Rodičovská dovolená otce a oznámení v práci

jbru
8. led 2017

Dobrý den,

máte někdo zkušenosti s oznamováním mateřské dovolené?
Existuje nějaký termín kdy nejpozdění před nástupem oznámit?
A jak to potom obvykle řeší zaměstnavatel? Můžu, jako otec, dostat výpověď před nástupem nebo v průběhu?
V jakém vztahu k zaměstnavateli bych byl v době mateřské dovolené?

Děkuji

luj89
8. led 2017

@jbru Máte na mysli mateřskou nebo rodičovskou dovolenou?

j.a.n.i
8. led 2017

@luj89 U otce se vždy jedná o rodičovskou dovolenou...

j.a.n.i
8. led 2017

@jbru
Žádný termín není, teoreticky mu to lze říct den předem na konci směny... nebo přesněji ne říct, ale dát písemně. Akorát to nevylepší vaše vztahy.
Před nástupem samozřejmě výpověď dostat můžeš, ale pokud je z důvodu pro jaký nelze dát výpověď při RD, tak se nástupem na RD běh výpovědní doby přerušuje. Na RD pak nemůžeš dostat třeba výpověď pro nadbytečnost, ale při rušení zaměstnavatele ano, prostě úplně stejně, jako když je na RD žena.
Byl bys na RD.

luj89
8. led 2017

@j.a.n.i I otec může na mateřskou dovolenou, a to 7. týden po porodu dítěte. http://www.maminka.cz/clanek/materska-dovolena-...

lucy_89
8. led 2017

@j.a.n.i otec muze nastoupit i na materskou (tedy PPM ,- penezita pomoc v materstvi) - otec ma na "materskou" narok az když je diteti 6 tydnu. A trva klasicky pul roku. Manzel na ppm byl.

Co se tyce oznamovani v praci tak to netusim...

j.a.n.i
8. led 2017

@luj89
@lucy_89
Otec může pobírat peněžitou pomoc v mateřství, ale v práci je na rodičovské dovolené, nikoliv na mateřské dovolené, když už tedy chcete mít ty pojmy správně.

lucy_89
8. led 2017

@j.a.n.i jo tak to nevim, to je mozne...

luj89
8. led 2017

@j.a.n.i proto se raději ptám, jak to zakladatel diskuse myslí. Jsou v tom fakt zmatky 😀

j.a.n.i
8. led 2017

@luj89 Tak zrovna ve vztahu k zaměstnavateli v tom až tak výrazný rozdíl není...

jbru
autor
9. led 2017

Já mám v těch pojmech taky zmatky. Vím že bych dostal PPM po 6ti týdnech po porodu. Myslel jsem že tomu se říká mateřská dovolená. Pokud ne, tak se omlouvám. Co znamená PPM je mi jasné, co se tedy skrývá pod pojmem mateřská dovolená u žen?

j.a.n.i
9. led 2017

@jbru Neplacené nárokové volno z práce, otec na něj má nárok taky, jen se mu neříká mateřská dovolená, ale rodičovská dovolená.
Tedy u ženy je 28 týdnů mateřská dovolená a pak až do 3 let rodičovská dovolená a u chlapa je to hned od porodu rodičovská dovolená až do těch 3 let, ale jinak jsou podmínky úplně stejné, tedy pokud bys byl doma jen do toho 22 týdne od porodu, tak ti musí po návratu stejně jako ženě "vrátit stejnou židli" po návratu později už "jen zaměstnat v souladu s pracovní smlouvou".

anve77
31. led 2017

Prosím, prosím o info...chtěla bych nastoupit do zaměstnání, jsem teď na rodičovské dovolené. Malá má 10 m .Domluvila jsem se s přítelem, že na RD půjde on.Nevíte prosím někdo, jestli je nutné, aby v práci dodržel obvyklou výpovědní lhůtu ( 2m)?? moc díky

j.a.n.i
31. led 2017

@anve77 A proc by daval vypoved, proste oznami, ze nastupuje na rd a hotovo. Teoreticky ze dne na den, i kdyz slusnost je to oznamit s predstihem.

anve77
31. led 2017

@j.a.n.i moc děkuju..je tedy možné odejít v podstatě ze dne na den? A budou mu muset držet původní místo? Rozumím tomu, že je lepší říct to s předstihem, jen mě zajímá, jaký je postup.... tedy jen oznámí a jde..

