Mám nárok na mateřskou?

petranaty
18. zář 2019

Ahoj , 10.cervence jsem dala výpověď v práci a nastoupila 1.srpna do nové ,kde mě vyhodili ,protože mám rizikové a byla jsem ve zkušebce. Oddelala jsem měsíc . Vyjde mi ochrana lhůta z předchozího zaměstnání ? Kdy a kde to začít řešit ? Jsem 12+6tt

zmrz_lina
18. zář 2019

Ochranná lhůta je dlouhá pouze tolik dní, kolik trvalo poslední zaměstnání; max. 180. Na PPM mít nárok nebudeš.

petranaty
autor
18. zář 2019

@zmrz_lina i když jsem před tím pracovala 4 roky ? To se mi nějak nezdá .....

ninive211
18. zář 2019

Bohužel, je i líto, ale jak píše zmrz_lina, ochranná lhůta je jen jako délka posledního zaměstnání, tj. 1 měsíc

nita1984
18. zář 2019

@petranaty záleží. Zda jste byla těhotná už v tom předchozím zaměstnání. Pokud ano, mohlo by to vyjít, pokud ne, tak nárok nemáte

hlasil
18. zář 2019

Jak píše @nita1984 , pokud jste byla těhotná už v předchozím zaměstnání (sociálka má na to tabulku na výpočet dle doktorem potvrzeného termínu porodu), tak to může vyjít.

petranaty
autor
18. zář 2019

@ninive211 i když jsem byla už těhotná ,když jsem dávala výpověď ?

petranaty
autor
18. zář 2019

@nita1984 jj byla 10 července jsem dala výpověď a jsem ve 12+6 tt

nita1984
18. zář 2019

@petranaty doporučuji zajít na sociálku, ta jediná má přesné informace. Tady bude každý psát jen to, co si myslí, ale realitu tady člověk nevyřeší.

petranaty
autor
18. zář 2019

@nita1984 to bude asi nejlepší ,jen jsem myslela zda některá z vás neřešila stejný problém

nita1984
18. zář 2019

@petranaty žádná nemohla řešit stejný problém, protože nikdo přesně neví, kdy jste otěhotněla, jak to bylo s výpovědí atd. Tady budou hrát roli opravdu jednotky dnů, takže to těžko tady někdo bude vědět a počítat

tulikiss
18. zář 2019

@petranaty pokud jsi skutecne 12+6tt, tedy posledni MS 20.6. pak ti pobezi ochrana lhuta z toho predesleho zamestnani. Ochranna lhuta bezi vzdy ze zamestnani ve kterem si prokazatelne otehotnela. Po dobu dalsiho zamestnani se beh lhuty pozastavi a pak znovu bezi.

zmrz_lina
18. zář 2019

@petranaty Pokud jsi byla těhotná již v předchozím zaměstnání, běží ochranná lhůta z něj. Tedy bude tak dlouhá, jako bylo toto zaměstnání, max. 180 dní, jak píše @tulikiss

petranaty
autor
18. zář 2019

@tulikiss 11+6 jsem se premačkla ,takže poslední ms 27.6

merope
18. zář 2019

Já jen doplním, že jdi na sociálku podle sídla toho zaměstnavatele (pokud ji máš aspoň trošku po ruce), protože ta je ta, která ti to pak bude vyplácet. Já byla na té, kam chodím jako OSVČ a z paní jsem v podstatě nic moc nedostala, že jako až půjdu na mateřskou, tak se uvidí (měla jsem vedle toho DPP+DPČ). A stejně je možné, že ti to řeknou všelijak. Dělej si poznámky, které pak případně předáš tomu, kdo to bude již konkrétně řešit.

Možná jsem k nim trošku skeptická. Dítě se mi narodilo předčasně 28.2., papíry na mateřskou se tak posílaly až v březnu, oni místo aby přidělili, tak zamítli, já poslala odvolání, tak si teprve dohledávali v databázích, kdy že jsem to pracovala. Zjistili, že jim v tom ještě jeden papír chybí, ten jsem dodala - a v srpnu slavně dostala mateřskou za celého půl roku zpětně. Přišlo mi, že to nikdo nechce řešit předem a nic říct a že v podstatě až porodíš, tak pokud to bude složité, rovnou to zamítnou a teprve pokud se ozveš, tak to tam hodí na hlavu nějaké chudeře zaměstnankyni úřadu a ta bude zjišťovat co a jak.

j.a.n.i
18. zář 2019

@petranaty Tak to si nejem uplně jistá, zda si byla 10.7. prokazatelně těhotná.

