Během rodičáku vyčerpám cca 140 tis. Co s tím zbytkem?

bigbaboo
27. črc 2014

chtěla bych se zeptat.... nárok na celkovou částku rodičáku je 220tis. Maximální výše příspěvku měsíčně je 11500 Kč. Pokud bych chtěla být doma jen rok, vyčerpala bych cca 140tis. Co s tím zbytkem? vyplatí se mi? nebo prostě propadne?

luciesofi
27. črc 2014

propadne.... nejkratší déla pobírání RP je 2 roky...11.500...

berenika39
27. črc 2014

můžeš přece nezůstat doma a brát rodičák celé dva roky, ne? a u toho pracovat. nebo proč bys byla doma jen rok?

bigbaboo
autor
27. črc 2014

ono jde pobírat rodičák a chodit do práce??? myslela jsem, že to nelze...

pusolamy
27. črc 2014

@bigbaboo : lze to tak jak pise @berenika39 , na radicaku si muzes přivydělat kolik chces ale myslim ze to nemůže byt na stejne pozici jako jsi pracovala před mateřskou

berenika39
27. črc 2014

@bigbaboo prčo by to nešlo? můžeš vydělávat . a rodičák to běží. dítě dáš někam, a pracuješ. dneska samozřejmá věc.

bigbaboo
autor
27. črc 2014

@pusolamy teď jsem četla jeden článek, kde je napsáno, že můžeš vykonávat stejnou práci jako před mateřskou, jen musíš dodržet podmínku, že musíš mít pro dítě hlídání. To by pak bylo docela naprd, kdyby se člověk chtěl vrátit do práce a nemohl by dělat to samé....

bigbaboo
autor
27. črc 2014

@berenika39 super, díky za info, .. přečetla jsem si o tom.. nějak jsem žila v tom, že prostě pracovat při rodičáku nemůžeš... nebo můžeš, ale má to složité podmínky a jen tak omezeně třeba... ale to se mi spletlo s mateřskou. Paráda, děkuju 🙂

zmrz_lina
27. črc 2014

U rodičovského příspěvku můžeš pracovat zcela neomezeně, na základě libovolné pracovní smlouvy a vydělat si kolik chceš. Pokud je dítě mladší 2 let, tak smí do školky/jeslí na max. 46 hodin v měsíci (ale pokud ho hlídá např. babička, tak je to jedno a můžeš pracovat na plný úvazek), pokud je dítko starší 2 let, můžeš ho mít ve školce/jeslích denně.

berenika39
27. črc 2014

@bigbaboo tady je to podrobně. prostě - oři mateřské to má nějaká omezení,a le při rodičovské je to procházka růžovým sadem. taky jsem pracovala po 2.roce prcka.
http://finance.idnes.cz/pri-materske-a-rodicovs...

bigbaboo
autor
27. črc 2014

@berenika39 to je právě bezva, že to takhle lze... já bych se právě chtěla vrátit po roce, hlídání mám, protože mamka jde do důchodu a dělala by nám jako přivýdělek chůvu, jen jsem řešila jak s těma penězma... a tohle mě fakt mile překvapilo 🙂 juchůůů 🙂

jija
27. črc 2014

Ja jsem mela rodicak do dvou let a brala ho 9 mesicu a pak sla zas na rodicovskou🙂 proste to propadlo statu, ale me to nevadi, deti mam protoze jse, je chtela a miluju je a ne kvuli prachum

pavlapl
28. črc 2014

já budu mít rodičák na 2 roky a za rok chci normálně nastoupit do práce. budou ti vyplácet jak rodičák tak plat. Takhle jsem to dělala u každého dítěte.