Ahojky maminky. Moc prosím o radu. V září 2013 jsem porodila a měla klasicky první půl roku peněžitou pomoc v mateřství. a pak mateřskou na dva roky. Ta mi bude letos končit, ale v zíři mám termín druhého porodu. Nevím jak to udělat, aby to pro mě bylo finančně nejvýhodnější. A nezkrátila se mi mateřská o toho prvního půl roku. Myslím si, že peněžitou pomoc vb mateřství nedostanu?? Protože nejsem už zaměstnaná. Mužu jít hned po ukončení první mateřské na nemocenskou? A až pak na druhou mateřskou? Kolik vůbec dostanu nemocenskou s té mateřské? Nebo je jiná lepší možnost?? Moc děkuji za rady.
Ahoj, co já mám zjištěno, tak 6týdnů před porodem ti klasicky zase naběhne ta "peněžitá pomoc v mateřství" neboli mateřská, kterou bys měla mít stejnou jako tu první od toho cca srpna 2013 (když jsi mezitím nepracovala). Ale rodičovská, kterou jsi měla na ty 2roky a tudíž ji nedočerpáš, ti propadne 😒
@betty85 částku k čerpání rodičáku si můžeš v průběhu čerpání zmenít. Zajdi si na úřad práce, kde si vyřizovala rodičák a zeptej se, jestli je možné tvůj rodičák navýšit, aby si vyčerpala co nejvíce z těch 220 tisíc, které můžeš za rodičák vyčerpat.
Na mateřskou s druhým dítětem bohužel nemáš nárok.
Ahojte, já na tom pak budu asi stejně - v červnu mám termín porodu, smlouva mi končí v prosinci 2015, druhé dítě ale plánujeme brzy po prvním (uvidíme, jak se zadaří). Vyčetla jsem, že "Další podmínkou nároku na tuto dávku je účast pojištěnce na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM" takže když by druhátko přišlo třeba rok po konci smlouvy, tak bych ještě měla nárok na druhou PPM, nebo se první PPM nepočítá do účasti na nemocenském pojištění?
ahojky, co jsem vyčetla na: http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsky... tak se to má následovně, na mateřskou je nárok jen pokud máte odpracováno aspoň 270 kalend.dní, pak je rodičák jehož délku a výši příspěvku můžete každé 3 měsíce měnit. V případě, že konec rodičáku navazuje na narození dalšího mimčo je to tak, že na mateřskou nárok nemáte, od porodu čerpáte rodičák a tam buď můžete čerpat rodičák na otce dítěte, kde můžete si zase nastavovat výši příspěvku a jeho délku a pokud nemůžete čerpat rodičák na otce dítěte (např.kvůli tomu že je otec na pracáku), tak máte smůlu a pobíráte 7 600 Kč do konce 9. měsíce věku a následně ve výši 3 800 Kč do 4 let věku dítěte.
Pokud nejsi zaměstnaná a nemáš v plánu pracovat alespoň 10 měsíců v jiné práci, tak mateřskou nedostaneš. Nemůžeš ani marodit, protože zaměstnaná nejsi. Nejlépe pro tebe bude navazovat rovnou rodičovskou dovolenou
No, když budu pobírat 7 600 Kč tak to je na 29 měsíců. A když musím nastoupit 6 týdnů před porodem, tak mi to vyjde do 2 a čtvrt let dítěte. A co pak do jeho tří? Než mi ho vemou do školky? To je teda mazec..
@betty85 na rodičovskou nastupuješ dnem porodu, když nemáš nárok na mateřskou... takže to je těch 29 měsíců. Bohužel od státu nedostaneš víc než těch 220 tisíc a je teda na Tobě, jak si to rozvrhneš, jestli budeš pobírat víc kratší dobu a pak nic, nebo jestli si to rozprostřeš na delší dobu, ale za nižší měsíční částku
Můžu se, prosím, také zeptat ohledně mateřské? 27.5.2014 jsem úspěšně ukončila studium na vysoké škole (prezenční forma studia). Po celou dobu studia (od 1.6.2011) jsem pracovala na dohodu o pracovní činnosti (odváděla jsem z příjmu soc. a zdravotní), v září 2014 jsem si platila sama zdravotní pojištění, jelikož jsem měla výjimečně příjem nižší než 2500 Kč. Dohodu jsem ukončila 30.9.2014 a 2.10.2014 jsem nastoupila do jiné práce na plný úvazek. Následně jsem zjistila, že jsem těhotná. 6.1.2015 mě lékař poslat na nemocenskou, kterou nyní pobírám. Mám nárok na mateřskou a na zvolení délky rodičovské? Mám smlouvu na dobu určitou - do 30.09.2015.
@betty85 Já jsem ale nepsala, že musíš pobírat 7600,- já psala, že můžeš pobírat až 7600,- což je dost rozdíl a jinak 6 týdnů před porodem se nastupuje na PPM a na tu ty nemáš nárok, takže rodičák začneš brát od porodu. A klidně si můžeš zvolit třeba 6100,- aby ti to vyšlo až do 3 let.
@mojeuzivatelskejmeno Ano, budeš.
@j.a.n.i prosim te, ja ted dobre nerozumim jedne veci.... jsem zamestnana, pobirala jsem materskou, ted jsem na rodicovske... pokud znovu otehotnim a zamestnavatel se mnou ukonci pracovni pomer, plati v tomto pripade ochranna lhuta? Nebo musim byt ke dni nastupu na navazujici materskou stale v prac.pomeru, abych mela na materskou narok.
@betty85 Kdy ti skončil pracovní poměr? A je tak potřeba odlišit mateřskou a rodičovskou, teď na rodičovské a ne na mateřské. Na nemocenskou jít nemůžeš, když nejsi zaměstnaná. Nemocenská nahrazuje příjem za zaměstnání, takže tobě by neměli co nahrazovat.
Takže pokud nemáš nárok na PPM (už nejsi v ochranné lhůtě, abys na ni měla nárok), ode dne porodu začneš pobírat rodičovský příspěvek na druhé dítě. Tím bude ukončen rodičovský příspěvek na dítě první. Pokud nestihneš vybrat celou částku na první dítě, tak máš bohužel smůlu (takže pokud můžeš, navyš si to na maximum, abys stihla vybrat co nejvíc).