Ahoj všem 🙂
Nikdy jsem o dítěti nepřemýšlela, ale přítel by alespoň jedno chtěl a tak na něj nejspíš přeci jenom dojde. Nutí mě to přemýšlet o tom, jak to finančně zvládnout co nejlépe, protože nedávno jsme si pořídili dům, splácíme hypotéku a sami dva nemáme problém to zvládnout, ovšem s příjmem na rodičovské, který bude představovat minimálně -10000,- z jedné z výplat, mě to trochu znervózňuje. Navíc, miluju svoji práci a neumím si moc představit, že bych o ni na několik let přišla a jenom, takříkajíc, seděla doma. Přítel by oproti tomu měl možnost pracovat i z domova s dalším příjmem, což mi připadá jako ideální řešení. Já bych se mohla dřív vrátit do práce a navíc bychom nepocítili takový finanční rozdíl, protože k rodičovskému příspěvku by domů přibyly ještě další peníze. Já takovou možnost v práci nemám. Proto by mě zajímalo, zda a jakým způsobem funguje rozdělení rodičovské dovolené. Já třeba první rok, přítel ten druhý, zkrátka, že bychom se vystřídali. Řešil jste to někdy někdo? Zrealizovali?
Předem děkuju za odpovědi a zkušenosti 🙂
@armvdd Ahoj, my to takhle s manželem udělali. Já byla doma rok a půl a manžel další rok a půl, než šla malá do školky. Sice z toho měl trochu strach, jaký to bude dlouhý, ale uteklo to, ani nevěděl jak🙂 Já jsem se do práce hrozně těšila a hlavně jsem věděla, že chci další dítě a nechtěla jsem z oboru na 6 let úplně vypadnout.
Moc děkuju za odpovědi 🙂
@j.a.n.i Promiň, nejsem vůbec zběhlá, tak budu mít asi trapný dotaz.. co je PPM? 🙂
@genevieve Já si právě taky myslím, že to ti chlapi musí zvládnout stejně dobře jako ženský 🙂 nedávno jsme byli na svatbě mé sestřenice a tam jeden z hostů zmínil, že byl na RD celou dobu on, protože manželka dostala skvělou pracovní nabídku a úplně báječně o tom mluvil. Přišlo mi to moc fajn a tak nějak tolerantní, hodno společnosti 21. století 🙂 A jak jste to řešili administrativně? Vím, že je to hudba daleké budoucnosti, ale zajímá mě to 🙂
@armvdd v době, když jsme se střídali jsem pobírala rodičovský příspěvek já a na mne chodil i celou dobu, co byl doma manžel...tzn. na úřadu práce jsme to vůbec neřešili, protože dnes už si můžeš při rodičovské vydělat neomezenou částku, takže já měla plat i rodičák a manžel byl doma jakoby zadarmo . On to jen nahlásil v práci a na zdravotní pojišťovně - hlásí to tam i jeho zaměstnavatel, ale pro jistotu je dobré to ověřit, že je hlášen jako osoba trvale pečující o dítě.
Jinak mám pocit, že některé věci zvládá manžel líp než já, takže tahle výměna prospěla celé rodině, s dcerou si to hodně užívali (i když měla i období vzdoru, kdy už se těšil do práce 😉 ). V práci manžel navíc motivoval další tatínky, kteří na rodičák odešli po jeho vzoru taky.
@genevieve Ty jo, tak to je pecka. Já bych si to přesně takhle představovala. Když už teda 🙂 Kdysi jsem četla článek o Švédském systému RD, kde mají otcové povinnost alespoň na chvíli na rodičovskou jít a vyplývala z toho právě jenom pozitiva. Tak jak říkáš, prospěch pro všechny. Mě představa, jak jsem doma třeba tři roky, žádná práce, jenom ten domácí stereotyp, neskutečně děsí. Navíc mám pocit, že když je doma jenom ženská, chlap má pak tendence to nechat všechno na ní. Prostě si zvykne, že má servis, všechno je obstaraný a pozornost směrem domů pak opadá, dělá si jen svoje, svoje zájmy a na partnerku s dítětem se najde čas až naposled. Pozoruju to ve většině rodin, kde to funguje takhle "tradičně". Myslím, že dítě je obou, tak by si to doma s ním měli prožít oba. Ono tím pak taky odpadá takové to mateřské "usurpátorství", kdy si pak táta přijde odstrčenej na druhé koleji 🙂
@armvdd Můžete se střídat dle libosti, je tam vlastně jen jedno omezení a to, že muž nemůže čerpat PPM po dobu prvních 6 týdnů po tvém porodu, ale jinak to lze zcela libovolně. My máme volnou práci oba, takže jsme to ofiko nijak neřešili, ale mám kamaráda, který byl cca rok s dětmi doma.