Příspěvky na děti + výše rodičáku. Poradíte, prosím?

sabriak
26. čer 2024

Ahoj holky, mám dotaz. Aktuálně jsem s nejmladším na rodičovské dovolené a ještě budu něco přes rok až do příštího září. Rodičák - těch 300 000 jsem si rozdělila rovnoměrně na stejné měsíční částky na celé ty 3 roky.

Minulé léto, když byl malému rok, tak jsem zjistila, že máme nárok na příspěvky na děti, protože muž nemá úplně vysoký plat. A tak jsem zažádala o příspěvky a ty mi byly schváleny.

A teď k věci, v prosinci muž dostal mimořádné vánoční bonusy, a my jsme se o blbých 150 Kč se nevlezly do té hranice, kdy bychom ty příspěvky na dítě dostaly.

Teď od léta dostane v práci navýšený plat o 1000 Kč. Což by nám to zase mělo dát, abychom příspěvky na dítě dostaly. Ale budeme už docela na hraně. No nechci se strachovat, že zase dostane bonusy a nám to třeba o pár korun zase nevyjde.

Jde zažádat, abych si na tři měsíce navýšila měsíční dávku rodičáku na vyšší (tedy abych pak s jistotou ty tři měsíce příspěvky neměla)?
A potom zažádat zase o snížení, abych měla měsíčně třeba jen pár stovek? Ale zase jistotu, že ten poslední třičtvrtěrok na mateřské ty příspěvky na děti mít budu? Pokud jsem to pochopila správně - počítá se přídavek na dítě z aktuálního příjmu celé rodiny - tedy vždy jsem dokládala manželovy příjmy + plus se tam počítala výše mého rodičáku. Myslíte, že to tak půjde udělat? Řešil to někdo podobně? Děkuji všem, co dočetly až sem.