Dovolená mezi mateřskou a rodičovskou - kolik dostanu?

michnovka
6. říj 2017

Ahoj,
prosím o radu zkušené maminky. Když jste přecházely z mateřské na rodičovskou a měly jste v meziobdobí nárok na dovolenou, z čeho se tato dovolená mezi mateřskou a rodičovskou počítala? Z hrubé mzdy, která odpovídala výši příspěvku na mateřské dovolené nebo z hrubé mzdy, kterou jste pobíraly před odchodem na mateřskou?
Jde mi o to, jestli se mi vyplatí dovybrat si zbylou dovolenou před odchodem na MD (pač by se mi počítala z dosavadní hrubé mzdy), nebo to nechat na období před nástupem na rodičovskou...určitě rozumíte 😉

Moc díky!

lavita
6. říj 2017

počítá se normálně ze mzdy cos měla, já si ji nechala proplatit mezi md a rd a byla počítaná ze mzdy

vilibalda
6. říj 2017

Pokud bys měla ve čtvrtletí předcházejícím mateřské dovolené velké odměny, může se vyplatit vyčerpat dovolenou před odchodem na MD. Jinak je výhodnější vybrat si dovolenou mezi MD a RD. Stejně ti vznikne nárok na dovolenou za rok 2018.

console
11. lis 2019

Ahoj holky, prosím o radu...od srpna 2019 jsem na rizikovém, za rok 2019 jsem vyčerpala 12 dní dovo...na nemocenské budu až do porodu v březnu 2020, čili konec mateřské cca září 2020. Pak tedy zažádám o proplacení jak zbytku dovo 2019, tak celou 2020, je to tak? Vím, že jsem během čerpání dovo vystavena riziku, že mohu dostat výpověď. Kdybych ji dostala, tak zřejmě jedině s odstupným, je to tak? Nebo za co by mě mohli vyrazit takhle, když tam vlastně nejsem🙂. Moc díky za rady!!!!

penelopaw
8. led 2020

Ahoj, finančně výhodnější pro maminky prý je dovolenou vyčerpat před nástupem na rodičovskou dovolenou, protože když se proplácí, tak prý až další rok a je to nějak krácené (takhle mi to tvrdili na personálním, ale třeba tu bude někdo, kdo to zažil a bude moudřejší 🙂). V době čerpání dovolené je pravda, že Ti zaměstnavatel může dát v ýpověď, ale s ohledem na dvouměsíční výpovědní lhůtu by to zřejmě nestihl, protože bys stihla nastoupit na rodičovskou dovolenou, a to jsi opět v "ochranné" lhůtě a musí Ti držet místo.