Ochranná lhůta, termín porodu a nástup na mateřskou z úřadu práce. Dosáhnu na PPM?

leejlaa
17. zář 2020

Dobrý den,
tohle jsem opravdu nikde nenašla,a tak se obracím sem s pár dotazy. Řeším případný PPM. Termín porodu dle PM je 6.4 ,ale dle UTZ o 5 dní později ( nevím jestli tato informace zrovna je důležita) . Smlouva v zaměstnání mi skončila k 30.6.2020. což je i první den poslední menstruace. Podle tohoto údaje jsem tedy otěhotnela ještě jako zaměstnanec . Když jsem se ptala Mudr, který den se bere jako den otěhotnění tak mi potvrdila,ze toho 30.6.Ted jsem zaměstnána jinde, ale jsem ve zkušební době, takže v ní i určitě skončim maximálne na konci října. Poté půjdu na úřad práce. Je tady prosím někdo,kdo mi může s jistotou říct, jestli na PPM určitě dosáhnu? Jestli mi teda vznikla ta ochrana doba ze zaměstnání? Protože tohle je fakt něco,co absolutně nedohledam nikde.
Šla bych na mateřskou z úřadu práce, ale kdo bude výplnovat a potvrzovat žádost krom me a Mudr? Protože poslední zaměstnavatel asi ne.A co bude k žádosti nutno popřípadě doložit?

Záleží nakonec na Mudr,co napíše za datum? Oni si to na OSSZ sami nějak spočítají? A vyhodnotí, jestli mám nárok, nebo ne?

j.a.n.i
17. zář 2020

@leejlaa Na tohle ti nikdo neodpoví, můžeš hodit kostkou... v zákoně je, že ochraná doba běží, pokud si prokazatelně otěhotněla v zaměstnání, což tedy si nejsem jistá, zda je tady tou hrou s posledním dnem zrovna splněno, kor pokud máš termín porodu dle UTZ později a tedy to spíše ukazuje na pozdější otěhotnění.

leejlaa
autor
17. zář 2020

@j.a.n.i Děkuji,Vy vždy obratem reagujete 🙂))no, tomu rozumím. Doktorka může termín upravit. Jak jste myslela to "prokazatelně"? To může prokázat asi jen Mudr tím, jaký datum vypíše do té žádosti, pokud to chápu správně?

kacka1994
17. zář 2020

Nejsem si jistá kolik přesně dní je ochranná lhůta (myslím že nerozhoduje kdy jsi dítě počala, ale je tam tuším, že nastoupíš na mateřskou do 180dní od posledního dne v práce), ale ano, pokud jsi na úřadu práce a máš nárok na mateřskou, tak ji vyplňuje poslední zaměstnavatel...bere se průměr platů z více měsíců, tak možná budeš muset i k tomu předchozímu ;) Ale to ti zodpoví s jistotou na ÚP.

lachtanice86
17. zář 2020

@leejlaa no ja bych rekla, že za termín porodu se bere datum dle screeningu. No ty si ale z logiky věci otěhotněla později. Ale tohle bude fakt na dny a nejlépe se obrátit na ossz, dle mého odhadu budeš mít ochranou lhůtu dlouhou tak jak trvalo tvoje poslední zaměstnání. Tedy to co ti asi bude končit teď

lachtanice86
17. zář 2020

@lachtanice86 pokud to tak je, nevyjde ti to

me_druhe_ja
17. zář 2020

Nechci kecat, ale pokud hned 1/7 nastoupila do nové práce a pokud splňuje 270 odpracovaných dní za poslední dva roky (resp 270 dni kdy odváděla soc, zdrav), tak PPM bude mít, když skončí až v říjnu v tom novým zaměstnání ne? Jako mám pocit, že pokud ty práce navazujou na sebe a tudíž bez přestání odvádí soc a zdrav, tak by to mělo tak být.
Ale pokud se to počítá z té staré práce, tak jí to nevyjde, ochranná lhůta je 180 dní: max 180dni mezi posledním pracovním dnem a prvním dne mateřské (max 8 týdnů před termínem).

lachtanice86
17. zář 2020

@me_druhe_ja no já to beru tak, že píše, že je ve zkušebce a že v ní zkonci max na konci října. Beru to tak že zkusebka je většinou 3mesice, tedy nastoupila v srpnu. Ale jasný, může to být jinak.

andelka
17. zář 2020

Pokud nastoupila do nové práce,tak ochranná lhůta je tak dlouhá,jak dlouho trvalo poslední zaměstnání. Takže pokud skončí zkušebkou,tak to budou 3 měsíce. 3 měsíce plus 8 týdnů. Mám pocit že ani to nevychází
Když jsem před pár lety řešila podobnou věc,tak mi vyšlo,že aby to spolehlivě s přehledem vyšlo,tak žena musí být při konci smlouvy aspoň po 8-9 tt.