ninive211
18. zář 2019

@j.a.n.i Asi tak, toho 10.7. možná mohla tak mít zrovna cca tu ovulaci a "oplodňující sex". A já teda bych jako prokazatelné těhotenství brala od tehdy, kdy to bylo potvrzeno doktorem (průkazka atd.), Ale v praxi fakt nevím...

zmrz_lina
18. zář 2019

@j.a.n.i
@ninive211 holky nevím teda, jak to určují na OSSZ (docela by mě k tomu zajímaly metodické pokyny 😂), ale stejně jako se těhotenství u doktora počítá od poslední ms, tak bych si skoro tipla, že úřady tento způsob převezmou, že nebudou vymyslet dokladování "oplodnujici soulože" apod. 😂

petranaty
autor
18. zář 2019

@merope moc děkuji za radu

petranaty
autor
18. zář 2019

@zmrz_lina taky si myslím 🙂

hlasil
18. zář 2019

@zmrz_lina
@ninive211 Jak jsem psala už předtím, sociálka má kalkulačku, dle které termín otěhotnění vypočte z předpokládaného termínu porodu. Vyjde prý rozmezí 14 dnů a do toho se musí ten původní pracovní poměr aspoň jedním dnem překrýt. Je to info od kamarádky, která tam pracuje a řešila jsem to s ní nedávno.

zmrz_lina
18. zář 2019

@hlasil skoro bych si tipla, že to je to ono pověstné kolečko na výpočet TP, co používají na gynde, jen opačně 😂

hlasil
18. zář 2019

@petranaty Píšeš, že 10.7. jsi dala výpověď. Ale to je nesmysl, to bys byla zaměstnaná ještě teď, protože výpovědní doba trvá déle. Pokud jsi ukončila dohodou, nečerpala jsi pak třeba ještě dovolenou?

petranaty
autor
18. zář 2019

@hlasil ukončila jsem dohodou a dovolená mi byla proplacena .....

hlasil
18. zář 2019

@zmrz_lina Jo, princip bude jistě podobný 😂. A pokud vychází rozmezí 14 dnů, což by byl obecně druhý a třetí týden průměrného 28 denního cyklu, tak by to vyjít mělo.

hlasil
18. zář 2019

@petranaty V tom případě čím dřívější termín porodu ti doktor potvrdí, tím větší šance. A téměř jistě bude třeba nastoupit na MD 8 týdnů před porodem, abys neprošvihla těch 180 dní.

petranaty
autor
18. zář 2019

@hlasil děkuji ,tak snad mi to vyjde .....

merope
18. zář 2019

@hlasil Jestli se nemýlím, tak se tam ještě nějak motá i neschopenka (když už je @petranaty na rizikovém) - tuším se ta ochranná lhůta bere nějak právě i s tou neschopenkou. Ale nevím přesně, já si to jen zjišťovala jak jsem měla DPP a tam vím, že to mělo vycházet, že kdybych v lednu nastoupila na neschopenku, tak se vzal říjen až prosinec a protože tam jsem měla nad 10.000, tak by se mi mateřská počítala. Kdybych nastoupila na neschopenku v únoru a neměla nad 10.000, tak protože v lednu jsem měla pod 10.000, tak bych měla smůlu. A protože v únoru jsem měla nad 10.000, tak zase ok. Jo a nakonec jsem měla vlastně DPČ a tam je to možná ještě jinak. Je to prostě trošku chaos - takže pokud jsi na neschopence, tak třeba to vyjde 🙂.

laka_lacenda
18. zář 2019

Já se obávám, že ti ta ochranná lhůta nevyjde. I pokud by se to počítalo podle poslední MS tj. 27/6. Já měla poslední MS 29/1, v práci jsem měla smlouvu na dobu určitou do 31/3 a na mateřskou jsem nastupovala teď 14/9, tzn. 8 týdnu před termínem 9/11 (ve FR počítají termín 41+0). Vlezla jsem se o 14 dní. V CR bych měla termín 2/11 a tudíž bych se vlezla o 3 týdny. A mezi poslední MS a koncem práce uplynuly 2 měsíce...Tudíž jsem si skoro na 100% jistá, že tobě to nevyjde. :-/

iulia
18. zář 2019

Pokud chces poradit, je dobré tady dát přesná data zaměstnání od-do, poslední menstruace. Ochranná lhůta - s tím bych moc nepočítala. Teoreticky - Pokud jsi otěhotněla ještě jako zaměstnána, mohla by se Ti zpětně uznat nemocenská a ta by byla platná až do konce šestinedělí. Nárok na mateřskou by jsi však neměla. Prakticky jsem nikdy takový případ neřešila.

j.a.n.i
19. zář 2019

@merope Ne, neschopenka nema u pracovniho pomeru na narok na ppm zadny vliv.