Práce a rodičovský příspěvek. Jak to je?

broucziyk
17. srp 2019

Zdravím maminky, ráda bych se informovala jak to je s rodicakem ....konkrétně mi jde o to, že od října nastupují do práce , budu mít tři měsíce zkušební dobu , ale chtěla bych být na rodicaku do 4let dítěte. A má otázka zní - pokud by mě vyhodili z práce, jsem automaticky vedena na rodicaku a nemusím tedy "nic řešit" jako placení sociálního, zdravotního? Anebo tím že už jsem a do práce tak mám jen nárok docerpat peníze z rodicaku, ale musím být už hlášena na pracáku jako nezaměstnaná?

j.a.n.i
17. srp 2019

@broucziyk Z titulu pobírání rodičáku bys měla zdravotní placené, ale musela bys nahlásit na pojišťovnu, že ho stále bereš.

broucziyk
autor
17. srp 2019

@j.a.n.i jasně zdravotní tedy chápu že pokud by mě např ve zkušebce vyhodili tak zajdu na pojišťovnu a doložil třeba papír že stále pobírání rodicák , a co to sociální?

malenka3
17. srp 2019

Když skončíš, nemusíš řešit nic, sociální nejsi povinná platit a na zdravotní pojišťovně ti stále zůstává zachován status státního pojištěnce, protože stále bereš rodičák, takže za tebe platí zdravotní stát (ten status tam je nadále i v situaci, kdy pracuješ (máš tam tedy dvojí status), dokud tě pracák z pojišťovny neodhlásí, ale to udělá, až ho dobereš).
Pro klid duše ale doporučuji, pokud skončíš v práci, tak cca po měsíci ověřit na zdravotní pojišťovně, že neudělala úřednice chybu a jsi stále v tom statusu státního pojištěnce. Vím o případech (zejména u VZP), kdy si toho státního pojištěnce úřednice nevšimne v momentě, kdy ji zaměstnavatel odhlásí, a pak jsou s tím akorát zbytečně trable.

broucziyk
autor
17. srp 2019

@malenka3 super, moc díky, teď jsem to pochopila krásně