Dovolená mezi mateřskou a rodičákem

chelexi
23. kvě 2016

Ahoj,nevíte jak je to v případě, že jsem si již zazadala o RD (již mi přišlo potvrzení ze na RD nastupuju od 1.6 2016 s tím že MD mi končí 27.5 2016) a zaměstnavatel po mě chce abych si vybrala mezi MD a RD dovolenou 28dni. Mluvila jsem s UP a tam mi řekli že mi nástup na RD neposunou,ze nejsou holubnik a že zaměstnavatel má povinnost mi tu dovolenou proplatit. Neresil to někdo?

janickajana
23. kvě 2016

Já se ptala naší účetní v práci, jelikož jsem na rizikovce jak to bude s dovolenou. Řekla mi že mi dovolenou proplatí až budu přecházet z mateřský na rodičovskou dovolenou. Tak se zeptej v práci jak ti to udělají oni ale měla by jsi to mít taky proplacené, přijde mi to logické jak jinak to taky řešit ☺

gepe
23. kvě 2016

@chelexi Ty resis se zamestnavatelem nastup na RD - rodicovskou dovolenou, vcetne vyberu zbyle dovolene. S UP resis pouze RP - rodicovsky prispevek a delku jeho pobirani, nema vliv na nastup a delku RD.
Tim jak jsi to napsala si ted nejsem jista, zda od 1.6. mas nastup na RD, ci zacinas pobirat RP.
Vetsinou se zbyvajici dovolena bud vybira dnem po ukonceni MD, nasledne po jejim uplynuti se nastupuje na RD. Zalezi na domluve se zamestnavatelem. Muzes samo nastoupit i ihned nasledujici den po skonceni MD na RD a zbyvajici dovolenou nechat proplatit. Zalezi na Tobe. Odkdy zacnes po MD pobirat RP, zalezi na Tobe presne datum, jake urcis na UP, vcetne vyse RP.

xpila
23. kvě 2016

@chelexi No, pleteš dohromady RD a RP a na pracaku taky netuší, která bije. Na UP zadas o rodičovský prispevek, ten se zaměstnavatelem nijak nesouvisí a posouvat ho nemusíš. O čerpání řádné dovolené a následné rodičovské dovolené zadas v praci. Řádnou dovolenou můžeš čerpat společně s rodicovskym příspěvkem. Dovolena se neproplaci, ale čerpá. Proplatit lze pouze při skončení pracovního poměru.

gepe
23. kvě 2016

@xpila vidis, to proplaceni mi nedocvaklo 🙂)

andreaandrejka
23. kvě 2016

@gepe Kolegyně nastupovala minulé pondělí na MD a dovolenou jí proplatily s poslední nemocenskou.

soleilll
23. kvě 2016

@chelexi Myslím, že musíš nastoupit na rodičovskou dovolenou, ale nemusíš ihned začít čerpat rodičovský příspěvek. Zaměstnavatel ti nemusí dovolenou proplatit, ale pokud si o ni zažádáš, musí ti umožnit její vyčerpání.

gepe
23. kvě 2016

@andreaandrejka ja si to myslela, ze lze, avsak @xpila je pro me vice erudovana osoba nez ja. Me to rozporovat nemusis, ja svoji odpoved tazatelce dala. 🙂

xpila
23. kvě 2016

@andreaandrejka Pokud jí opravdu proplatili, tak porušili zákon. Ten to stanoví totiž naprosto jasně.

@soleilll Zaměstnavatel dovolenou proplatit nesmí, ne že nemusí. A když už by byla na RD, tak by ji čerpat nemohla.

petrasipkova1
23. kvě 2016

Měla jsem to podobně před rokem. 27.5. ti končí pobbírání Peněžité pomoci v mateřství, ted napíšeš zaměstnavateli Žádám o čerpání řádné dovolené v počtu 28 dnů, tj od 28.5. do 8.7. ( to si radši přepočítej sama, jsou tam svátky, tak jestli jsem se nesekla). Dále oznamuji nástup na rodičovskou dovolenou od 9.7. do 3 let věku mé dcery ( nar ... ). Vyčerpáš dovolenou za kterou ti ve výplatním termínu přijdou krásné penízky jako když ti chodila výplata, s čerpáním Rodičovského příspěvku to nemá nic společného, ÚP s tím taky nemá nic společného, detaily musíš řešit s mzdovou účetní v práci .

eviicka
23. kvě 2016

@xpila chápu to dobře? Skončí mi, mateřská dovolená - zaměstnavatel mi napíše řádnou dovolenou - např. 28 dní, za těchto 28 dní mi přijde vlastně výplata - což je totéž jako proplacení dovolené. To že v té době čerpám rodičovský příspěvek s tím nemá nic společného. Po skončení řádné dovolená mi začne nabíhat rodičovská dovolená, kterou zaměstnavatel nijak neproplácí.

eviicka
23. kvě 2016

@petrasipkova1 než jsem dotaz napsala (odběhla jsem), tak jsi mi vlastně odpověděla 🙂.

xpila
23. kvě 2016

@eviicka Přesně tak 😉 Jen je potřeba o tu řádnou dovolenou (a i rodičovskou dovolenou) zaměstnavatele požádat, není to automatické.

jika10
23. kvě 2016

@xpila A když jsem požádala o čerpání řádné dovolené, ale zaměstnavatel mi nic neproplatil, tak co s tím?

