Rizikové. Budu doma bez peněz?

misulka84
6. zář 2021

Holky, určitě mi poradíte, nikdy, ale opravdu nikdy jsem.nebyla na neschopence, ani při prvním těhotenství. Reálně mi bohužel hrozí případný odchod na rizikové. A teď se ptám, budu doma bez peněz? Z čeho se mi bude počítat mateřská, když tedy 9 měsíců budu dřepět doma? Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou od 2016 plynule.

esmeralda11
6. zář 2021

@misulka84 pokud budeš mít vystavenou neschopenku od doktora, bude ti chodit nemocenská - první dva měsíce činí asi 50-60% z tvé hrubé mzdy, další měsíce se to navyšuje na asi 70%, přesná čísla nevím. Pokud jsi pracovala do teď od roku 2016 na klasickou pracovní smlouvu, nárok na matěrskou máš, ikdybys teď byla do konce těho na neschopence. Mateřská by se ti měla počítat z tvého platu před nástupem na PN.

maxulekapcule
6. zář 2021

@esmeralda11 Neni nahodou neschopenka 60, 66 a 72% dle delky? 50-60% jsem fakt nikdy neslysela...

srnii
6. zář 2021

Ahoj, pracovala jsem na rizikovém pracovišti takže jsem doma od 8tt a pobírám nemocenskou. Z posledních 12 výplat ti vypočítají denni vyměřovací základ a z toho se pak počítá nemocenská a následně i mateřská. Procenta té nemocenské začínají myslím na těch 60% a postupně se to zvyšuje.

esmeralda11
7. zář 2021

@maxulekapcule psala jsem, že přesná čísla nevím...

littlebee124
7. zář 2021

@misulka84 Pokud mas i dobre pojištění, peníze budeš mít z pojistky. Jen bacha ns diagnózu, pokud půjde vyloženě o rizikovou diagnózu, většina pojišťoven to hradí jen měsíc. 🙈
Jinak ja sem od 17 týdne na neschopence a budu mít klasickou nemocenskou plus ty peníze z pojistky a v prosinci přejdu na mateřskou. 🙂

marselina
7. zář 2021

@littlebee124 juu mame to úplně stejne. I ten nastup na mateřskou.Kdy budeš potom dávat papír na tu pojišťovnu ohledně nemocenské?

littlebee124
7. zář 2021

@marselina Hele pritelovo kamarádka nám děla finančního poradce a spravuje nám i pojištění, tak se ji na to musim optat jak to funguje 😀

marselina
7. zář 2021

@littlebee124 to budeš hodna ja prave nevím kdy to dat. Jen se mě poradkyně ptala jestli chci vyplatit nějakou zálohu, rikam ze neee

littlebee124
7. zář 2021

@marselina Dam pak vědět 🙂

marselina
7. zář 2021

@littlebee124 dekuji, budeš hodna

misulka84
autor
7. zář 2021

@littlebee124 holky, moc děkuji za odpovědi. Je mi tato situace proti srsti, jsem zvyklá dělat do padnutí. Ale holt je vše jinak

marselina
7. zář 2021

@misulka84 já v životě taky nebyla na pracovní neschopnosti, treti tehu mam z ivf tak jsem šla na neschopenku hned a popravde jsem na tom finančně lip než kdybych chodila do práce. Po třech měsících mi došla i kontrola z OSSZ😂😂

misulka84
autor
7. zář 2021

@marselina no právě, je to takový zvláštní stav, workoholik😂

bara_13
8. zář 2021

@littlebee124 dobrý den, mohu poprosit o jakou pojistku se jedná? Co vím, tak žádná pojišťovna nebere těhotenství jako nemoc a tudíž se na ni pojištění pracovní neschopnosti nevztahuje. Děkuji.

littlebee124
8. zář 2021

@bara_13 No platím si životní pojištění Flexi a zalezi s jakou diagnozou mate DPN vedenou, pokud tam bude nějak Z diagnóza jako je dohled nad tehotenstvim, tam to asi neprojde, já mam zvracení v těhotenství, což bráno logicky s tim žena plnohodnotně nemůže pracovat. A me prave od 17 týdne je zle, na omdleni, motá se mi hlava a takhle se o pacienty starat nemohu. 🙈

marselina
8. zář 2021

@bara_13 presne taky mam flexi, ale diagnózu úplně jinou, ptz jsem otěhotněla par týdnu po neschopence. Jinak mate pravdu, těhotenství není nemoc a pojišťovny proplatí jen měsíc.
S tou nevolnosti v tehu si nejsem ale jistá, ptz stále je to těhotenství. Záleží opravdu na diagnoze uvedené na neschopence.

emillyhk
8. zář 2021

@littlebee124 @marselina Přímo pro pojišťovnu (flexi) jsem od doktorky nechávala vypsat zprávu (uvedeno rizikové těhotenství) + jsem odevzdávala neschopenku. Proplatili mi těch 30 dní. Ale věděli jsme dopředu, že víc mi neproplatí, při sepisování nás poradce upozornil.
@srnii Mateřská se počítá z výplat za posledních 12 měsíců, nikoli z 12 posledních výplat. Měla jsem to tak, že se mi mateřská počítala z reálně odpracovaných asi 6 výplat, potom jsem byla na PN a to nemá na výši PPM vliv 😉