andelka
17. zář 2020

A datum poslední ms nemá žádnou váhu, důležitý je tp podle utz a hlavně datum potenciálního nástupu na MD. Protože někdo má ms 3 x za rok a dlouhé cykly,a taky v nich otěhotní. To by pak byl těhotný třeba od 1.3. kdy byla pm, přičemž ovulace byla až v dubnu, dlouhý cyklus..a to je blbost.

malenka3
17. zář 2020

Pro nárok na mateřskou musíš mít 270 dnů účasti na sociálním pojištění v posledních dvou letech. To nevíme jestli máš, ale nejspíš jo.
Druhou podmínkou je aktivní pracovní poměr v době nástupu na MD (tedy 9.2.2021). Pokud v den nástupu na MD nebudeš zaměstnaná, musíš se vejít do ochranné lhůty. A ta je jen tak dlouhá, jako tvé poslední zaměstnání. Tedy pokud skončíš koncem října poslední den a zkušební doba byla 3 měsíce, musela bys nastoupit na MD nejpozději 1.2.2021. Takze ti to o 9 dnů nevyjde, to nevím, jestli gyndařka zahraje.
Snad to dobře počítám, už se mi klíží oči 😁

malenka3
17. zář 2020

@andelka já měla možnost si den nástupu na md vybrat - buď podle ms nebo utz.

leejlaa
autor
18. zář 2020

@malenka3 mam pocit,ze nástup na mateřskou z úřadu práce v ochranné lhůtě je 6 týdnů před plánovaným termínem porodu, takhle jsme to řešila i u prvního, že to nešlo o 8 , jako si jinak vybírají ostatní,co jsou ze zaměstnání

leejlaa
autor
18. zář 2020

@andelka no to je.. asi jsem se Mudr špatně zeptala a obě jsme to pochopily jinak 🤷‍♀️

j.a.n.i
18. zář 2020

@leejlaa Ne to pravda, není, nastopuit na MD 8 týdnů před TP můžeš vždy.

leejlaa
autor
18. zář 2020

@malenka3 to se omlouvám, pak pošlu visineky 😃
Každopádně 270 dnů účasti mám splněno, mezitím, než mi skončila smlouva u tohoto zaměstnavatele ,u kterého jsem si myslela,ze mohla vzniknout ochranná lhůta ( hm, tak o pár dní smůla) jsem nastoupila v půlce května na DPP byla jsem tam do konce srpna. Třeba v červnu a červenci tady na té brigádě mi odvedly sociální pojištění, protože hrubý výdělek byl vyšší než 10 000,- , za srpen už ale nejsem jistá, brala jsem kolem 7 tis čistého a vyplatnici ještě nemám. A teď jsem od září zase jinde na HPP a plánuji tu být do října, jináč tady asi zdechnu jinak... Takže já jsem opravdu přes tři roky pořád v kuse pracovala,🥺 jen kvůli korone pitomy jsem musela aspoň na tu brigádu , na hlavní jsem nemohla nic sehnat

leejlaa
autor
18. zář 2020

@j.a.n.i takhle mi to před 7 lety opravdu napsala,ze 8 nesmím,ono kdyby mi opravdu ta ochranna lhůta vznikla z toho v červnu ukončeneho zaměstnání, tak myslím,ze bych ten nástup ( teoreticky max 27. února ale dost možná teda ještě dřív o ty dva týdny) stihla, protože ochranná lhůta se temi dalšími dny placení nemocenského pojištění ( z těch brigád a ted současného zaměstnání) jakoby navyšuje. Takhle mi to rekl tenkrát právník a tak jsem to i mela u prvního,tam jsem ještě na jeden měsíc v září nastoupili do zaměstnání jinam, abych si tu lhůtu jakoby prodloužila

