Ahoj holky, moje situace je takováto. V květnu jsem nastoupila do nové práce, ale vzhledem k celozávodní dovolené mi zkušební doba končí až v září. Momentálně jsem v 6tt a je jistá šance, že se mi nepodaří udržet těhotenství tajemstvím. V takovém případě očekávám okamžité rozvázání. Uvažovala jsem, že bych si v tom případě znovu obnovila živnost, abych si něco málo vydělala. Problém je v tom, že je to dost specifická činnost a nebudu ji moci vykonávat s velkým břichem, takže určitě ne do dne nástupu na mateřskou. Teď k věci. U zaměstnance je podmínka pro mateřskou 270 dní nemocenského pojištění během dvou let a trvající pojištění, nebo ochranná lhůta. U OSVČ je to 270 dní během dvou let a 180 dní před nástupem na mateřskou. Co ale nejsem schopna vyčíst je, jestli u OSVČ je také nutné ono trvající pojištění v době nástupu na mateřskou, nebo stačí splnit ty dvě předchozí podmínky?
@j.a.n.i Ochranná lhůta by mi vyšla, až po vypršení tý zkušebky. Se zaměstnavatelem se 100% nedohodnu. Jakmile někdo v práci pojme podezření, okamžitě se to roznese a letím. Když by k tomu došlo a já se rozhodla pro znovuobnovení živnosti, budu si moct platit zálohy a nemocenský i v době, kdy už fyzicky podnikat nebudu moct?
@nutricnihodnota Možná by vyšla už v průběhu září, byla by to hra o dny...
@j.a.n.i To jo, ale zkušebka mi končí 1. září. Takže když vydržím do té doby, tak jsem v suchu i bez ochranný lhůty. Jenže o tom právě dost pochybuji, už teď jsem šíleně unavená a je na mě dost znát, jak je mi na blití. V práci máme navíc šílenej vzduch a bandu slepic, který nemají na práci nic jinýho, než mě sledovat a v jednom kuse dělat narážky na moje případný těhotenství. Protože proč jinak bych byla furt tak ospalá a proč najednou nestíham normu, atd... Jsem mezi nimi jediná bezdětná a jsem kvůli tomu fakt divná a podezřelá.
@nutricnihodnota Tak to jo, já to z prvního příspěvku pochopila, že až na konci září...
@j.a.n.i Naštěstí už prvního.
@nutricnihodnota Musí být splněna i ta třetí, což je trvající pojištění nebo ochranná lhůta. Nechce se mi to počítat, ale možná by ti mohla vyjít ochranná lhůta z toho zaměstnání (případně jít na férovku za zaměstnavatelem, že jsi těhotná a jestli ti to nedá třeba na dobu určitou ještě na 3 měsíce), pak by bylo výhodnější si nemocenské neplatit a čerpat PPM ze zaměstnání.