Ahoj, v dubnu mi končí rodičovská dovolená, dceři budou tři. Do školky půjde ale až v září, řešil jste někdo takhle na poslední chvíli prodloužení a jde to vůbec když už to bude přes tři roky? Popřípadě kam se s tím chodí? A musí se to dávat vědět i do práce?
Máš několik možností, tedy asi dvě. V práci si dojednas neplacené volno a na zdravotní nahlasis že pecuješ o dítě do šesti let - tedy zůstaneš pojištěncem státu a zůstaneš ženou v domácnosti, nebo si rodicak protahnes do září pokud tam máš dostatečný zůstatek (tuším minimum pro výplatu je 50,-/měsíčně) a v práci si to domluvíš, nutno upozornit že po třech letech už ti nemusí držet tvé místo, ale mohou tě přesunout na jinou pozici. Případně (záleží na pozici kterou máš) se domluvíš na úpravě pracovní doby/práci z domova a do září to s partnerem nějak budete pytlikovat jak se dá...
Mému synovi budou tři v lednu. Ale naše školka nabírá nové děti jen v září. Tak jsem si to rozvolnila a mám rodičák do srpna.
@bara88 řešili jsme toto s kamarádkou v květnu a rozhodnutí soudu jsme našli a na základě i tohoto argumentu ji to schválili, přesto že původně tvrdili že to nejde a nemá na to nárok. Má, můžeš prohledat na netu, mě se teď nechce, nebo zavolat právníkovi, potvrdilo to i aperio. Péče o dítě je nadřazená, zvláště když je takto malé a jedná se o přechodnou dobu a v případě že ti to nedovolí a dáš je k soudu, tak skoro jistě vyhraješ... Ale je extrémní řešení, kterému je lepší (pokud to jde) se vyhnout.
Jeďte můžeš zkusit nějakou soukromou. U nás třeba sídlištní školka bere děti s adresou od září. Ale lesní školka bere kde koho, ani nemaj miliardu požadavku. A o tolik to dražší není, a ještě je nějaká částka co ti vyplati, za to ze davas dítě do školky. Takže nakonec to bude výhodné.
@gramar děkuju za odpověď. Do práce se vrátit nehodlám, protože se dělaji 12ti hodinový směny a to by s malým dítětem nešlo, takže kdybych si to neprodloužila tak bych stejně musela na pracak ale nerada bych, aby to skončilo, tak že by mi našli práci hned a já musela řešit co s malou.
Tak to buď v pohodě, jestli půjdeš stejně na pracák, tak si akorát osefuj výpověď a tuším po rodicáku máš nárok na nějakou mini podporu v nezaměstnanosti na pět měsíců a když tam vysvětlíš situaci, tak věřím tomu že se tam v pohodě domluvíš. Navíc máš možnost například i rekvalifikace a mají i program pro ženy vracející se po MD do práce, takže bych na tvém místě určitě zkusila stavit se na pracák, stejně je při státní sociální podpoře, kde můžeš rovnou zjistit jaké máš možnosti s případným prodloužením rodicáku 😉
A nestačilo by dát výpověď a jít se přihlásit na zdravotní pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 4 let? To bys nemusela na úřad práce. Jen žádná podpora..
Tak do práce to dát vědět určitě musíš a požádat o neplacené volno,které ti dát nemusí. Jinak rp si stačí snížit částku kterou máš teď aby ti to vyšlo až do toho září