Může zaměstnavatel nařídit délku rodičovské dovolené?

nikolka2017
15. čer 2018

Ahoj holky je normální aby mi zaměstnavatel určil. Dobu rodičovský dovolený dnes mi přišel dopis ze můžu bejt doma s malou jen na 3 roky doma ale mě ji nevemou do školky. A bylo mi řečeno od vedoucí že ji musím požádat dopisem že to chci na 4 roky. A že pak uvidí jestli mi místo bude držet. Co si o tom myslíte nebo jak to máte vy

leniczka23
15. čer 2018

@nikolka2017 ano to je standartni..zamestnanec ti drzi misto do 3 let veku ditete. Pikud budes chtit byt doma dyl musis si zazadat o neplacene volno. Zamestnavatel ti muze a nemusi vyhovet.

nikolka2017
autor
15. čer 2018

@leniczka23 a když mám zvoleno na pracáku na 4 roky

leniczka23
15. čer 2018

@nikolka2017 to s tim nema vubec nic spolecneho. Zamestnavatel te proste po 3 letech muze poslat do prdele. Nemuze na tebe cekat vecne.

editah222
15. čer 2018

@nikolka2017 je úplně jedno jak dlouho máš zvolené pobírání rodičovského příspěvku. U zaměstnavatele máš nárok na rodičovskou dovolenou do 3let věku dítěte. Potom můžeš požádat o neplacené volno, ale to ti zaměstnavatel nemusí umožnit.

janawaes
15. čer 2018

@nikolka2017 Ano je to normální postup. Ženy co pracují jdou na rodičovskou dovolenou standardně na tři roky a po tu dobu jim zaměstnavatel drží místo, potom je musíš požádat o neplacené volno, ale nemusí ti vyhovět a nemusí ti potom ani držet místo v práci. Je jedno co máš nahlášené na pracáku, u zaměstnavatele je to něco jiného.

nikolka2017
autor
15. čer 2018

A byla jste některá z vás s dítětem doma 4 roky?

leniczka23
15. čer 2018

@nikolka2017 ja ne, zblaznila bych se. Maxim je narozenej v rijnu a vzali mi ho normalne do skolky od zari. Kamaradka byla doma do 4 let a zanestnanec ji povolil neplacene volno ale kdyz se chtela pak vratit tak ji dal vxpoved. Mel uz za ni nahradu.

priefi
15. čer 2018

@nikolka2017 volitelne je pouze do 3 let ditete, pak rd konci. Pak muzes zazadat o neplacene volno a zamestnavatel muze a nemusi vyhovet. Kdyz nevyhovi, bud nastoupis do prace, nebo bude ukoncen pracovni pomer.

barchen
15. čer 2018

@nikolka2017 Rodičovská dovolená není vázaná na rodičovský příspěvek. Je jedno, jestli máš příspěvek na 4 roky, na rodičovské můžeš být maximálně 3 roky, resp. do věku 3 let dítěte. V dnešní době, kdy je nedostatek zaměstnanců se moc neplacené volno po RD nedává. Buď nastoupíš do práce, nebo musíš dát výpověď a to asi nechceš.

terezapetrova
15. čer 2018

@nikolka2017 naprosto standardní , ja nejak nechapu co jiného jsi si představovala. Ja ano byla doma 4 roky s prvním hlavne z důvodu, ze se mi znovu nedařilo otěhotnět. Důvodu bylo vic.. Rozhodn jsem nechtěla jedináčka a nechtěla jsem mezi detmi na par měsíců do práce a pak resit problemy spojené s tim

nikolka2017
autor
15. čer 2018

A když to mám rozpocitani na 4 roky tak budu ale ten rok od sociálky pobírat peníze nebo ne?

zuzka3112
15. čer 2018

@nikolka2017 tak pokud máš rodičovský příspěvek domluvený na vyplacení po dobu 4 let, tak to ok. Ale po skončení 3 let rodičovské dovolené se může stát, že už se nebudeš moct vrátit do práce a nikdo ti místo držet nebude. Pokud nedostaneš to neplacené volno na rok..

xxx3d
15. čer 2018

Ano, zaměstnavatel ze zákona drží místo 3 roky. Pakliže si vybereš, že chceš být doma čtyři, můžeš, nicméně zaměstnavatel ti nemá povinnost držet místo. Být na tvém místě, využiju toho, že jsi mluvila s vedoucí, napsala bych žádost o rok neplaceného volna a doufala, že mi ho dá, v opačném případě ti skončí poměr, a po vypršení čtyř let si budeš muset hledat novou práci.