xpila
23. kvě 2016

@jika10 Písemně ho na to upozornit. A pokud ani tak nic, tak pohrozit Inspektorátem práce a pak ho tam nahlásit. Samozřejmě za předpokladu, že ti ta dovolená vůbec vznikla 😉

jika10
23. kvě 2016

@xpila JJ vznikla, do dnešního dne mi dluží 56 dnů dovolené (36 dnů jsem chtěa čerpat po skončení první MD) a teď mám nárok na dalších 20. Upozornění na neproplacen těch 36 dnů byl v únoru 2016 a nic se nestalo. Teď až mi tedy bude končit MD, tak opět požádám o čerpání dovolené a pokud se nic nestane, tak zaslat upozonění a pak inspektorát práce

xpila
23. kvě 2016

@jika10 Určitě, rozhodně to nenech jen tak.

jika10
23. kvě 2016

@xpila Děkuji za radu 😉

martza
28. kvě 2016

Pokud je problém se zaměstnavatelem, doporučuji nečerpat dovolenou, v té chvíli se vracíte jakoby do stavu, a tudíž má zaměstnavatel nárok vám vypovědět smlouvu pro nadbytečnost... např...

chelexi
autor
28. kvě 2016

@martza ze zákona mi přeci musí držet místo 3 roky ne?

pkolin
28. kvě 2016

@chelexi Bohužel @martza má pravdu ☹ jakmile začneš čerpat dovolenou, jsi normálně aktuálně ve stavu a zaměstnavatel se k tobě může chovat jako ke každému jinému zaměstnanci, tudíž tě může propustit, ale... Samozřejmě to znamená odstupné a pokud tě bude chtít vyhodit po 3 letech, tak to stejně udělá... jakmile nastoupíš na RD po čerpání dovolené, už tě vyhodit nemůže. Ono to, že musí držet místo vlastně nic neznamená, nastoupíš zpět a on tě za pár dní vyhodí pro nadbytečnost ☹ takže je to vlastně tak trochu jedno. A ještě jsem se osobně nesetkala s tím, že by v době dovolené mezi MD a RD někoho propustili. Pokud dovolenou nevyčerpáš mezi MD a RD, tak pak se dovolená krátí ☹, pokud ji budeš vybírat až po návratu do práce (např. po 3 letech) a přijdeš o peníze. Já bych to riskla a dovolenou bych normálně vybrala po ukončení MD, budeš pobírat RP a k tomu pěkné penízky za dovolenou, což je super - my za to jeli na dovolenou 😉

xpila
28. kvě 2016

@martza Sice může, ale výpověď pro nadbytečnost není tak jednoduchá. Nehledě na to, že když by během dovolené nestihla uplynout celá výpovědní lhůta (což je dost pravděpodobné, že nestihne), tak se po dobu RD přerušuje a doběhla by až při návratu do práce. Takže je rozhodně lepší tu dovolenou tak jako tak čerpat.

martza
29. kvě 2016

Nebo za hrubé porušení prac. kázně,když chce, důvod si najde. Ale je to samozřejmě výjimečná situace.... Každopádně díky pro mě za nové informace...

martza
29. kvě 2016

Nebo za hrubé porušení prac. kázně,když chce, důvod si najde. Ale je to samozřejmě výjimečná situace.... Každopádně díky pro mě za nové informace...

xpila
29. kvě 2016

@martza Tak to v době dovolené fakt nehrozí, když by ani nebyla v práci. A hrubé porušení pracovní kázně není taky jen tak.

jika10
29. kvě 2016

@martza
@pkolin Na druhou stranu je mi třeba jedno, jestli mě v době dovolené vyhodí pro nadbytečnost. V tu dobu bych totiž dostala odstupné. Ale u mého zaměstnavatele vím, že si po RD bude chtít na mě smlsnout, tudíž on se bude tvářit, že můžu nastoupit, ale v práci mi bude dělat takové peklo, že bych stejně odešla, ale výpověď bych dávala já a nic bych od něj nedostala. Takže pořád čerpání dovolené a výpověď od zaměstnavatele je ta nejlepší varianta, alespoň pro mě a navíc se tam po RD ani vracet nechi

belleelle
13. čer 2016

@xpila ahoj, prosím o radu, jestli to chápu správně. Po uplynutí MD požádám zaměstnavatele o čerpání ŘD a rovnou oznámím po této době nástup na RD, na úřad se žádostí o RP mohu hned? jaké datu, kvůli RP uvedu, až následující den po skončení ŘD?

xpila
13. čer 2016

@belleelle Ano, přesně tak. RP můžeš pobírat už současně s řádnou dovolenou, to je na tobě.

belleelle
13. čer 2016

@xpila ale lze to tak, že rovnou půjdu na úřad nahlásit RD další den?
příklad, jestli to dobře chápu (omlouvám se, ale nevyznám se v tom).
9.7. mi končí MD, do 31.7. budu na ŘD. takže žádám o RP a RD od 1.8.?

xpila
13. čer 2016

@belleelle Na úřad hlásíš RP, ne RD. O RD žádáš vždy od 1.8., o RP můžeš žádat už od 10.7., tedy i od 1.8.

belleelle
13. čer 2016

@xpila moc moc děkuji, vezmu to tedy jedním vrzem až po skončení ŘD