j.a.n.i
31. led 2017

@anve77 No, budou mu muset drzet misto dle smlouvy, nemusi to byt stejna "zidle". A ano pisemne pozada o rd a do kdy ji chce.

anve77
31. led 2017

@j.a.n.i Moc Ti děkuji, pomohla jsi mi..Lámala jsem si hlavu,jakým způsobem to funguje. Nikde jsem tento případ nenašla. U ženské se předpokládá, že má MD a poté RD, ale takto když už to funguje a jen si vyměníme role, jsem nikde radu nenašla. Ještě jednou díky !!!

mrabbit
5. kvě 2017

@j.a.n.i Ahoj, prosím tě, když je manžel OSVČ, jak funguje jeho případný nástup na RD? Přemýšlíme, že bych po své MD šla zpět do práce a na RD nastoupil manžel, je to tak možné? Platil by dál sociální a zdravotní nebo jak to funguje u chlapa OSVČ? Děkuju.

j.a.n.i
5. kvě 2017

@mrabbit No, OSVČ na RD nastoupit nemůže, RD je pouze pro zaměstnané. Ale může pobírat rodičovský příspěvek a po tu dobu buď může živnost přerušit, nebo ji bude mít jako vedlejší, což znamená, že nemusí platit minimální zálohy na sociální a zdravotní, ale neznamená to, že by nemusel platit žádné, vypočetli by mu takové, jaké odpovídají jeho skutečnému příjmu dle posledního přehledu.

mrabbit
5. kvě 2017

@j.a.n.i Aháá, děkuju 🙂. A kdyby živnost úplně přerušil, tak ty zálohy za sociální a zdravotní taky neplatí a musí se nahlásit na ÚP? Já tomuhle nějak vůbec nerozumím 🙂. Jde o to, že manžel je teda OSVČ a jezdí pracovat do zahraničí, což už moc se dvěma dětmi nechceme provozovat. V ČR by měl jako zaměstnanec určitě min. o polovinu menší plat než já, kdybych chodila do práce, takže by se nám spíš vyplatilo, aby hlídal on.
A ještě mám dotaz ohledně čerpání nevybrané dovolené mezi MD a RD. Kdybych teda vůbec na RD nenastoupila a navázal by manžel, jak je to s tou mojí nevyčerpanou dovolenou? Také si ji vyberu po MD a pak bych rovnou nastoupila do práce místo RD? Nebo bych po MD začala pracovat a měla v dalším roce navíc ty nevyčerpané dny z letoška? Jednalo by se o dost dní, cca 20. Konec MD mi vychází cca na 28.12.2017.

snazilka1
5. kvě 2017

ja bych se radeji zeptala, jak je to s RD, pokud zena jiz cerpa, a v praci uz bylo domluveno, ze RD bude trvat 3 roky. Otec se rozhodne, ze pujde na RD dejme tomu po 1,5. Musí zamestnavatel vzit do práce matku i když puvodne byl domluveny jiny termin, nebo bude travat na tom, ze místo bude VOLNE az za ty 3 roky. Diky.

j.a.n.i
6. kvě 2017

@snazilka1 Nemusi ji vzit driv.

mrabbit
6. kvě 2017

@snazilka1 @j.a.n.i Já právě proto zjišťuju info už teď, abych nenastoupila na RD na 2 měsíce a pak to zas ukončovala... Jinak s návratem do práce u mě myslím problém nebude vzhledem k absolutnímu nedostatku lidé v mém oboru 🙂

j.a.n.i
6. kvě 2017

@mrabbit Tak klidně můžeš v práci (pro jistotu písemně) nahlásit RD jen třeba na 2-3 měsíce, to problém není. A jinak k dalším dotazům (nechtělo se mi to předtím klofat na telefonu)...
Když živnost přeruší, tak se na UP nehlásí (tedy pokud vy kvůli podpoře chtěl, tak může), jinak pouze na ZP nahlásí, že bere rodičák a pak tedy musí být rodičák psaný přímo na něj.
Jinak s tvojí dovolenou je to na tobě, buď si vybereš hned po MD, to ti ji dát musí nebo hned nastoupíš a pak je to klasická převedená dovolená a vyčerpáš ji průběžně po dohodě se zaměstnavatel, prostě jako normálně.

mrabbit
6. kvě 2017

@j.a.n.i Děkuju moc za informace. Uvidíme, jak to teda nakonec vymyslíme 🙂