koordinatorka_odboje
15. čer 2018

kamaradka si musi na pulroku nastehovat domu tchyni, taky ji nevzali dite do skolky. A znami museli platit soukromou skolku - a to pani chodila do prace pomalu jenom proto, aby vydelala na tu skolku.

betelgeuzz
15. čer 2018

@nikolka2017 peníze od sociálky budeš dostávat 4 roky, i když bys nastoupila do práce.

nikolka2017
autor
15. čer 2018

@zuzka3112 mám super sefovou a když koukám furt na práce tak už 2 roky někoho hledá a nemůže nikoho najít takže mi to snad dovoli

nikolka2017
autor
15. čer 2018

@koordinatorka_odboje k nám do školky berou od 4 let a to jen některý děti a každý dítě je jiný kámoše to taky skončilo a chlapečka ji do školky nevzali protože se pocuraval a pokakaval a řekli ji ze takový dítě do školky nepatri

kami1984
15. čer 2018

@nikolka2017 já si posunovala rodičak na 4roky,jsem na neplaceném volnu.

kami1984
15. čer 2018

@nikolka2017 tak opravdu dítě, co se pokakava a pocurava do školky nepatří.. To je pak lepší zvolit jesle.

nikolka2017
autor
15. čer 2018

@kami1984 proto sním zůstala doma ale opravdu je každý dítě jiný

kami1984
15. čer 2018

@nikolka2017 každé je jiné, mám dva syny a jsou jako noc a den

jajulin
15. čer 2018

@nikolka2017 pokud šéfová 2 roky někoho hledá a nemá lidi, tak je to snad důvod pro to, aby ti neplacené volno nepovolila a trvala na tom, ať nastoupis, ne?

nikolka2017
autor
15. čer 2018

@jajulin to asi ne protože ji pomáhám a hlavně jí chodím s poštou naší vesnici

niki1107
15. čer 2018

Holky, ja se sem trosku vetru - mam asi debilni dotaz, ale - kdyz mi bude zamestnavatel drzet misto do 3 let věku ditete, tak to logicky znamena, ze si rodicak dam na cca 2,5 roku (protoze je pred tim jeste materska), rikam to spravne ??? Cekam prvni dite a vubec tohle nepobírám !

butterfly
15. čer 2018

@niki1107 Přesně tak, vypočítáš si délku pobírání rodičáku, aby ti vyšla do 3 let. Samozřejmě je ale možné skončit s pobíráním rodičáku před ukončením rodičovské dovolené nebo naopak pobírat rodičák i po návratu do práce.

blahova_andrea
15. čer 2018

za zákona je rodičovská dovolená maximálně tři roky. zaměstnavatel ti nic nenařídil. řídí se zákony a rovnou ti dal maximální délku. ty se můžeš domluvit na kratší, ale ne na delší. tam se potom nejedná už o rodičovskou dovolenou. mě dceru do školky taky nevzali, takže na čtvrtý rok jsem si v práci domluvila neplacené volno. o to ale opravdu musíš písemně požádat a oni ti mohou, ale také nemusí vyhovět. to už je na zaměstnavateli. takže se cítíš ukřivděně zbytečně. vše je dle tvého popisu v pořádku, tak jak má být 😉

niki1107
15. čer 2018

@butterfly Dekuju za odpoved 🙂. A kdyz skoncim s pobiranim driv, tak muzu vlastne i driv nastoupit do prace. Ale to uz je daleka budoucnost, rada bych si uzila klasickou 3letou RD. A v pripade, ze se v navaznosti podari druhe dite, tak tam je to zas o tom, ze se da kazde kazde 3 mesice menit delka /vyse RP, ze?

butterfly
15. čer 2018

@niki1107 Pozor na to, pokud se chceš vrátit dřív, než jste byli se zaměstnavatelem původně dohodnuti, nemusí ti vyhovět (protože si za tebe po dobu tvé RD našel náhradu). Naopak to ale možné je - lze si se zaměstnavatelem domluvit dřívější návrat (třeba ve 2,5 letech dítěte) a pak to posunout na později - pokud je to do 3 let věku, je zaměstnavatel povinen vyhovět. A na druhou otázku ano, délka/výše RP se může měnit každé 3 měsíce.

niki1107
15. čer 2018

@butterfly Moc dekuju, konecne tomu rozumim ☺

koordinatorka_odboje
15. čer 2018

@nikolka2017 však jo, já neříkám, že to máš taky tak udělat, jenom, že to spousta matek řeší. Jestli šéfová hledá a nemůže pracovníky najít, tak ti asi bude muset povolit. Protože když dáš výpoveď- kde bude hledat další?