Jsem na rodičovské dovolené a pobírám rodičovský příspěvek, který do narození druhého dítěte nevyčerpám. Bohužel během mateřské dovolené u prvního dítěte mi skončila pracovní smlouva a logicky mi ji neprodloužili a nemohu nikde najít z čeho mi vypočítají nový rodičovský příspěvek? Případně jestli ji mohu čerpat na manžela, který pracuje a já jsem pracovala od svých 24 let až do mateřské, jen jsem rok před otěhotněním nastoupila do jiného zaměstnání a smlouvu jsme měla na dobu určitou.
@78marcela díky za radu, ale vyšší rodičák mi už nedají, čerpám maximum, co to šlo, chtěla jsem jít brzy do práce, protože máme půjčku - ale hlavně mně jde o to, podle čeho mi budou vypočítávat rodičák na druhé dítě?
Když bych měla řetězení rodičovské, tak by se vypočítávala ze zaměstnání, ale jak to je u těch, kteří už nemají zaměstnání? U těch, kterým skončila smlouva během mateřské?
@joelur rodičák se nevypočítává, ten mají všechny ženy stejný a to 220.000,- vypočítává se mateřská a na tu mít nárok nebudeš. je to jak píše marcela. do porodu pobíráš na první dítě. od porodu budeš pobírat na druhé. co nestihneš vybrat, to propadne.
@blahova_andrea jasně, já vím, že dostanu 220.000,- Kč ale měsíčně z této částky něco dostávám, asi se špatně vyjadřuji - měla jsem na mysli to, podle čeho se vypočítá ta měsíční částka - jestli mohu vybrat tu zrychlenou variantu tedy 2 roky čerpat vyšší částku, nebo budu brána jako kdybych byla nezaměstnaná a musím zvolit variantu 7.600,- měsíčně a dobu 4 roky
@joelur tak čerpej přes otce dítěte. dolož jeho příjmy a budou to počítat z nich
@78marcela právě od ledna mi to zvedli z 11500,- na 13200,- což bylo maximum i přes manžela, ale ten teď od září nastupuje na jinou školu a bude mít i jiný plat...jen jsem nepochopila podle čeho se bude určovat výpočet rodičáku na to druhé dítě... jestli musím žádat přes manžela, nebo jak to je...
@blahova_andrea manžel teď měnil zaměstnání, doteď jsme na tom byli stejně, teď by měl od září mít plat okolo 18cti čistého
@joelur no buď prostě tvůj strop 7600,- nebo přes manžela podle jeho platu. jiné možnosti nejsou
@joelur problém je, že ty plácáš dohromady mateřskou a rodičák, to jsou dvě odlišné věci a mají odlišná pravidla. sčítáš jabka s hruškama. ptáš se na rodičák, ale mluvíš o mateřské
pokud by chtěl jít tvůj manžel na mateřskou, tak ano, nemůže dále vykonávat tu samou práci, ze které pobírá ppm.
@joelur pokud si budeš chtít zvolit výši rodičovského příspěvku u dalšího dítěte, tak v jeho práci vystaví přílohu k žádosti, kde se uvedou jeho příjmy ke dni porodu dítěte. Respektive předcházející měsíc a zpět a ty si odnesete na OSSZ a oni mu vypočtou DVZ a podle toho si můžeš zvolit výši rodičovského příspěvku.
@blahova_andrea děkuju, konečně v tom mám jasno, až když jsi mi napsala, žesi to pletu, tak mi to začalo dávat smysl....
@joelur 😀 tak to jsem ráda, že jsem pomohla
@blahova_andrea jo pomohla, sice do listopadu daleko, ale člověk chce být informovaný, když už nečekaně čekáme 😉
@lenoulinkaa děkuji, tohle jsem právě netušila a jak se psalo víc, smotala se mi mateřská a rodičovská
@joelur to byla první věta v moji první.odpovedi, že nemáš nárok na.PPM. Tvůj muž pokud by šel na mateřskou (PPM) tak by na ni mohl nastoupit až dnem porodu a byl by na ni 22tydnu. Současně by ale nemohl vykonávat práci, kterou dělá, musel by.mit jinou během pobírání PPM. Což je komplikovanější, málokterý zaměstnavatel toto udělá a současně to může být risk i pro zaměstnance (to musí každý vědět sám, jak to ma v práci.). Pokud toto nebudete podstupovat, tak Dnem porodu začneš.pobirat rodicak.
@78marcela na ppm muž nenastupuje dnem porodu, ale po šestinedělí, ne?
@blahova_andrea taky si myslím, že až po sestinedeli
@lenoulinkaa
@blahova_andrea jojo, spletla jsem to teď já😀
Ahoj, ja to mela podobne, pracovni pomer mi skoncil tesne pred materskou, nicmene narok na PPM jsem mela, pak jsem presla na RD a cerpala rodicovsky prispevek, v prubehu jsem si nasla dalsi zamestnani, po 2 mesisich jsem vsak musela "prerusit" pro 2. tehotenstvi, rodicovsky prispevek jsem docerpat nestihla, ale narok na PPM pry nemam. Nechapu proc? V pracovnim pomeru jsem, nemocenskou mam za posledni 2 roky hrazenou, a prechazim z RD, tak proc nemam narok na PPM?
Ještě dodávám, že jsem prohledala mpsv a další weby, ale nikde jsem nenašla odpověď pro tuto situaci a pro tento rok 2018