Mám nárok na porodné? Přítel u mě nemá hlášený trv. pobyt

ifcaaa
17. zář 2014

Ahojte, chci se zeptat, čekáme miminko, které se narodí v lednu (2015) . S přítelem nejsme vzití, bydlíme spolu, ale přítel u mě nemá nahlášený trvalý pobyt. Naše mzdy dohromady převyšují 2,4 násobek životního minima takže by jsem na porodné nárok neměla mít, ale když nejsme vzití tak bych se mohla brát jako samoživitelka ne? Moje mzda rozhodně nepřesahuje 2,4 násobek minima 😖 poradte prosím 😒 děkuji 🙂

nonnni
17. zář 2014

@ifcaaa tak jestli bude v rodnem listu, tak bude posuzovan i jeho prijem.

pajamo
17. zář 2014

Nejsi samozivitelka, dite ma otce ne?

vercik83
17. zář 2014

Co muzes ziskat je prispevek na bydleni pokud byt neni tvuj.na porodne ne,pokud otec nude zapsan jako otec.

j.a.n.i
18. zář 2014

@ifcaaa Ne, to bys fakt jako samoživitelka být brána nemohla... takových vychcaných by bylo.

ifcaaa
autor
19. zář 2014

@j.a.n.i jak vychcanych sakra! platim barak platim inkaso platim auto a z moji vyplaty to este nestaci takze zijem jen z ty chlapovy tak jaky pak sakra vychcany!!!

j.a.n.i
19. zář 2014

@ifcaaa No, takže máte po zaplacení bydlení a auta na žití chlapovu výplatu... samoživitelka ji nemá, jestli sis nestihla všimnout.

ifcaaa
autor
19. zář 2014

@j.a.n.i hele slusne jsem se zeptala a ocekavala jsem i slusnou odpoved, opravdu jsem necekala ze me tady nekdo bude urazet, jestli se ti neco nelibi tak nevim proc si mi odpovidala!

j.a.n.i
20. zář 2014

@ifcaaa Zcela veřejně se tu ptáš na podvod a ještě se divíš, že se to někomu nelíbí... a na tom, že hrát si na samoživitelku je vychcané si trvám a to jsem ještě hodně slušná 😝

verunka1990
10. pro 2014

@ifcaaa Od ledna se počítá 2,7 násobek

verunka1990
10. pro 2014

@ifcaaa Když u tebe ale bydlí,je to risk.mohli by přijít se podívat,najdou tam jeho věci a jsi v háji.Příspěvek na bydlení dostaneš,tam se jeho příjem nepočítá,když tam nemá trvalé bydliště.Pokud nepřesahují vaše příjmy 2,7,tak dostaneš i porodné.Jak už jsem psala,od ledna se to zvyšuje na2,7 násobek životního minima a počítat se bude i prcek.

klispina
20. pro 2014

Souhlasím s ifcou, opravdu se slušně zeptala. A podle mého názoru tohle děla spoustu lidí a párů. Jak jinak by pak vyžili?! A podle mě pokud kontrola nemá povolení k prohlídce bytu nemá se co čumět do škříní. Ifča múže říct, že přítel u ní má věci, protože často naštěvuje malinké a práci má v blízkosti jejího bydliště. Když stát okrádá nás je to v pořádku. Ale když se my chceme spravedlnost, tak si tak akorát můžeme vypíchnout oko.

irisie
20. pro 2014

Takže tady z téhle diskuze vyplývá, že pokud má dítě otce, tak matka není samoživitelka?! Nechápu! můj syn otce má, na alimentech dluží... považuju se za samoživitelku!!! A opravdu to není o vychcanosti!!! Že nedostanu ani přídavky, to je můj problém, protože vydělávám "MOC" ..........

luciebx
20. pro 2014

no tak vim ze bracha a jeho pritelkyne co nejsou vziti.. .pred prvnim nemela ona u nej nahlaseny trvaly pobyt a porodny nedostali.. me to prijde fakt hnusny kdyz nekdo takhle podvadi a svym zpusobem okrada kdyz oficialne proste ten prijem maji a na pododny narok neni. Taky se jim to nelibilo.. ale bohuzel.. sli podle pravidel.. a hlavne.. soused maji oci... ono dneska nahlasit nekoho.. udat.. neni zadny problem... a kor kdyz clovek to takhle naplnou hubu napise na verejne siti.

irisie
20. pro 2014

Vždycky jsem si naivně myslela, že porodné je "pro dítě"..... bohužel v naší republice není!

