Dobrý den, chci se zeptat..Chapu, že když jsem s jedním dítětem doma, buďto 3, nebo 4 roky pak neplaceně, pokud zamestavat schvali o ten rok dele...Tak mi zamestavatel musí ze zákona v práci držet místo jen na ty tři roky. Jak to ale je, když znovu otěhotním mezi nástupem po tech třech letech? Je to opět take tak, ze mi musí zase držet místo ty další tri roky? 🤭
@nikoluhlirova mám dvě děti 20 měsíců od sebe ...od prosince jsem na neplaceném volnu...mě místo drží nevím jak je to dle zákona
Každopádně kdyby mě chtěli vyhodit musí mi vyplatit odstupné
Zaměstnavatel je povinen držet místo do dovršení 3 let věku dítěte, poté už ne.
@xcassiopea To ale není pravda, zaměstnavatel je po celou dobu trvání pracovní smlouvy zaměstnat dotyčnou podle její platné smlouvy. A po dobu MD či RD nemůže dát výpověď, krom rušení či stěhování zaměstnavatele.
Tohle je právě úžasně debilní pro zaměstnavatele. Když mu otěhotní holka se smlouvou na dobu neurčitou a klidně 20 let rodí jedno dítě za druhým tak, aby se vždycky vešla do 3 let toho staršího, zaměstnavatel musí místo držet. A zároveň nesmí náhradě za mateřskou prodloužit smlouvu na dobu urcitou více, než dvakrát. Takže když pak nejde nikdo do důchodu, musí jednoho ze zaměstnanců propustit, zaplatit odstupné... Jsou to skvělé zákony.
@j.a.n.i Podle § 47 zákoníku práce nastoupí-li zaměstnankyně po skončení mateřské dovolené nebo zaměstnanec po skončení rodičovské dovolené v rozsahu doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, do práce, je zaměstnavatel povinen zařadit je na jejich původní práci a pracoviště (rozuměno na původní, stejné pracovní místo).
To co píšeš platí v rozsahu rodičovské dovolené do 3 let věku dítěte, pro případné navazující ošetřování osoby blízké, nemocenské apod., nikoli při žádosti o neplacené volno po skončení mateřské dovolené, tam už místo držet nemusí.
@xcassiopea No, § 47 si opsala hezky, takže z něj vyplývá, že to samé místo = židli musí držet jen baj oko toho půl roku. Pak už platí to co jsem psala já a to platí i při neplaceném volnu, stále je zaměstnaná, takže dokud ji ze zákonného důvodu nedá výpověď, nebo ji nedá ona, tak ji stále musí zaměstnat podle její pracovní smlouvy.
Holky, děkuji..už jsem asi moudřejší. 😊
@j.a.n.i Takže pokud mám smlouvu na dobu neurčitou, musí mi prodloužit i podruhé? Respektive nesmí mě vyhodit? 🤨
@nikoluhlirova Přesně tak, po dobu MD a RD by ti mohli dat výpověď jen kdyby, se zaměstnavatel rusil ci stehoval, jinak ne. A ono ani pri propadnem jiz schvalenem neplacenem volnu to neni tak jednoduché, ano, tam uz mohou dat i pro nadbytecnost, ovšem to, ze si chteji nechat zastup, neni nadbytecnost.
@j.a.n.i opsala jsem to proto, aby sis to přečetla - tak znovu a pochopitelněji - když se vrátí po rodičovské, musí jí držet místo - zákonná doba rodičovské dovolené je do 3 let věku dítěte. Takže - když nenastoupí a nedohodne se na neplaceném volnu, má neomluvené absence a může dostat výpověď, pokud se domluví na neplaceném volnu, zaměstnavatel už není povinen ze zákona jí držet její pracovní místo.
@nikoluhlirova pokud nastoupíš na mateřskou dovolenou přerušením rodičovské dovolené, Tvůj nárok na stejné místo trvá. Pokud ale v době čerpání neplaceného volna po 3 roce dítěte, pokud se třeba rozhodneš zůstat ještě s dítětem doma, nebudeš ještě těhotná a zaměstnavatel se rozhodne Ti dát výpověď s odstupným, organizační důvody v tomto případě může obhájit.
@xcassiopea ja si to precetla, ale ty evidentně ne, to samé misto se drzi jen pres MD a nikoliv pres RD.
@nikoluhlirova po dobu trvání pracovní smlouvy je to přesně tak jak píše @j.a.n.i.
