Na jaké dávky v mateřství mám nárok, když nejsem vdaná?

daggg
2. kvě 2019

Ahoj,
přečetla jsem spousta článků a zkoumala jsem spoustu diskusí a stejně nejsem o moc moudřejší... Proto se ptám: - v červenci čekáme syna, nejsme svoji, ale partner je samozřejmě napsaný v rodném listě.. Žijeme spolu, ale trvalé bydliště máme každý jinde (každý u svých rodičů) protože budeme stavět a 10x přihlašovat trvalé se nám nechce 🙄 Na jaké dávky mám v mateřství nárok? Jsem již od března na PN, protože jsem pracovala ve školství kde to nebylo vhodné a jiná práce mi nebyla nabídnuta...
Děkuji za odpovědi 🙏🏼

milusina
2. kvě 2019

@daggg Měla jsem to podobné a měla jsem nárok na mateřskou a později rodicovskou. Na nic víc.

alneka
Autor odpověď smazal
Zobraz
daggg
autor
2. kvě 2019

@alneka Vím, že ta možnost zde je.. Bohužel to s mým odchodem bylo v práci velice vyhrocené a zaměstnavatel mi nešel na ruku ani minimálně.. Jinak děkuji moc 🙏🏼

j.a.n.i
2. kvě 2019

@alneka No, ono je jeste podminkou, ze to musi byt prace nevhodna dle vyhlasky a nikoli pocitu tehotne...

sudylichozrout
2. kvě 2019

@daggg Zamestnavatel porusil zakon. PN to preci neresi... Mela jsi to resit s inspekci. Ale to uz je jedno ted. Vudes mit narok na bezne veci. PPM a RP. Na ostatni bys musela byt total chuda, nebo "chuda".

anina32
2. kvě 2019

@daggg Máš nárok klasicky na mateřskou a rodičovskou, co by si chtěla víc? Proč by měl stát nějak zvlášť podporovat rodiče, kteří se jen nechtějí vzít? Otec dítěte by ti měl platit výživné.

raliska
2. kvě 2019

Co se tyce davek, tak co vimja - u prispevku na bydleni byly rozhodujici osoby ve spolecne domacnosti - posuzovali by se tedy rodice u kterych mas trvaly pobyt (ten je vyzadovan u prispevku na bydleni), takze tam moc sance neni. Pak jsou davky hmotne nouze a tam by se zase posuzoval pritel, kdyz spolu realne zijete (chodi kontroly na setreni zivotni urovne primo domu)

raliska
2. kvě 2019

Ps. Ja na prispevek na bydleni nemela dlouho narok, protoze v mem byte (jsem v pronajmu) mel trvaly pobyt i majitel nemovitosti a nechteli mi uznat vyjimku, i kdyz jsme prokazali, ze realne zije v uplne jinem meste. Chteli po me dolozit jeho prijmy a posuzovali nas jajo osoby ve spolene domacnosti. A to jsem byla s dcerou opravdu sama. Nakonec mi ho z niceho nic priznali - asi probehla nejaka zmena v zakone nevim...

daggg
autor
3. kvě 2019

@anina32 Ale tady přeci jen nejde o to, že se nechceme vzít, máme jen důležitější věci do kterých vkládat úspory 🙂 Jen mě udivuje, že na některé věci na sebe nemáme žádná práva, protože jsme pro sebe cizí před zákony, ale na některé věci jsme pro stát svoji až moc.. 🙄

daggg
autor
3. kvě 2019

@raliska To je bordel... Obdivuji, že zvládáte dcerku sama 🙏🏼

nita1984
3. kvě 2019

@daggg nechci svatbu, ale chci výhody manželky.... to už tu bylo mockrát. Svatba se dá zvládnout za pár korun, pokud chceš výhody manželky.

nita1984
3. kvě 2019

@daggg jinak asi jediná výhoda, pro kterou je třeba být manželé je úleva daně na manželku. Jinak se bere partnerství se svatbou i bez. Nevidím důvod, proč bys jako nevdana měla mít nárok na víc, než my vdane 🤔🤔🤔

zuzineckah
3. kvě 2019

@daggg a co si presne představujes, ze by si měla dostat?? Nějak nechápu dotaz... a ze ti zaměstnavatel nešel na ruku nemá nic společného s případným legitimním narokem na to, aby si byla doma za 100% platu.

daggg
autor
3. kvě 2019

@nita1984 Například nedostanu v nemocnici žádné informace o partnerovi když nebude schopen dát souhlas, protože nejsem zákonná manželka.. Nemohu rozhodovat v některých věcech, nepatří mi půlka majetku.. Jako vám, vdaným.. Přeci jen není vše jen o penězích ale právech k tomu druhému jako takových... A nevidím nic špatného na tom, že chceme svatbu hezkou a se vším všudy.. A ne nějakou ušmudlanou za pár korun jen aby se neřeklo 😁 Jen máme momentálně prioritu jinde - barák a malinký který se nám narodi... Možná by to chtělo byt trosku liberálnější v dnešní době a ne jen házet všechny do jednoho pytle “Nechtějí se vzít”... 🙂

nita1984
3. kvě 2019

@daggg No vidíš, já jsem vdaná a přesto rozhodně nemám nárok na půlku manželova majetku. Vlastně na vůbec žádný 😀 Takže taky házíš všechny do jednoho pytle. Život je vždycky otázka priorit. Jen vím, proč bys z toho měla mít nějaké výhody, že máš priority jinde.

