Holky chtěla jsem se informovat -počítala jste si některá kdy je výhodnější odejít na MD? Jestli 6-8 týdnů před porodem? Napadlo mě jít už 8 týdnů před porodem a zbytek dovolené co nestihnu vybrat si nechat proplatit mezi MD a RD. Jinak papír žádost o PPM který mi dají na gynekologii předávám do práce a oni pak na sociálku? Nebo ho musím z práce na sociálku doručit sama? Na sociálku kam spadá zaměstnavatel nebo tam kde mám bydliště? Předem děkuji za rady. Hezký den
@mirkasormova žádost se dává do práce. Oni posílají pak na sociálku.
@krtikkrtovaty Krácení dovolené i to, kdy je nejlepší dovolenou vybrat je velmi individuální...
@krtikkrtovaty Krácení může nastat když marodíš, ale taky ne při každým marození... a taky je to hodně individuální.. zaměstnavatel totiž smí krátit, ale nemusí. 🙂
A pokud nastupuji na MD letos a v dubnu-květnu na RD? Nárok na dovolenou mám prý i za období co jsem na MD - tak to budu mít jen za 4 měsíce, nebo také za celý rok?
@mirkasormova Taky za celý rok, jen ji musíš vybrat v návaznosti na MD.
@mirkasormova Ne, tak budeš mít nárok na celou letošní zbytkovou dovolenou + ti vznikne nárok na dovolenou i za celý příští rok (pokud nemáš smlouvu na dobu určitou).
No mám právě smlouvu do dubna 2017
@mirkasormova Tak pokud máš smlouvu jen do dubna, tak nebudeš mít samozřejmě nárok na dovolenou za celý rok a tady je otázkou kolik ji bude, protože tady už by délka neschopenky hrála roli.
@j.a.n.i "Celoroční nárok dovolené se krátí v případě, že zaměstnanec neodpracuje pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, alespoň 100 dnů. Nejčastěji se jedná o případy omluvené nepřítomnosti zaměstnance v práci z důvodu pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz."
@j.a.n.i neschopenka nebude, dovybírám si dovolenou a říkám si jestli mám nastoupit na mateřskou dříve a nechat si proplatit více dovolené co mi zbude, nebo dovybrat např. až do termínu 6 týdnu před porodem letos.
@mirkasormova Určitě bych si toho co nejvíc nechala proplatit mezi MD a RD 🙂
@mirkasormova POkud si měla nějaké prémie či přesčasy, tak je výhodnější víc dovolené vyčerpat teď.
@j.a.n.i Neměla jsem právě že nic ☹ ale říkám si že by pak možná bylo příjemnější až mi budou proplácet v dubnu dovolenou že se ty penízky budou hodit více 🙂
Holky, prosím vás, nevite jak to je s krácení dovolené v případě tehdy,když: od ledna jsem šla na nemocenskou,29.6 jsem nastoupila 6 týdnů před porodem na MD, bohuzel jsem porodila mrtve miminko, takže mám nárok na 14tydnu zkrácené MD. 4.11 mi skončila. 5.11. Jsem měla dovolenou,a od 6.11. Jsem na nemocenské a vypadá to, že budu do konce roku. Bylo mi řečeno, že mi budou krátit dovolenou, na internetu jsem to moc nepochopila... Prosím je tu některá která by mi pomohla?
Popletla jsem měsíc... Ne 11.měsíc, ale 10. Měsíc...
@mirkasormova Finančně nejvýhodnější je pracovat až do nástupu na PPM a nastoupit 6 týdnů před nejzazším termínem porodu.