@j.a.n.i
https://www.dtest.cz/clanek-9412/penize-a-prava...
doporučuju přečtení třetího odstavce. Máš pravdu ohledně toho, že už to není stejné místo ale přidělení pracovní pozice podle pracovní smlouvy (tedy pro zakladatelku její práce), ale já to tedy pochopila tak, že při neplaceném volnu už nemusí přidělit práci ani podle pracovní smlouvy, tedy může převézt na jinou?
další zdroj:
Po ukončení rodičovské dovolené a návratu zaměstnance do práce mu vzniká nárok na pracovní pozici, která odpovídá jeho náplni práce v pracovní smlouvě.
Rodičovská dovolená může být prodloužena až do 4 let věku dítěte, nicméně zde je třeba požádat zaměstnavatele o neplacené volno. Zaměstnavatel může, ale i nemusí s žádostí zaměstnance souhlasit. V takovém případě však nemá zaměstnavatel povinnost držet zaměstnanci jeho pracovní místo. na stránkách právníka
Zdroj - https://www.pravoprovsechny.cz/clanky/navrat-do...
Jak to tedy je?
@xcassiopea Ne, stale ji musi pridelit praci podle pracovni smlouvy, tohle plati kdykoliv pri trvani pp, rozdil je pouze v te vypovedi pro nadbytecnost, ale i tam to neni úplně jednoduchy, treba pokud by si chtel nechat zastup, tak nelze zakladatelku pro nadbytecnost vyhodit. To, ze to nekteri zamestnavatele zkousi a pocitaji s tim, ze dotycny vezme odstupné a nebude se soudit, je vec druhá.
@j.a.n.i tak to jsem v háji, moje specializace je jinde, ale poradila mi to bývala kolegyně teď už léta personální manažerka, že si to zaměstnavatel obhájí a po době neplaceného volna se matka přiřadí na volnou "obdobnou" pozici i vzhledem k výpadku a změnám v některých oborech je to i běžná praxe. Že to řešila i na pozici vrcholového managementu, kde bylo odstupné řekněme několikanásobně vyšší oproti běžnému dle zákona a firemní právníci se vyjářili tak jak jsem psala a nakonec, tedy k odstupnému nedošlo a paní šla o nějaký ten level níž, ale byla na stole i výpověď s odstupným pokud by na to nepřistoupila schválená od právníků. A to jsem si to pro jistotu ještě radši hledala na netu. Já jsem v současné práci právě zástup za mateřskou, která má končit teď v září, po oznámení plánu té paní, že se začali pokoušet o druhé dítě jsem dostala smlouvu na dobu neurčitou, ale prý se nedaří, tak se docela hrozím situace, že bych musela jít já. Podotýkám, paní je ve firmě 12 let a já mám bohužel nezasmluvněný plný home office díky malým dětem a vzdálenosti. Vzali mě s dětmi jen proto, že její zástup odešel ve zkušební době asi týden co ona odešla na mateřskou a tak pozvali mně a zvali, jsem ve firmě jediná co takto pracuje, a to jen z důvodu, že Covid ukázal, že to z domova jde ale to byly v karanténě. U mně stačí když budou trvat na pracovní době v kanceláři a díky vzdálenosti a termínu vyzvedávání dětí ze školky jsem v háji a budu si muset hledat jinou práci. Má prý v plánu, že pár měsíců paní chce neplacené volno kvůli zvykání dítěte ve školce (pokud se do školky narozený tříleťák v září vůbec dostane, což se doví po zápisu, měla jsem problém umístit srpňata) tak jsem nějak doufala, že jí nabídnou v rámci firmy novou pozici, na kterou má vystudovaný obor a firma si rozšíří pole působnosti, což já dělat nemůžu, obor mám jiný. Achjo, každopádně děkuju za upozornění, praxe a individuální rozhodnutí soudu kdyby se někdo ozval může být rozdíl.
@xcassiopea Tak ono hodně záleží, jak moc presne je pozice ve smlouvě definovana, pokud volne, tak se s tim da celkem kouzlit. Plus tedy jak velke odstupné je nabizeno, ja bych treba pokud 8 a vic platu, tak bych moc nevahala a vzala to.
Podle mne ne. Pouze ty 3 roky místo, ale vyhodit Vás nesmí, pokud budete mít třeba 3 děti za sebou, pouze v případě s odstupným