daggg
autor
3. kvě 2019

@zuzineckah Tak existují další a další přídavky a příspěvky, porodné.... tak se ptám na co mám jako “normální” člověk nárok 🙂 A zjišťuji, že pokud nejsem na státní podpoře již nyní, tak nárok a právo nemám na nic 🙂 Můj dotaz vůbec není mířen nějak špatne, pouze informativně 🙂

daggg
autor
3. kvě 2019

@nita1984 Dostaly jsme se někam jinam, než byl můj dotaz.. 🙂 Ale od toho zde některé z nás zřejmě jsou, aby moralizovaly 🙂

journals
3. kvě 2019

@daggg Máš chlapa, chcete stavět dům - na co že chceš ty dávky??? Vidím v tom ten paradox jen já?
Buď jste na tom tak zle, že dávky potřebujete, nebo je vám celkem fajn a zbývá i na postavení domu. Pak dávky logicky úplně potřeba nejsou

nita1984
3. kvě 2019

@journals bacha, nemoralizuj, o tom dotaz nebyl 😨😨😨😨 dotaz byl, jak oškubat stát, protože jsme se nevzali a trvalé bydliště máme každý u rodičů. Co kdyby z toho něco káplo, ne? 🙄🙄🙄🙄

zuzineckah
3. kvě 2019

@daggg zapomněla si na vdovský důchod 😉jinak na tu půlku majetku bacha (kromě toho, ze o dluzích platí to samé). Pokud barak nenapíšete hned ze startu na oba (50:50), tak sňatkem automaticky do SJM nespadne. Jinak já tě chápu, i tvůj dotaz. Akorat s tím “normálním” člověkem se tak celkem neztotožňuji, protože normalni člověk ví, ze deti jsou závazkem svých rodičů, nikoliv státu. Kde a jak žijete je čistě vaše věc...

daggg
autor
3. kvě 2019

@journals Chcete tím naznačit, že pokud se člověk honí jako debil, vydělává peníze a najde si normálního chlapa, tak nemá nárok na nic? 🙂 Jen protože oba (ja již 2 měsíce ne) dřeme a šetříme každou korunu? Jen proto je divné, že se informuji na jakou finanční pomoc mám nárok? Mě na tom nic divného nepřijde, že chci jen to, na co mám zákonný nárok 🙂)
@nita1984 Ale tak to vůbec není :D Jen mi přijde škoda přijít o peníze na které bych připadne měla nárok 🙂

nita1984
3. kvě 2019

@daggg za to my vdane nemakame a valime si šunky doma 😂

daggg
autor
3. kvě 2019

@zuzineckah Nepatrime k těm, co si udělali dítě kvůli penězům, ale protože jsme chtěli... Jen se informuji, do jaké míry stát podporuje matky jako jsem já... Není v tom žádný úmysl obrat stát, či něco takového...

daggg
autor
3. kvě 2019

@nita1984 Kde jste toto vzala? Já nic takového nenapsala... S vámi se nedá normálně komunikovat..

nita1984
3. kvě 2019

@daggg jsem 19tt po čtyřech potratech a sedmi IVF. Do práce chodím a chodit budu do porodu, protože jako OSVČ mám nárok na nemocenskou a mateřskou cca 3500Kc. To se zaměstnanci nestane. A taky se neptam, na co všecho mám nárok, protože být OSVČ byla moje volba (mám priority jinde, než dělat 8 hodin denně práci co mě nebaví) , stejně jako je tvoje volba, že máš priority jinde než svatba

nita1984
3. kvě 2019

@daggg pravda, na tohle téma se ae mnou bavit opravdu nedá. Vidím rudě, když čtu podobné příspěvky.

drep
3. kvě 2019

Inu, pak nemá stát jít zugrund, když se po dávkách ptají ti, co mají na stavění baráku 😉 Proč by, proboha, měl stát jakkoliv podporovat lidi, co žijí v úplném svazku, jen se vyčůraně nevzali? Taky nejsem vdaná, ale hamba by mě fackovala za takový dotaz.

sudylichozrout
3. kvě 2019

@daggg ja vubec nechapu, proc resis nejake davky. Ty jsou pro lidi v nouzi, a to ty nejsi. Manzelstvi ma vyhody, ktere jsou zkratka urcene pro manzele. Pokud je chces, vdej se. Pokud se nechces vdat, mas smulu.

daggg
autor
3. kvě 2019

@nita1984 Nějak nevidím spojitost mezi vámi jako
OSVČ a mnou jako státním zaměstnancem.. Já jen chtěla vědět jak moc stát podporuje matky... To je celé 🙂
@drep Vyčůraně nevzali? Jste normální? :D Ale lidé kteří žijí celý život na podpoře a cucají stát o nemalé peníze vám přijdou v pořádku.. Ale můj dotaz na co mam nárok jako neprovdaná matka vás pohorší :D klasická odpověď člověka, co nevidí důležité věci a rád si kopne do poctivýho člověka jen protože si vydělal na barák... To si gratulujte 😂

daggg
autor
3. kvě 2019

@sudylichozrout Takže pokud celý život dřu a nejsem na pracaku a nepobiram dávky nemám mit nárok na nic? Co to je za nesmysl?