Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, nastoupila jsem do práce na dobu určitou, odpracovala jsem 4 měsíce a doktorka mě dala na nemocenskou a 31.12 mi skončila smlouva a od 9.1 mi končí neschopnost, měla bych nastoupit na úřad práce.. Mám tedy nárok nebo ne
Děkuji.
Spíš ale ne. Nebudeš mít splněno 270 dní. Pokud jsi nedělala někde predtim
@melownek na PPM je potřeba mít podíl na zdr.pojištění 270dní za dva roky. Pokud to nesplňuješ,PPM nedostaneš. Jestli jsi měla neschopenku kvůli těhotenství,tak neukoncovat, ale nechat ji dál až do šesti nedělí a pak přejít na RP. Sice je neschopenky na max 380dnů (jestli si dobře pamatuji) tak v těhu se dělá tzv navazující,jen se dělá posudek,tzn že socialka pošle lékaři papíry s dotazem na zdravotní stav.
@amazonkajanik podíl na nemocenském pojištění
@caitlin7 jsem se spletla ,tak dám raději celé znění
Nárok na peněžitou pomoc v mateřství vzniká pouze za splnění dvou daných podmínek. Žadatel o peněžitou pomoc v mateřství musí být v době nástupu na dávku nemocensky pojištěn (tj. z příjmu ze zaměstnání je odváděno pojistné na sociální zabezpečení), nebo musí trvat ochranná lhůta ze skončeného nemocenského pojištění. K tomu musí splňovat druhou, specifickou podmínku – být nemocensky pojištěn minimálně 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na tuto dávku (to je zhruba 9 měsíců nemocenského pojištění v rozložení dvou let). Tato podmínka nemusí být splněna jen u jednoho zaměstnavatele. V období dvou let lze sčítat dny z různých pojištění (zaměstnání).
Zásadní vec-kdy máš termín.