Na první dítě jsem dostala peněžitou pomoc v mateřství díky tzv. ochranné lhůtě (měla jsem smlouvu na dobu určitou, když jsem otěhotněla a zaměstnavatel mi ji neprodloužil,ale protože jsem splnila podmínku odpracovaných dní a nastupovala jsme na mateřskou tuším do 270 dní, měla jsem nárok na PPM, i když jsem byla nezaměstnaná). Pokud bych měla druhé dítě např. po dvou a půl letech, tak budu mít rovnou rodičovský příspěvek (těch 220000), nebo také tu PPM? Máte někdo zkušenost?
pokud prac. poměr trvá, když se narodí druhé dítě do tří let věku prvního, jdeš ten stejný systém, jak si měla - PPM a pak RP. Jinak nevím..
Na mateřskou nárok nemáš. Pokud ale plynule z jednoho RP přejdes na druhy, tak si sama můžeš zvolit az do výše 7600 Kč, aniž bys dokládala příjem otce. Kdybys chtela víc, tak jedine pres nej - za předpokladu, ze ma dostatečný příjem a ke dni porodu splní podmínky pro mateřskou.
@luciamala1979 To díte se klidne muze narodit později, zádný věkový limit tam neni.
@xpila
@fifina86
@lajla
aha, děkuji. Mně tenhle zákon s povinnou čtyřletou variantou přijde absurdní. Proč bych nemohla mít rodičák na tři roky? Co když se uvolní po těch třech letech místo ve škole,kde jsem učila, ale protože jsem měla smlouvu na dobu určitou,tak mi nebyla kvůli těhotenství prodloužena? Přemýšlím,jestli to má být nějaká forma "trestu" pro nezaměstnané? Ale copak je nějaké provinění otěhotnět v době,kdy mám smlouvu na dobu určitou?? Mimochodem náš zaměstnavatel rád prodlužuje xkrát smlouvu na dobu určitou,takže to by člověk nemohl otěhotnět skoro nikdy...
@xpila no právě např. to,že oproti těm ostatním bych o část peněz přišla a přeci jen zrovna když má člověk malé dítě,tak se vždycky hodí...prostě nechápu,proč si někdo nemůže vybrat tříletou variant a v případě, že po třech letech půjde do práce, přijde o nějaké peníze, když se ničím neprovinil? Jen tím, že otěhotněl?
@pafca4 ano přesně tak i já pobírám RP a od půl roku, hned po MD sem nastoupila do práce zákon Vám to dovoluje
@pafca4 Ty ale o žádné peníze nepřijdeš, vždyť to píšu! Klidně můžeš pracovat hned po MD (na MD můžeš taky, ale ne na tu samou smlouvu, ze které se MD čerpá) a o žádné peníze nepřijdeš.
@luciamala1979 Tak to ale není, pokud by nastoupila do jiného zaměstnání, tak se PPM počítá vždy jen z posledního. Jedině, kdyby byla stále v tom stejném zaměstnání a nastoupila do 4 (ne 3) let věku prvního dítěte na druhou mateřskou, tak se porovná výše u druhého a prvního a bere se ta vyšší.
@pafca4 Ale ona neexistuje žádná povinná 4letá mateřská. Mateřská dovolená trvá standardně 28 týdnů (u jednoho narozeného dítěte), časově je totožná s PPM a má na ni nárok jen ta žena, která je zaměstnaná nebo byla zaměstnaná, odpracovala 270 dnů během posledních 2 let a stihla na ni nastoupit v ochranné lhůtě. Následuje pak rodičovská dovolená, která trvá maximálně do 3 let věku dítěte a na tu může nastoupit jen zaměstnaná žena (nebo muž). Rodičovský příspěvek vůbec nesouvisí s rodičovskou dovolenou, na ten mají nárok všichni, tedy zaměstnaní i nezaměstnaní (jsou tam pouze určité výjimky u cizinců, ale to pro naše účely nebudu pitvat dál), ale výše pobírání rodičovského příspěvku se právě liší u těch, co jsou zaměstnaní (můžou volit až do určité výše) a těch, co jsou nezaměstnaní (nemůžou volit výši a mají tak automaticky čtyřletou variantu). A pokud ten nezaměstnaný mezitím nastoupí do zaměstnání, tak pobírá rodičovský příspěvek a přitom pracuje.
Holky hledám nějakou radu. Našla jsem, že na 2.PPM mít nárok nebudu. S manželem plánujeme druhé mimi. 🙂 Nyní jsem na RD s 1. synem. Pracovní smlouvu mám od 15.4.2014 do 1.3.2017. Potřebovala bych poradit, zda se na mě vztahuje ochranná lhůta půl roku pokud bych na mateřskou odešla až po skončení pracovního poměru? Kdy nejlépe tedy začít s pokoušením se o 2. mimi, abych příležitost chytla za pačesy 😀
Ahoj, prosim vás, podle čeho se posuzuje, zda budu mít nárok na PPM? Nyní jsem na RD s prvním synem, se kterým jsem nárok na PPM měla a jsem zaměstnaná na dobu neurčitou. Nyní jsem opět těhotná... Děkuji za odpověď
@hnousetka stačí být zaměstnána. Tedy platit sociální pojištění. Pokud jsi stále v pracovním poměru, tak bych to neřešila. A někde na OSSZ jsem četla, že pokud druhá mateřská (28 týdnů, 6-8 týdnů před porodem nástup) je do 4 let prvního dítěte, tak výše mateřské bude minimálně ve stejné výši jako byla ta první. 🙂 taky to tak plánujeme. Jenže já mám pracovní smlouvu do 1.3.2017, tak to musíme stihnout. Ty to máš jednodušší.... 😎
@michell28 Zajímalo by mě, jak se to případně řeší s prodlevou? Když u prvního dítěte v jeho 3 letech skončí RD a matka by měla jít zpět do práce (PP na neurčitou dobu) a třeba za půl roku potom nebo zkrátka do 4 letch věku prvního dítěte by porodila druhé dítě? Takže ta "těhotenská pauza" do druhého porodu jako pracovní neschopnost? Nebo i jinak?
@slunicko333 to nevím. Jsou zde chytřejší a konkrétnější 🙂
@xpila
@slunicko333 Může se požádat i o neplacené volno na péči o dítě do 4 let, ale to by mohlo chodit do školky jen na 4 hodiny/den.
@slunicko333 Pracovní neschopnost určuje doktor, ne ty. Takže buďto jít do práce nebo zaměstnavatele požádat o neplacené volno - s tím ale musí souhlasit. Když souhlasit nebude, tak máš smůlu.
Rovnou rodicak do 4 let, ale můžeš prohodit s partnerem pokud by měl nárok a délku si vybrat