V prvním tehu jsem měla nárok na mateřskou a po uplynutí zákonné lhůty jsem začala pobírat rodicak. Nicméně teď jsem znovu těhotná a budit o celé řešit znovu. Na mateřskou vím že nárok mám a měla bych a nibnastoupit 13.2.2019. Když jsem byla na pracáku zvýšit dávku ridičáku na nejvyšší možnou částku, takmirikala , že ho pak musím ukončit před nástupem na mateřskou a to k 31.1.2019. To tedy nemám nárok na rpdičák ve dnech mezi ukončením řidičáku do nástupu na mateřskou? Tj od 1.2. - 12.2? ?
Řekla ti to špatně, nárok v únoru na RP máš, teda pokud jsi to nenavysila tak, že ho v lednu úplně vyčerpáš..
@bauskka No ale tam žádné dny nejsou. Ty přece přecházíš z RD na MD plynule. Není možné pobírat obě dávky (RP i PPM) současně, stejně tak není možné být současně na RD a MD. Takže ty ukončíš RD a pobírání RP 6 týdnů před termínem porodu a hned druhý den návazně na to, nastoupíš na MD a začneš pobírat PPM. Tedy podle toho co píšeš, že máš nárok na mateřskou, tím pádem na PPM.
@ludanlu Já myslím, že jí to řekla správně. Ona přece v únoru už nemůže pobírat RP, když bude pobírat PPM.
@leilinka1234 zajdi na ÚP že od určitého data nastupujes znovu na mateřskou a že bys chtěla RP k určitému datu ukončit. Dají ti papír pro OSSZ, kde ti potvrdí že máš na PPM nárok (bohužel ti potvrzení dají až jak pošlou první částku..teda aspoň mě to tak řekli i udělali). S potvrzením pak znovu na ÚP a oni si vypočítají kolik ti mají poslat. Možná to můžeš ukončit i po nástupu na mateřskou, ale budeš muset potom ÚP část peněz vracet..
@ludanlu děkuju...takže mě čekají výlety na úřady 🙂 ještě, že jsem se zeptala 🙂
V zákoně je, že nelze v jednom měsíci pobírat i mateřskou i rodicak. Tak z toho taky nejsem moudrá 😜
No musím se na to zeptat, je mi jasné že bych neměla nárok na celou výši šlo jen o těch prvních 14 dní. Protože mi řekla že rodicak musím ukončit ke konci měsíce ... Jdu tam ve středu, tak jsem zvědavá 🤔 čert aby se v tom vyznal
@pataja
@miba10 ano, mě teď končila mateřská 7.8. a rodicak si dávám až od 1.10.,to je podle toho jak si to rozhodneš.. ale když j na rodicaku a nastupuje na mateřskou v půlce února, tak si nemyslím, že by to měla ukončovat k 31.1. ale říkám, že úplně tomu nerozumím, napsala jsem jak jsem to měla já...
Ahoj já to budu mít tak, že si vyberu celý rodičovský příspěvek teď v září a na novou MD nastoupim někdy přelom listopad takže říjen budu bez prijmu.nikam na úřad to hlásit nebudu.cetla jsem že to zdravotní řešit nemusím když jsem zaměstnanec i kdyz mi na Up dřív tvrdili že si ten rp musím rozložit až než začnu pobírat materskou...
@ludanlu omyl já si to takhle nerozhodl, takhle mi to bylo dáno a řečeno, že to má být až od dalšího měsíce. Navíc já taky píšu jak jsem to měla já 😂 spíš si tak nějak logicky říkám, že za jeden měsíc prostě nemůžou být dva příspěvky.
Prostě v únoru za leden slečně (nebo paní) bude vyplacen poslední rodicak a v březnu za únor mateřská.
@pataja Vyšší než měsíční rodičák. A proč si neumíš představit rodičák vyšší než mateřskou? Rodičák bude v pohodě vyšší než PPM ve 2 případech, jednak při nástupu na PPM ke konci měsíce, třeba taková mateřská za týden nebude nic moc nebo za situace, kdy člověk zvyšoval na maximum a tedy zvyšoval na hodnotu své mateřské a pak je dost logické, že rodičák ve výši celé mateřské bude vyšší než mateřská od 13. do konce měsíce, ne?
@konik4525 Resila jsem to same a musis se nahlasit na svoji pojistovnu. UP za tebe zdravotni platit nebude. Je to jen formalita, pojistovna vyplni papir ze se staras o dite a nic platit nebudes. Potrebuji papir o ukonceni vyplaceni RD. Pak zase chteji papir od socialky od kdy jsi nastoupila na MD.
Též mě zajímá. Jsem stejný případ, jen bych měla na mateřskou nastoupit na konci října, též z rodičovské. A taky nevím, kam jít a jak to bude těch pár týdnů, než v říjnu najedu na mateřskou.