Ahoj, jelikož se snažíme o druhé mimi,tak jsme se s manželem rozhodli, že bych si prodloužila rodičak na čtyři roky a teď nevím,jak to vlastně oznámit zaměstnavateli, musím podat nějakou písemnou žádost?na začátku rodicaku,jsem podepisovala, že nastoupim ve třech letech dítěte, může mě třeba dát teď výpověď, když bych požádala o prodloužení rodičovské dovolené?je mi jasné, že mi nemusí držet místo, popravdě momentálně u něho zůstávám jen z důvodu smlouvy na dobu neurčitou, abych v případě brzkého otěhotnění měla nárok ma Řešil jste to někdo?
popravdě ani
@ajja87 řeším totéž, malého mi nevzali do školky. Zatím jsem se domluvila s vedením ústně (ještě mám do tří let pár týdnů čas). Vyhovět mohou, ale nemusí (mě vyhoví, kamarádce třeba ne). Budu čerpat neplacené volno, zdravotní pojištění bude platit stát s ohledem na péči o dítě (nesmí pak chodit do školky na déle než 4 hodiny denně).
Uf.. Já teda nevím, ale člověk si může změnit výši, tedy tempo vyplácení rodičovského příspěvku. Pokud vím, byla jen nějaká maximální hranice pro výši měsíční podpory. Když jsem se informovala, jak se zařídit, že bychom nejspíš chtěli dvě děti za sebou, upozornila mě paní na úřadě, že musím akorát přijít včas, upravit si vyplácení (teď máme do tří let), a pak přejít opět na mateřskou.
RD určitě není jen do tří let, rozhodně do čtyř.
Pokud je smlouva na dobu neurčitou, pak prodloužení RD podle mě není důvodem k vyhazovu. K tomu by měl sloužit nějaký závažný prohřešek v práci. Zaměstnavatel určitě souhlasit nemusí, ale aby to byl důvod k výpovědi, to si nemyslím. Ale to jsou jen dohady, vše je o domluvě se zaměstnavatelem, o jeho přístupu...
Já jsem třeba učitelka, tři roky dceři vychází na konec dubna. Zaměstnavatel mě musí vzít zpět, ale je nesmysl nastupovat na dva měsíce školního roku. Pro něj je jednodušší, že zůstanu doma. Budu to ještě předkládat písemně, kdy požádám o prodloužení RD, a také půjdu ještě na sociálku, abych si nechala snížit dávky. Samozřejmě mohu být na RD bez peněz, ale lepší pro mě bude si to rovnoměrně rozdělit.
@eithelwing rodičovská dovolená je do tří let dítěte. Do 4 let je rodičovský příspěvek.
@eithelwing zaměstnavatele můžeš žádat akorát o neplacené volno, ne prodloužení rodičovské dovolené, ta je opravdu jen do tří let dítěte.
@jitka_cv Jo, už na to koukám. Šílené slovíčkaření. Ale jo, od zaměstnavatele neplacené volno, od státu prodloužení rodičovského příspěvku. Pokud zaměstnavatel dovolí.
Já původně měla RD do 3 let, následně jsem snížila RP, minimálně musí být 50Kč, aby sociálka platila zdravotní. Zaměstnavatele jsem písemné požádala o neplacené volno o rok, do měsíce přišla odpověď. Jen jsem pak na pojišťovně ověřila, zda skutečně vše nastaveno a nemám dluh na pojištění.
Zaměstnavatele můžeš jedině požádat o neplacené volno do 4 let věku dítěte. Rodičovská dovolená je pouze do tří let dítěte. Neplacené volno ti ale nemusí povolit a může požadovat aby jsi nastoupila den po třetích narozeninách dítěte.