlo ale cítím normálně, snad...
Já po 2,5 měsících ještě pořád čich nemám úplně zpátky, ale aspoň něco, i když je to tak 50%...doporučuje se i čichový trénink https://cich.info/cichovy-trenink/
@surikata131 To jsem 2 měsíce aplikovala a žádný výsledek mi to nepřineslo. Necítím vůbec. Ale dík.
Na navrácení čichu někdo radil průplach nosu listerinem... https://www.modrykonik.cz/forum/me-zdravi/pretrvavajici-ztrata-cichu-a-chuti-je-duvodem-k-prodlouzeni-izolace/
@surikata131 Je to stres, nevím, co si počít. Už tuším, že se to nezmění, ani dětem nemůžu uvařit. Ty máš ještě velkou šanci na zlepšení, ale upřímně, co bych v téhle situaci dala za čich na 50%.
@veroniqess Ahoj. Jak je na tom partner s čichem?
@matyase Ahojky, je to lepší, ale něco stále necítí. Například pokakaného syna vůbec! 🙂
@veroniqess to taky necítím, člověk by neřekl, ale je to pěkně na houby, malé teď asi rostou zuby, kadí často, tak ji musím pořád kontrolovat, ať není opruzená, protože já to prostě necítím...
@matyase jo je to blbý, no musíš doufat, že se jednou vrátí, nic moc jiného se asi nedá dělat...možná ještě zkusit nějaké vitamíny na nervy (např revitanerv)
@sudylichozrout to Savo a něco jsem cítila i já, ale nevím, zda to byl Covid. Ale já byla i 2 dny bez čichu a chuti. Testovaný tehdy byl jen manžel a hodně pozdě, v době, kdy už mu nic nebylo, cca až 11 dní od 1.příznaku, protože díky OKD bylo vše prehlcene. Každopádně měla jsem i jiné příznaky než ten čich, taky šílená bolest hlavy, bolest v krku, kašel, pálil mě nosohltan, asi tak, jak popisuješ. Manžel horečky, hlava, krk, rýma a kašel. Děti horecky, rýma a kašel. Starší i bolest v krku, mladší nevím. Chtěla jsem Ti napsat tehdy v Tvé diskuzi, ale nějak jsem na to úplně zapomněla.
@sudylichozrout a ještě jedna věc, pamatuješ, jak jsem psala, že mi šíleně padají vlasy, že v dlani mi zůstávají prameny vlasů a tehdy jsme se shodly, že to asi bude těmi SP+stres? Tak asi tak 2 týdny zpět mi manžel ukázal článek, že zjistili, že někteří lidé mají nějaký čas po prodělání Covidu problém se silným vypadáváním vlasů. Dále mi teď zjistili extrémně nízké D a vsude se píše, jak je D důležité u Covidu, že ho hodně tělo hodně spotřebuje, takže si to možná také můžu dát do souvislosti. Celickou dobu D doplňuji, takže mě to hodně překvapilo.
@mamater me secteda po covidu vratil cich do dvou tydnu