Ohlášení rodičovské dovolené na ČSSZ. Jak postupovat a co vyplnit?

no_title
2. srp 2023

ahoj,
dnes jsem byla na OSSZ nechat si udělat výpis doby důchového pojištění. Měla jsem obavy, protože vím, že odpracovaných let moc nemám. Mám handicap a starám se o autistu, díky těmto komplikacím nemohu plně do práce na úvazek, seženu vždy max DPP nebo DPČ. Zjistila jsem ale z výpisu, že tam nemám vypsanou rodičovskou jako dobu náhradního pojištění, pouze mateřskou, kterou jsem měla od července 2017 do ledna 2018. Pak x let nic až do doby než jsem začala pracovat na ty dohody.
Čili se asi k sociálce nedostala informace z pracáku, že jsem pobírala rodičovský příspěvek. Rodičovská mi skončila v roce 2021. Co teď? Předpokládám, že mám sehnat nějaký dokument o tom, že jsem pobírala rodičovský příspěvek a ten donést na OSSZ? Kde takový papír seženu? Na pracáku?

barborka09
2. srp 2023

@no_title Řešila jsem to samé před asi 4 lety, kdy jsem si nechala poslat výpis z důchodového pojištění a taky jsem tam neměla uvedenou rodičovskou. Přitom vím, že hned po mateřské jsem to na sociálce hlásila i s rodným listem dítěte. Do cvičení kde jsem tenkrát chodila chodila i paní, která na sociálce pracovala. Tak jsem se jí na to ptala. V podstatě mi řekla, že jejich systém to neumí nějak vložit do toho systému (myslím rodičák). Když jsem se ptala, co mám dělat, tak řekla že nic. Že až budu žádat o důchod, tak mám donést rodný list malé a oni mi to tam započtou. Tak snad to bude platit i za těch 20 let až o ten důchod budu opravdu žádat.