klispina
20. pro 2014

Jasně no je to risk, ale co má dělat taková matka i do budoucna, která bohužel nesplní ani podmínku odpracovaných 270 dnů na mateřskou, takže pár měsíců pobírá zakladní mateřskou a pak jí stát vyplácí usmolené 3000? Jako nezlobte se na mě, ale mě třeba hrozí že mu bude chybět pár dnů do splnění odpracovaných dnů a dopadnu takhle. Přítel má mzdu 10000 a z toho platíme nájem a služby máme malej byt 1+1 a dáváme 7000 se vším všudy. Takže na vyžití 3000 plus moje mateřská 3000? Kde jsme, z toho se nedá vyžít a ještě s miminkem. Myslím, že porodné by měla pobírat kazdá matka. A mateřká se by se taky měla zvýšit. Popřípadě snížit veškeré jídlo a dúležité a potřebné věci pro dítě (plinky, umělé mléka a podobně.)

zmrz_lina
20. pro 2014

@klispina "co má dělat taková matka i do budoucna, která bohužel nesplní ani podmínku odpracovaných 270 dnů na mateřskou, takže pár měsíců pobírá zakladní mateřskou a pak jí stát vyplácí usmolené 3000?" - má si pořídit dítě až když je sama zabezpečená 😉

Většině z vás bych přála zažít "sociální" systémy za hranicema 😀

klispina
20. pro 2014

zmrz_lina- Aha tak co mám podle Vás teda dělat?! Jít na potrat, když se hold přes prášky stane, že otěhotním?! Vidím, že jste opravdu inteligentní osoba. Pokud jste si vy naplánovala miminko, až jste byla plně zabezpečená, tak gratuluji. My jsme bohůžel takové štestí neměli. Ale není to hned důvod se dítěte zbavit. Jsem normalní matka, která se na své dítě teší a uděla vše pro to aby mělo vše potřebné. A takové nazory typu ,,má si pořídit dítě až když je sama zabezpečená" jsou mi fakt u míst kde slunce nesvítí.

zmrz_lina
20. pro 2014

@klispina stane se, ale myslím, že stěžovat si náš sociální systém, který je štědrý jako snad žádný jiný na světě, opravdu není na místě a svědčí to spíše o vás 😉

kahira
20. pro 2014

Mě třeba upřímně štve, že vyděláváme dohromady cca 25tis z toho platíme hypotéku 3800 a3500inkaso, k tomu jídlo pojistky a tak akorát vycházíme, ale o to nejde, jde mi o to že nemáme nárok na porodné. Pro koho to teda je, pro ty co nedělají? Byla bych pro jak se řešilo buď porodné pro všechny nebo snížení DPH. Pracovala jsem skoro 4 roky a až teď budeme mít miminko a výplata 10 a 15 tisic hmmm to je MOC na to abychom něco dostali, nehledě na to, že jsem byla na neschopence a první byla 6tisíc teď mateřská bude víc a pak se budeme muset omezit. Vím, že jsou na tom lidi i mnohem hůř a děti mají, jen mi přijde nespravedlivé, že nemáme nárok na nic.

bobisek90
20. pro 2014

@klispina to znam 🙂 mi na materskou chybi 10 usmolenych dni..doplatit to nejde, talze smolik. Jeste ze jsem aspon zamestnana, takze 30.12. Nastupuju na nemocenakou, ktera trva 6 tydnu pred a 6 tydnu po porodu - takova nahrada materske a pak rovnou na rodicak, na kterem si ale diky one nemocenske muzu taky urcit delku pobirani a vysi...takze nebudem zivorit s tema 3000. A porodne nedostanem, protoze v poslednim ctvrtleti, diky me aktivite a snaze vydelat co nejvic, aby jsme mimiskovi vse poridili dostavame nad 2,7 nasobek...
@zmrz_lina ja beru, ze jinde jsou socialni systemy nastaveny jinak. Ale u nas je problem v tom, ze kazda slusna matka, i nastavajici vidi nase spoluobcany, jak si doslova na davkach uzivaji, a my jsme trestane za to, ze se snazime pracovat.

tarra27
20. pro 2014

holky nehádejte se 😉

zakladatelka se zeptala, každý napsal názor....a ano za hranicema jsou podmínky uplně jinde...ale já i chápu, že se prostě stane a každá je ráda za každou kačku navíc.... 😉 to je těžké.

kahira
20. pro 2014

Omlouvám se, řešilo se porodné na druhé dítě nebo DPH, ale chtěla jsem říct, že bych byla pro buď pro všechny nebo pro nikoho....

