Přechod z rodičáku na mateřskou

klara0000
18. lis 2017

Prosím potřebují poradit. Nyní jsem se synem na rodicaku a od.18.11.2017 jsme na mateřské. Do práce zanesz papír ohledně nástupu mateřské, ale musím jít na socialku zastavit rodicak , a paní mi říkala, ze potřebují potvrzení.o výši denního vyměřovacího základu pro mateřskou?Je o ono?A nemáte prosím někdo ten formulář ?když si ho chci na netu otevřít či uložit nejde to :(

absintka19
18. lis 2017

@klara0000 jojo, je to ono. Zajdi na socialku oni tam ten dokument maji a ze systemu ti to potvrdi, otazka 5 min.

astyna
18. lis 2017

To ti měli dát přímo na pracáku - vyplníš ho na čssz dle toho, kam ti z práce poslali podklady pro výpočet mateřské - a odneseš zpět na pracák (opět oddělení pro rp).

linee
18. lis 2017

Holky,podobny dotaz.Kdyz mam brat jeste v breznu rodicak,ale zaroven v breznu nastupuji opet na materskou.Je jedno,zda nastoupim v pulce nebo na konci mesice?Chapu,ze materskou dostanu za cely mesic,ale ma to i nejake "vedlejsi ucinky"?;)

gabkekoczi
18. lis 2017

Mě třeba ten formulář na sociálce potvrdili až po odeslání první mateřské na můj účet. Takže to byl problém, protože mi kvůli tomu rodičák nezastavili a musela jsem pak rodičák za jeden měsíc vracet. Počítala jsem s tím, takže jsem peníze neutratila, ale těch dopisů, co mi kvůli tomu zbytečně chodilo.

absintka19
18. lis 2017

@linee no ja kdyz sla z materske na rodicak 12.10 mi koncila materska ale rodicak az od 1.11.protoze za tech 12 dni jsem mela vic nez 11500;- nevim jak je to obracene, mozna stejne.

astyna
18. lis 2017

Ja jsem dostala prvni materskou kolem desateho,hned jsem.jela na pssz na trojskou,tam mi potvrdili vymer pro pracak,tam mi hned rpdicak zrusili a behem tydne prisel dopis do vlastnich rukou,ze mi rodicak zastavuji z duvodu ppm. Ani mi rodicak neposlali za ten mesic,protoze mi drive prisla ppm. Pak mi teda jeste poslali doplatek. Jako bylo to hned vyresene - behem tydne.

linee
18. lis 2017

@absintka19 praveze ne.Pokud dostanes materskou a je vyssi,nez rodicak,vracis rodicak.Jen nevim,v cem.je rozdil,kdyz nastoupim v pulce nebo koncem mesice.Materskou dostanu za cely mesic,i kdybych nastoupila jenom posledni den.

astyna
18. lis 2017

Linee,mateskou dostavas za dny. Ja jsem nastoupila na ppm od 25.5. a dostala jsem jen za dny do konce mesice.

linee
18. lis 2017

@astyna tak to mi na socialce rekla pani zase blbost...😒

astyna
18. lis 2017

Linne,mela.pravdu v tom vraceni,ale ppm se pocita za dny 😉 jinak bychom meli vsechny stejnou,coz by bylo divne,kdyz kazda mame jinou prumernou hrubou mzdu,ze ktere se to pocita...

linee
18. lis 2017

@astyna a jak to teda je?Kdyz pujdu na materskou posledni dva dny v breznu,materska nebude tak vysoka,jako rodicovska.Vratim materskou?Nebo budu mit v jeden mesic oboje?

klara0000
autor
18. lis 2017

Me říkala tehda paní na socialce ze pokud budu mít menší mateřskou než rodicak tak mi to.do te výše rodicaku doplatí, tak jsem zvědavá jestli to tak bude

astyna
19. lis 2017

Ano, u mě to tak bylo. Já jsem měla mateřskou jen za týden - tj asi 5500 Kč, odnesla jsem výměr zpět na pracák a do týdne mi přišel doplatek na účet do výše rodičáku. PPM nemůže být nižší než rodičák.

astyna
19. lis 2017

@linee

Když jsem byla na pracáku o měsíc dřív si zrušit rodičák, tak mi ho jen pozastavili, tzn. že dokud nepříjdu říct natvrdo, že ho chci zrušit, tak mi běžel dál. Ale oznámila jsem, že toho a toho nastupuju na PPM, takže tam ta informace byla. Poté, co mi přišla první mateřská (PPM), tak jsem si šla potvrdit výměr od pracáku na pssz dle toho, kam ji zaměstnavatel posílal (v mém případě pobočka Trojská), ten výměr jsem odnesla na pracák, kde mi už natvrdo zrušili rodičovský příspěvek, potvrdili údaje o zrušení v systému a mě do týdne přišel dopis, že mi rodičovský příspěvek ruší z důvodu kolize s PPM. JEnže jsem měla PPM jen za týden a byl nižší než rodičák, proto jsem nesla ten výměr (denní vyměřovací základ) na úřad práce, doplatek mi přišel záhy po dopisu.

linee
19. lis 2017

@astyna
@klara0000 holky, moc diky. A co je teda lepsi, i pro celou dobu pobirani PPM - nastoupit uz v pulce mesice a nechat si vyplatit pouze materskou a nebo nastoupit az koncem mesice a nechat si vyplatit PPM napr. za 3 dny mesice + dorovnat do rodicovske? Chapu, ze pak budu muset rodicak v unoru za brezen pozastavit. Je to tak? Tedy, uvidime, co vymysli od 1.1. za zmeny na socialce🙂

lhubajda1
18. pro 2017

@linee Dobrý den mohu se zeptat, zda máte více informací? Jsem ve stejné situaci jako vy. Nebo takto rodičák na první dítě mi končí k 31.12.2017 a na PPM nastupuji 29.12.2017 a teď nevím zda nevadí ty dva dny, že je to ve stejném měsíci.

linee
18. pro 2017

@lhubajda1 no, mam pouze informaci, ze se na materskou MUSI nastoupit 4 nebo 6 tydnu pred porodem. Na socialce mi rikaly, ze mam lepsi ukoncit rodicovskou ke konci unora (mam nastoupit na PPM bud 14. nebo 28.3.) a nechat si vyplatit v breznu pouze materskou. Jinak co se tyce zmen, mam se zastavit prave az zacatkem ledna, ale to nevim, zda uz neni pro vas pozde.

tereza1316
13. únor 2020

Mohu na vás mít ještě otázku, dnes mi doktorka vystavila papír na mateřskou dovolenou od 20.2. 2020 a rodičovská mi končí 21.2.2020. Je to nějaký problém, musím kvůli tomu jednomu dni na ÚP nebo ne? Moc děkuji za případné odpověďi