petaov
18. zář 2020

@leejlaa Ahoj, řešila jsem to samé. Nárok na mateřskou budeš mít, i kdyby se počítala ochranná lhůta jen z posledního zaměstnání. Pokud skončíš na konci října a odpracovala jsi tři měsíce, pak bys měla na mateřskou nastoupit hned zařátkem února. Taky jsem byla na úřadu práce a šlo v pohodě vybrat těch 8 týdnu. To si zvolíš ty u své gynekoložky, ÚP v tom nehraje roli. A jaké je datum screeningu, či podle MS je úplně jedno. Datum předpokládaného porodu vypisuje doktorka na ty papíry k nástupu na mateřskou. Je to na ní, kdy to vidí. V průběhu těhotenství se to stejně může změnit, jak plod různě roste... Mi to tehdy taky nevycházelo ,dohodla jsem se s ní tedy na dřívějším datu porodu. Prostě mi to napsala, tak aby mi vyšla mateřská, aby mi to neuniklo jen o pár dní. Je to jen datum pro ČSSZ, nikdo to už pak neřeší. A byla jsem taky těhotná už v předchozím zaměstnání, ale nevěděla jsem to. Asi by to dokázat šlo, ale na ČSSZ mi pořád dokola opakovali, že to nejde, že se musím vejít do ochranné lhůty z posledního zaměstnání, tak jsem se s nikým nechtěla hádat a raději jsem nastoupila už těch 8 týdnů před porodem, vyšlo mi to tehdy tak tak.

j.a.n.i
18. zář 2020

@leejlaa Nevím kdo ti to napsal, ale je to blbost a vždy byla.

j.a.n.i
18. zář 2020

@petaov Nojo, ale podle toho co píše žádné 3 měsíce neodpracvala...

j.a.n.i
18. zář 2020

@leejlaa No a když tě tedy nevyhazují, tak co v tom HPP prostě zkusit vydržet déle? Na PPM můžeš nastoupit 9.2, takže vydržet do konce listopadu a případně koncem listopadu jít na PN, pokud práci nezvládáš. Pk ti to vyjde.

petaov
18. zář 2020

@j.a.n.i Tak to jsem z toho nepochopila. Kolik teda bude mít na konci října odpracováno? Myslelal jsem, že celou zkušební dobu.

malenka3
18. zář 2020

@leejlaa no tak jestli jsem se neztratila, tak ale budeš mít bohužel ochrannou lhůtu jen 2 měsíce, pokud jsi tam od září a chceš vydržet do října. A to už ti nevyjde vůbec, to bys musela nastoupit do 1.1.2021 a to už by byl pro gyndařku velkej podvod.
Nejlepší návrh je ten od @j.a.n.i , vydrž tam prostě o kus dýl.

leejlaa
autor
18. zář 2020

@petaov na konci října bych měla dva měsíce

leejlaa
autor
18. zář 2020

@j.a.n.i tak když jsem to tak měla u prvního, tak to asi není blbost 🤷‍♀️

leejlaa
autor
18. zář 2020

@malenka3 nevydržím,mam co dělat abych dala září,chce se mi brečet,je to fakt šíleny

leejlaa
autor
18. zář 2020

@j.a.n.i oni me takhle nenechají, už teď vidím, ze to nezvládam, lidi si stěžují... když neskončim ve zkušební době ja,tak to ukončí oni se mnou

leejlaa
autor
18. zář 2020

@malenka3 to jsme se vůbec nepochopily, to samozřejmě nechci, aby Mudr podváděla, tam by bylo v pořádku, kdyby se jednalo o pár dnů, takhle samozřejmě ani náhodou. A za prvni dítě to bylo opravdu tak, že se mi ochranná lhůta posunula o ty dny, které jsem v těhotenství ještě odpracovala. A to mi stačilo. Tak ja nevím, jestli to tak pořád platí

malenka3
19. zář 2020

@leejlaa aha, tak to jsme se opravdu nepochopily. Přiznám se, že o tom sčítání ochranných lhůt nevím (teď už teda jo 😁). Ale dívala jsem se do zákona o nemocenském pojištění a dle paragrafu 15, odstavec 2 by to mělo platit stále. Každopádně asi bych si pro jistotu došla na sociálku, že to máš dobře napočítané, protože z tvého popisu tedy není zřejmé, jak dlouhou máš ochrannou lhůtu, nepíšeš všechny údaje o tom předchozím zaměstnání.

elwe
19. zář 2020

Holky já se sem pichnu, protože mě to zajímá, ale podotýkám, že o tom nic určitého nevím. Každopádně u toho co se tu píše jsem pochopila, že ze zaměstnání, co skončilo 30.6., běží ochranná lhůta 180 dní. A to znamená, že do nástupu na mateřskou může být nejvýše 180 dnů nezaměstnaná. A protože byla 2 měsíce v zaměstnání, tak by měla mít nárok na mateřskou, pokud nastoupí přibližně do konce února (počítám ochranou lhůtu 6 měsíců - červenec, srpen, listopad prosinec, leden, únor). Pokud by náhodou skončila už na konci září, tak by to nevycházelo. A ted si počkám, jestli mi mou teorii potvrdí někdo, kdo tomu rozumí 😀

malenka3
19. zář 2020

@elwe jak je dlouhá ochranná lhůta, nevíme. Dle zákona je max 180 dnů.