Ahoj , 10.cervence jsem dala výpověď v práci a nastoupila 1.srpna do nové ,kde mě vyhodili ,protože mám rizikové a byla jsem ve zkušebce. Oddelala jsem měsíc . Vyjde mi ochrana lhůta z předchozího zaměstnání ? Kdy a kde to začít řešit ? Jsem 12+6tt
Bohužel, je i líto, ale jak píše zmrz_lina, ochranná lhůta je jen jako délka posledního zaměstnání, tj. 1 měsíc
Já jen doplním, že jdi na sociálku podle sídla toho zaměstnavatele (pokud ji máš aspoň trošku po ruce), protože ta je ta, která ti to pak bude vyplácet. Já byla na té, kam chodím jako OSVČ a z paní jsem v podstatě nic moc nedostala, že jako až půjdu na mateřskou, tak se uvidí (měla jsem vedle toho DPP+DPČ). A stejně je možné, že ti to řeknou všelijak. Dělej si poznámky, které pak případně předáš tomu, kdo to bude již konkrétně řešit.
Možná jsem k nim trošku skeptická. Dítě se mi narodilo předčasně 28.2., papíry na mateřskou se tak posílaly až v březnu, oni místo aby přidělili, tak zamítli, já poslala odvolání, tak si teprve dohledávali v databázích, kdy že jsem to pracovala. Zjistili, že jim v tom ještě jeden papír chybí, ten jsem dodala - a v srpnu slavně dostala mateřskou za celého půl roku zpětně. Přišlo mi, že to nikdo nechce řešit předem a nic říct a že v podstatě až porodíš, tak pokud to bude složité, rovnou to zamítnou a teprve pokud se ozveš, tak to tam hodí na hlavu nějaké chudeře zaměstnankyni úřadu a ta bude zjišťovat co a jak.
@zmrz_lina
@ninive211 Jak jsem psala už předtím, sociálka má kalkulačku, dle které termín otěhotnění vypočte z předpokládaného termínu porodu. Vyjde prý rozmezí 14 dnů a do toho se musí ten původní pracovní poměr aspoň jedním dnem překrýt. Je to info od kamarádky, která tam pracuje a řešila jsem to s ní nedávno.
@hlasil Jestli se nemýlím, tak se tam ještě nějak motá i neschopenka (když už je @petranaty na rizikovém) - tuším se ta ochranná lhůta bere nějak právě i s tou neschopenkou. Ale nevím přesně, já si to jen zjišťovala jak jsem měla DPP a tam vím, že to mělo vycházet, že kdybych v lednu nastoupila na neschopenku, tak se vzal říjen až prosinec a protože tam jsem měla nad 10.000, tak by se mi mateřská počítala. Kdybych nastoupila na neschopenku v únoru a neměla nad 10.000, tak protože v lednu jsem měla pod 10.000, tak bych měla smůlu. A protože v únoru jsem měla nad 10.000, tak zase ok. Jo a nakonec jsem měla vlastně DPČ a tam je to možná ještě jinak. Je to prostě trošku chaos - takže pokud jsi na neschopence, tak třeba to vyjde 🙂.
Já se obávám, že ti ta ochranná lhůta nevyjde. I pokud by se to počítalo podle poslední MS tj. 27/6. Já měla poslední MS 29/1, v práci jsem měla smlouvu na dobu určitou do 31/3 a na mateřskou jsem nastupovala teď 14/9, tzn. 8 týdnu před termínem 9/11 (ve FR počítají termín 41+0). Vlezla jsem se o 14 dní. V CR bych měla termín 2/11 a tudíž bych se vlezla o 3 týdny. A mezi poslední MS a koncem práce uplynuly 2 měsíce...Tudíž jsem si skoro na 100% jistá, že tobě to nevyjde. :-/
Pokud chces poradit, je dobré tady dát přesná data zaměstnání od-do, poslední menstruace. Ochranná lhůta - s tím bych moc nepočítala. Teoreticky - Pokud jsi otěhotněla ještě jako zaměstnána, mohla by se Ti zpětně uznat nemocenská a ta by byla platná až do konce šestinedělí. Nárok na mateřskou by jsi však neměla. Prakticky jsem nikdy takový případ neřešila.
Ochranná lhůta je dlouhá pouze tolik dní, kolik trvalo poslední zaměstnání; max. 180. Na PPM mít nárok nebudeš.