Ahoj,
není tu, prosím, někdo z úřadu práce? Než tam budu volat, tak bych se chtěla zeptat tady, jak to nyní funguje s doplacením rodičovského příspěvku. V současné době pobírám rodičovský příspěvek na dceru (20 měsíců) na dobu 3 let. Nyní jsem otěhotněla a jsem zatím ve 2. měsíci, termín porodu bude zřejmě koncem října, kdy bude první dceři skoro 2,5 roku. Druhé dítě se tedy narodí v době, kdy ještě nebude dočerpán rodičovský příspěvek na první dítě. Lze dočerpat příspěvek do maximální výše nebo bude vyplacena jen ta část do narození druhého dítěte?
Děkuji za rady.
Dobry den , pokud jste byla pred tehotenstvi s dcerou zamestatnana na dobu neurcitou tak mate narok na materskou a zmrazeni rodicovske dovolene , po narozeni dalsiho miminka se Vam zbytek rodicaku vyplati . Zavolejte si na urad pni uz Vam reknou co vse k tomu potrebujete 👍🏼O rodicak neprijdete pokud splnujete to ze jste zamestnana na dobu neurcitou
@terezsk Ano, mám smlouvu na dobu neurčitou. Takže si nemusím nijak navyšovat příspěvek na maximum? Po narození druhého dítěte mi nedočerpanou částku vyplatí.
Ano je to tak jak pises … 👍🏼
@terezsk Děkuji. Určitě si tam zavolám. Ptám se jen proto, abych tam pak nebyla za blbce, že nevím, o co jde 😀
Urcite je lepsi si zavolat a domluvit se jak a kdy se vse bude vyrizovat at mas klid a nestresujes se tim . Ja to taky resila ted s predstihem 🌻
Rodič, kterému zanikl nárok na rodičovský příspěvek z důvodu narození dalšího nejmladšího dítěte v rodině, nebo z důvodu vzniku nároku na peněžitou pomoc v mateřství na další nejmladší dítě v rodině, má nárok na jednorázovou výplatu částky, která nebyla vyčerpána z celkové částky rodičovského příspěvku na dítě, které přestalo být nejmladším dítětem v rodině. Podmínkou jednorázové výplaty částky je, že alespoň jednomu z rodičů lze k datu narození dalšího nejmladšího dítěte v rodině stanovit denní vyměřovací základ nebo že je některý z rodičů k tomuto datu osobou, která se pro účely důchodového pojištění považuje za osobu samostatně výdělečně činnou.
Doplatek u nevyčerpaného rodič.příspěvku lze požadovat. Je třeba vlastními slovy zažádat o doplatek RodP, kam má být částka vyplacena, doložit rodný list nově narozeného miminka a stanovený denní vyměřovací základ z Okresní správy sociálního zabezpečení na nově narozené miminko.
- mpsv.cz