Prosím radu. Právě jsem volala na OSSZ abych zjistila, zda mám podávat žádost o PPM. Situace je taková : Naše firma ukončila činnost ke dni 30.12. 2020. Tímto dnem jsem byla i propuštěna. Dostala jsem odstupné. Zaměstnaná jsem byla 12 let v kuse. Byla jsem v té době v pracovní neschopnosti (v té stále jsem) pro rizikové těhotenství, termín porodu mám 1. ZÁŘÍ. Úřednice mě sdělila že takhle po telefonu mi to nespočitá, že si to mám řešit přes bývalého zaměstnavatele. Ten už ale ,, neexistuje", musela bych vyhledat jeho tehdejší účetní a její služby si uhradit. Proto se ptám zde, ať to zbytečně neplatim. Děkuji.
@madamas mám obavy, že to asi neklapne, páč se nekouká na to,kolik má kdo oddelano, ale musí mít splněno před porodem a to u vás asi nebude(i když se možná vlezete jen tak tak,pokud se počítá i PN). Snad napíše někdo znalejší. Jinak, pokud nárok nevznikne, lze na PN být celou dobu až do skončení 6nedělí a pak přechod na RP 😉
Obavam se, ze narok mit nebudes, to nemocenske pojisteni splnujes, ale musela bys na materskou nastoupit do 180dni od ukonceni pracovni smlouvy, coz, jestli spravne pocitam, je do 30.6 🤷♀️😏
@madamas nastoupit bys mohla 7.7., což je 8 týdnů před 1.9. Jenže 180 dní vyprší dříve. Takže bez nároku na ppm.
@madamas ne, nevyjde ti to
@madamas se v tom tak nevyznám, ale pokud je pravda, co říkají ostatní, tak 30.12.2020 + 180 dní je 28. 6. 2021. Takže to nevyjde o 9 dní. Jediná šance by asi byla přesvědčit gynekologa, aby změnil termín o těch 9 dní (napřed). Mně to můj nabízel, kdyby mi to nevyšlo (nepotřebovala jsem).
Mne to nevychazelo o den a doktor to normalne upravil, 9dni by taky nemel byt problem..
Sakryš, vypadá to tedy že mě to nevyjde o devět dní, to naštve 😆 Ještě můžu zkusit zítra zavolat na gyndu jestli na tom termínu 1. září trvá..i když já na tohle nikdy nebyla, je mi to takové trapné 🤔 Přinejhorším mě pošle do Prčic, že jo 🤔😣
@madamas Ahoj, jestli máš za poslední 2 roky Placené nemocenské pojištění (270dní) tak máš od výpovědi ochrannou lhůtu 180dní. Takže asi do 30.7.2021 bys měla mít nárok. Ale raději to fakt rychle zjisti🙂 já si volala na Čssz a tam mi řekli, že mám nárok, protože mám těch 270 dní a víc placeno pojištění..