Mám nárok na mateřskou? Na ÚP jsem pracovala na dohodu

lenkaor
20. únor 2015

Ahoj holky, poraďte prosím.
V době nástupu na mateřskou nebudu mít odpracováno potřebných 270 dní z nynějšího zaměstnání na HPP, a to asi o 14 dní 🤐 Ale před nástupem do tohoto zaměstnání jsem byla na PÚ ale při tom jsem pracovala na dohodu ( jak je dovolených těch cca 4230 Kč měsíčně).A ještě před tím jsem byla nezaměstnaná, ale platila jsem si sama zdravotní pojištění. To vše během dvou let( počítáno 2 roky, před nástupem na MD). Mám nárok na mateřskou, či ne? Děkuji za odpovědi.

ladyhacek
20. únor 2015

nejsem odborník nejlepší bude se zeptat na sociálce, ale myslím, že když je to na dohodu tak se to nevztahuje. Pokud jsi si platila pojištění sama tak netuším.

ilaura100
20. únor 2015

@ladyhacek Platila si zdravotni pojisteni, ale PPM je davka nemocenskeho pojisteni, coz s tim nesouvisi.

ladyhacek
20. únor 2015

@ilaura100 říkám netuším 🙂

vypadá to že nejspíš ne @lenkaor , ale zeptej se

ilaura100
20. únor 2015

@ladyhacek Ja jsem to nemyslela nejak utocne, jen ze spousta lidi zamenuje zdravotni a nemocenske pojisteni.

ladyhacek
20. únor 2015

@ilaura100 vždyť v pořádku - já to zle nebrala 😉

lenkaor
autor
20. únor 2015

@ilaura100 Díky i když vlastně stejně jsem moc nepochopila, jak to vlastně je. zdravotní x nemocenské pojištění?
Ale ta dohoda normálně podléhala zdanění, takže z toho by se to mělo počítat, ne? I když nevím jestli když současně jsem byla na PÚ ( podporu jsem tam nebrala)

hakanka
20. únor 2015

@lenkaor já bych řekla, že na MD můžeš nastoupit o 14 dní později, jen se ti o to zkrátí. Tj místo 6 týdnů před porodem nastoupíš 4 týdny a po porodu si místo 22 týdnů vybereš jen 20 týdnů (protože pokud nastoupíš později než 6 t. před porodem, tak se ti MD o to krátí). Byl by to záhul, ale finančně by se ti to vyplatilo.

hakanka
20. únor 2015

Zaměstnankyně nastupuje mateřskou dovolenou zpravidla od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu, nejdříve však od počátku osmého týdne před tímto dnem. Vyčerpá-li zaměstnankyně před porodem méně než 6 týdnů proto, že porod nastal dříve, než určí lékař, náleží jí mateřská dovolená v celé délce 28 (popř. 37 týdnů při porodu 2 a více dětí), pokud by však nevyčerpala celých šest týdnů před porodem z jiných důvodů, náleží jí mateřská dovolená ode dne porodu jen do uplynutí 22 (popř. 31) týdnů.

Nástup na mateřskou dovolenou a nástup na peněžitou pomoc v mateřství si zaměstnankyně určuje sama, nelze jí nástup na mateřskou dovolenou nařídit. Od 1. 1. 2009 (platí nový zákon o NP) není již žádná vazba mezi mateřskou dovolenou a poskytováním peněžité pomoci v mateřství.

lenkaor
autor
20. únor 2015

@hakanka No vidíš děkuji, pročtu, už se tím nějakou dobu probírám, ale toto jsem nenašla, měla jsem za to, že prostě musím nejpozději nastoupit 6 týdnů před termínem porodu ( určeným lékařem). a přes to nejede vlak, toto je pro mě nová informace. Určitě je lepší dva týdny mateřské oželet, než na ni nemít nárok vůbec, děkuji za info 😉

lenkaor
autor
20. únor 2015

@hakanka teda 6 týdnů oželet 😉

hakanka
20. únor 2015

@lenkaor já myslím, že bys musela oželet jen 2 týdny, s tím, že teoreticky bys ty dva týdny mohla být na nemocenské - tj stejné peníze jako bys měla na mateřské. Spíš se nesmíš nechat dát, určitě ti spousta lidí bude tvrdit, že to nejde, ale jde 🙂.

lenkaor
autor
20. únor 2015

@hakanka Mě je to jasný, že mi budou všichni tvrdit všechno možný, proto si to radši ověřuji z více zdrojů. Protože je to opravdu o pár dní, a to je pak škoda. Já to z toho mpsv, pochopila, že když tedy nastoupíš později než je těch 6 týdnů, že přijdeš o celých těch šest týdnů, i když nastoupíš třeba ty 4 týdny před předpokládaným porodem. Ale možná už jsem ze všeho tak zblblá, že mi z toho hrabe 😀 Ale když jsi na nemocenské, to se také počítá do odpracovaných dní? Do těch 270?

vilibalda
20. únor 2015

@hakanka Na 100 % si jistá nejsem, ale myslím si, že to není řešení. Nastoupit na mateřskou se může později, ale jestli jsou splněny podmínky pro PPM se posuzuje nejpozději 6 týdnů před termínem porodu. Jako řešení je možné nastoupit na nechopenku v souvislosti s porodem a být na ní až do konce šestinedělí, potom rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek. Jestli se pletu, budu ráda, když mě někdo opraví. Tady je popsána podobná situace http://www.aperio.cz/poradna/27556

hakanka
20. únor 2015

@vilibalda , @lenkaor ajaj, tak tím, že se oddělil nástup na MD a pobírání PPM, tak se bojím, že vilibalda má pravdu. V každém případě bych ještě učinila dotaz na OSSZ.
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk...

xpila
20. únor 2015

@hakanka Na mateřskou později nastoupit nemůže, takže to řešení není.

@lenkaor To, že jsi z dohody odváděla daň, neznamená, že jsi z ní měla placené pojištění.
Na mateřskou takto nárok nemáš, nemůže ti doktor posunout termín porodu tak, aby ti to vyšlo? Jinak nastoupíš 6 týdnů před porodem na neschopenku v souvislosti s porodem, která bude trvat ještě 6 týdnů po porodu.

j.a.n.i
20. únor 2015

@xpila Tak na mateřskou později nastoupit lze, ale v tomhle případě to nic neřeší, protože podmínky musí být splněny k datu nástupu nebo k 6 týdnům před TP, pokud je nástup později.

A o 14 dní nevím nevím, zda by byl doktor ochoten, to je přece jen dost a kor v případě nároku / nenároku na PPM.

xpila
20. únor 2015

@j.a.n.i Jasně, špatně jsem to napsala, myslela jsem tím kvůli splnění nároku na PPM.

j.a.n.i
20. únor 2015

@xpila Jojo, to souhlas, ten to neřeší 🙂