bobisek90
20. pro 2014

@klispina souhlasim s vami. Reci typu - poridte si dite, az jste zabezpeceni....pak nebudem mit deti nikdy.... My miminko chteli, a kdyz se nepostara stat, musime si pomoct sami 🙂 Nase miminka nejspis nebudou vyrustat v luxusu, ale budou mit lasku a peci, kterou jim dame v plne mire

bobisek90
20. pro 2014

@zmrz_lina nas system je stedry?? To asi jen pro urcitou skupinu obyvatel, nemyslite? Ja poctive odvadela vic jak 4 roky socialni, zdravotni a vse mozne...dokonce z vic nez 1 zamestnani...jenze jsem studovala v zahranici, vi z doslo k preruseni kontinuity, a tak mi v poslednich 2 letech chybi 10 dni do onech 270 odpracovanych...to mi neprijde zrovna fer...ale co, materskou ozelim. Porodne? No, uprimne, to je prijemna injekce do zacatku. Urcite potrebna pro vsechny matky. Proc ji treba nesnizi, ale za to neposkytnou vsem maminkam? I 5000 na start je dobre.

klispina
20. pro 2014

@zmrz_lina Myslíte, že jsme na to opravdu stejně jako například Německo, Dánsko Francie či Nizozemsko? Pokud ano, tak pak se není o čem bavit.
Bobisek: Asi tak nak pořád chtějí, at se rodí děti, ale do takových podmínek? Vubec se nedivím, že je malá porodnost. Ale své děti budeme vždy milovat, at už jsou plánová či ne .)

tarra27: Ano je to pravda, každej má svůj názor, ale názor typu pořídit si dítě až jsem zabezpečená mě oprvdu vytočil do neskutečných obrátek.

blahova_andrea
20. pro 2014

matka samoživitelka opravdu znamená něco jiného než je asi váš případ. je to pro matky, které otec dítěte opustil, který se o ně nestará, neplatí alimenty, zemřel atd...není to matka, která s otcem dítěte žije a ten jí může pomáhat. taky jsme na tom bídně, ale přemýšlet takto mě ani nenapadlo. a to jsem dlouho táhla celou domácnost i první dítě sama, protože chlap měl malý plat a splácel dluhy a alimenty na děti z prvního vztahu.

myslím, že na toto musí mít člověk hlavně žaludek a nervy.

bobisek90
20. pro 2014

@klispina ano ano.ale je treba se povznest. Malickou miluju uz ted, a co, ze se mi ti zmeni zivot od zakladu 🙂 konec zavodniho tance, uz zadny dalsi objektiv na zrcadlovku....stejne kdo vi, jak dlouho v tehle republice zustanem. Tady bohuzel moc dobreho neceka

klispina
20. pro 2014

kahira: Já jsem taky na neschopence. Nevím jestli aspon Vám chodí pravidelně? Ale už dva měsíce nepřišla. Slečna nebo paní si raději zajde na oběd, než aby upravila chybnou přílohu. Pak ji smetla ze stolu a nestarala se vůbec. Opravdu Krásné a veselé Vánoce.

madrilena
20. pro 2014

@ifcaaa pardon, ale účty musí platit všichni a do práce chodila před nástupem na mateřskou většina maminek; taky by se mi líbilo dostat porodné, obzvlášť když jsem před md měla vysoké odvody; a dostala jsem velký kulový; to, na co se tu ptáš je regulérní podvod, za který si můžeš jít i sednout... stojí ti to za to? Nebo se spíš zamyslíš, kde ušetřit či jak získat více peněz legálním způsobem.............

kahira
20. pro 2014

@klispina Ano mě to chodilo nejpozději do 15teho. Ono asi hodně záleží na účetní v práci nebo na sociálce, nevím jak to máte, kdy to pošlou a tak... však jejich peníze to nejsou a jsem strašně ráda, že mi to chodilo, protože bychom byli víte kde :( . Já jsem taky chtěla miminko až budeme jednou zabezpečení, jenže ono to není tak lehké v této době, na bydlení jsme si museli vzít hypotéku protože když něco nezdědíte, nebo nemáte možnost bydlet u rodičů tak to prostě jinak ani nejde. A mám POUZE maturitu takže co bych vlastně chtěla dělat že.... To je jedno, uplně jsem odbočila od tématu, jen mě mrzí to, že někteří prostě dělat nebudou a porodné a přídavky mají a na to se nehledí. A chápu zakladatelku @ifcaaa že hledá alespoň nějaké východisko jak si pomoct!!!!