Jelikož je mi 20 let a jsem v 7 týdenu a ještě studuji můžete mě poradit jak to budu mít s RP jestli budu brát něco před porodem nebo tak něco? Děkuji za odpovědi
Jo a budes mit urcite narok na porodne 🙂
AKTUALIZACE:
Budeš mít rodičovský příspěvek od narození dítěte ale můžeš si zvolit i tříletou variantu. Od ledna už není povinná 4 letá rodičovská pro ty které si to nemůžou vybrat přes otce dítěte.
Před porodem nic, vše až cca měsíc po porodu (žádat můžeš s RL dítěte a ten dostaneš asi týden po porodu a pak mají 30 dní na to vyřídit ten rodičák a poslat ho).
Plus příspěvek na dítě (500 korun) a porodné ale to záleží na příjmu otce dítěte (jestli nějaký má).
@hop_ita děkuji za informace🙂
@evson_rachanda bývalí přítel se na me vykaslal a navíc dělá také školu
@nikollastr Otázka je jestli ho budeš uvádět do rodného listu, je otec, zapsán tam bude pokud to budeš chtít, to není jeho volba ale právo nenarozeného dítěte.
Pokud ho neuvedeš dostaneš i porodné ale nedostaneš žádné dávky hmotné nouze, takže u tebe v následující letech nebude reálné osamostatnění. Dostaneš ten rodičák, přídavek na dítě a možná příspěvek na bydlení pokud by jsi měla vše splněné ale nic víc. Zvaž to dobře. Cenu to má pokud bydlíš u rodičů a další 3-4 roky tam plánuješ bydlet dál, pak tu hmotnou nouzi potřebovat nebudeš.
@evson_rachanda chci ho uvést jako otce. Pokud ho uvedu tak poredne nedostanu??
@nikollastr Dostaneš i tak, pokud studuje a nemá jiný příjem tak dostaneš i porodné. Určitě alimenty a případně i tu hmotnou nouzi kdyby jsi chtěla s miminkem do svého.
@evson_rachanda budu u našich s minimkem. A nevíte jak to je a alimentama jak by je platil kdyz chodí ještě do školy??
@nikollastr Alimenty mu vyměří minimální, takže kolem té tisícovky. Pokud on není schopen (pro nezaopatřenost - tedy to že je student) přechází povinnost platit na jeho rodiče. Takže si bude muset najít nějakou brigádku, na tisicovku mu stačí pracovat jeden, dva dny a má to a nebo to za něj budou platit rodiče.
@nikollastr Kolik mu je? 16?
Nicméně vyživovací povinnost i tak padá na rodiče...
@evson_rachanda on nemá rodiče právě. Jsem slyšela že to za něj bude platit stát nevím co je na tom pravdy
@magdalenax 23 mu je a rodiče nemá
@nikollastr Jak nemá rodiče? Musí mít zákonné zástupce, minimálně do 18 měl. Pokud nebyl v dětském domově, nebo je v domě na půl cesty?
Ne, stát by za něj platil v případě že on by neplatil a šel by sedět (protože neplacení je trestný čin a sazba je 5 měsíců až 2 roky natvrdo) a pak by ti dál stát peníze a po něm to vymáhal exekučně jenom co by z vězení vylezl.
@evson_rachanda že by sirotek?... nějak začínám mít jasno
@evson_rachanda rodiče mu umřeli ve svých 11 let a žije jen s babičkou nikoho jiného nemá
@magdalenax umřeli mu žije s babičkou
@nikollastr V tom případě by povinnost přešla na babičku. Aspoň si myslím. Případně to prostě bude muset platit on, pokud by neplatil tak zbytek je už popsán výše.
Jestliže mu rodiče zemřeli, dostává SIROTČÍ důchod a to nemalý - i základní výměra je přes 3 tisíce, takže na ty alimenty bude mít.
I sirotčí důchod se počítá jako příjem, takže příjem má a z toho se budou vypočítavat ty aliemty.
OK. Tak nám ješťě tu o Sněhurce...
Ona totiž ta vyživovací povinnost je vůči Tobě i ze strany Tvých rodičů.....
@evson_rachanda to bere no nějak kolem 5 tisíc. Dneska mi právě řekl že mě nechce protože jsem přibrala...chová se pořád jako dítě.
@nikollastr Jak se chová je jedno, soud mu vyměří alimenty a on je bude platit, pokud ne ponese následky a ty dostaneš zálohované výživné od státu a on pořádný dluh. Ale to je jeho starost. Třeba dospěje. To ale není tvoje starost, ty budeš muset uživit dítě.
@evson_rachanda to je jasné. Mam hlavně naši který mě pomohou. Moc děkuji za informace a rady.
No, ale bude se sčítat příjem celé rodiny, tak s tím počítej
@magdalenax při čem se to bude sčítat?
@nikollastr Dítě je drahá sranda, největší pomocí tvých rodičů je bydlení které ti poskytnout, ale zbytek musíš dát. Pokud teda tvoji rodiče nesedí na zlatých cihličkách 😀
@magdalenax
Nebude, na příspěvek na dítě ani na porodné se neposuzuje nikdo jiný než RODIČE zapsaní v RL, je úplně jedno kdo kde s kým bydlí.
@evson_rachanda Já se toho nebojím mam hodně věcí po malým bratrovi takže toho mám spoustu co se týče tohohle =D
@nikollastr Co když to bude holka? 😀
Pred porodem nic. Narozenim ditete ti vznikne narok na rodicivsky prispevek, ktery budesmuset cerpat ve ctyrlete variante. Na ty 4 roky ti bude rozdelena castka 220 000, takze si spocitej, kolik to je mesicne.
Vim, ze se nějak melo menit to, abys ten prispevek mohla cerpat i kratsi dobu. Ale jelikoz to neni muj pripad, tak nevim, jak to nakonec dopadlo.