Dobrý den,
máte někdo zkušenosti s oznamováním mateřské dovolené?
Existuje nějaký termín kdy nejpozdění před nástupem oznámit?
A jak to potom obvykle řeší zaměstnavatel? Můžu, jako otec, dostat výpověď před nástupem nebo v průběhu?
V jakém vztahu k zaměstnavateli bych byl v době mateřské dovolené?
Děkuji
@jbru
Žádný termín není, teoreticky mu to lze říct den předem na konci směny... nebo přesněji ne říct, ale dát písemně. Akorát to nevylepší vaše vztahy.
Před nástupem samozřejmě výpověď dostat můžeš, ale pokud je z důvodu pro jaký nelze dát výpověď při RD, tak se nástupem na RD běh výpovědní doby přerušuje. Na RD pak nemůžeš dostat třeba výpověď pro nadbytečnost, ale při rušení zaměstnavatele ano, prostě úplně stejně, jako když je na RD žena.
Byl bys na RD.
@j.a.n.i I otec může na mateřskou dovolenou, a to 7. týden po porodu dítěte. http://www.maminka.cz/clanek/materska-dovolena-...
Já mám v těch pojmech taky zmatky. Vím že bych dostal PPM po 6ti týdnech po porodu. Myslel jsem že tomu se říká mateřská dovolená. Pokud ne, tak se omlouvám. Co znamená PPM je mi jasné, co se tedy skrývá pod pojmem mateřská dovolená u žen?
@jbru Neplacené nárokové volno z práce, otec na něj má nárok taky, jen se mu neříká mateřská dovolená, ale rodičovská dovolená.
Tedy u ženy je 28 týdnů mateřská dovolená a pak až do 3 let rodičovská dovolená a u chlapa je to hned od porodu rodičovská dovolená až do těch 3 let, ale jinak jsou podmínky úplně stejné, tedy pokud bys byl doma jen do toho 22 týdne od porodu, tak ti musí po návratu stejně jako ženě "vrátit stejnou židli" po návratu později už "jen zaměstnat v souladu s pracovní smlouvou".
Prosím, prosím o info...chtěla bych nastoupit do zaměstnání, jsem teď na rodičovské dovolené. Malá má 10 m .Domluvila jsem se s přítelem, že na RD půjde on.Nevíte prosím někdo, jestli je nutné, aby v práci dodržel obvyklou výpovědní lhůtu ( 2m)?? moc díky
@mrabbit No, OSVČ na RD nastoupit nemůže, RD je pouze pro zaměstnané. Ale může pobírat rodičovský příspěvek a po tu dobu buď může živnost přerušit, nebo ji bude mít jako vedlejší, což znamená, že nemusí platit minimální zálohy na sociální a zdravotní, ale neznamená to, že by nemusel platit žádné, vypočetli by mu takové, jaké odpovídají jeho skutečnému příjmu dle posledního přehledu.
@j.a.n.i Aháá, děkuju 🙂. A kdyby živnost úplně přerušil, tak ty zálohy za sociální a zdravotní taky neplatí a musí se nahlásit na ÚP? Já tomuhle nějak vůbec nerozumím 🙂. Jde o to, že manžel je teda OSVČ a jezdí pracovat do zahraničí, což už moc se dvěma dětmi nechceme provozovat. V ČR by měl jako zaměstnanec určitě min. o polovinu menší plat než já, kdybych chodila do práce, takže by se nám spíš vyplatilo, aby hlídal on.
A ještě mám dotaz ohledně čerpání nevybrané dovolené mezi MD a RD. Kdybych teda vůbec na RD nenastoupila a navázal by manžel, jak je to s tou mojí nevyčerpanou dovolenou? Také si ji vyberu po MD a pak bych rovnou nastoupila do práce místo RD? Nebo bych po MD začala pracovat a měla v dalším roce navíc ty nevyčerpané dny z letoška? Jednalo by se o dost dní, cca 20. Konec MD mi vychází cca na 28.12.2017.
ja bych se radeji zeptala, jak je to s RD, pokud zena jiz cerpa, a v praci uz bylo domluveno, ze RD bude trvat 3 roky. Otec se rozhodne, ze pujde na RD dejme tomu po 1,5. Musí zamestnavatel vzit do práce matku i když puvodne byl domluveny jiny termin, nebo bude travat na tom, ze místo bude VOLNE az za ty 3 roky. Diky.
@mrabbit Tak klidně můžeš v práci (pro jistotu písemně) nahlásit RD jen třeba na 2-3 měsíce, to problém není. A jinak k dalším dotazům (nechtělo se mi to předtím klofat na telefonu)...
Když živnost přeruší, tak se na UP nehlásí (tedy pokud vy kvůli podpoře chtěl, tak může), jinak pouze na ZP nahlásí, že bere rodičák a pak tedy musí být rodičák psaný přímo na něj.
Jinak s tvojí dovolenou je to na tobě, buď si vybereš hned po MD, to ti ji dát musí nebo hned nastoupíš a pak je to klasická převedená dovolená a vyčerpáš ji průběžně po dohodě se zaměstnavatel, prostě jako normálně.
@jbru Máte na mysli mateřskou nebo rodičovskou dovolenou?