chtěla bych se zeptat.... nárok na celkovou částku rodičáku je 220tis. Maximální výše příspěvku měsíčně je 11500 Kč. Pokud bych chtěla být doma jen rok, vyčerpala bych cca 140tis. Co s tím zbytkem? vyplatí se mi? nebo prostě propadne?
můžeš přece nezůstat doma a brát rodičák celé dva roky, ne? a u toho pracovat. nebo proč bys byla doma jen rok?
ono jde pobírat rodičák a chodit do práce??? myslela jsem, že to nelze...
@bigbaboo : lze to tak jak pise @berenika39 , na radicaku si muzes přivydělat kolik chces ale myslim ze to nemůže byt na stejne pozici jako jsi pracovala před mateřskou
@bigbaboo prčo by to nešlo? můžeš vydělávat . a rodičák to běží. dítě dáš někam, a pracuješ. dneska samozřejmá věc.
@berenika39 super, díky za info, .. přečetla jsem si o tom.. nějak jsem žila v tom, že prostě pracovat při rodičáku nemůžeš... nebo můžeš, ale má to složité podmínky a jen tak omezeně třeba... ale to se mi spletlo s mateřskou. Paráda, děkuju 🙂
U rodičovského příspěvku můžeš pracovat zcela neomezeně, na základě libovolné pracovní smlouvy a vydělat si kolik chceš. Pokud je dítě mladší 2 let, tak smí do školky/jeslí na max. 46 hodin v měsíci (ale pokud ho hlídá např. babička, tak je to jedno a můžeš pracovat na plný úvazek), pokud je dítko starší 2 let, můžeš ho mít ve školce/jeslích denně.
@bigbaboo tady je to podrobně. prostě - oři mateřské to má nějaká omezení,a le při rodičovské je to procházka růžovým sadem. taky jsem pracovala po 2.roce prcka.
http://finance.idnes.cz/pri-materske-a-rodicovs...
@berenika39 to je právě bezva, že to takhle lze... já bych se právě chtěla vrátit po roce, hlídání mám, protože mamka jde do důchodu a dělala by nám jako přivýdělek chůvu, jen jsem řešila jak s těma penězma... a tohle mě fakt mile překvapilo 🙂 juchůůů 🙂
Ja jsem mela rodicak do dvou let a brala ho 9 mesicu a pak sla zas na rodicovskou🙂 proste to propadlo statu, ale me to nevadi, deti mam protoze jse, je chtela a miluju je a ne kvuli prachum
já budu mít rodičák na 2 roky a za rok chci normálně nastoupit do práce. budou ti vyplácet jak rodičák tak plat. Takhle jsem to dělala u každého dítěte.
propadne.... nejkratší déla pobírání RP je 2 roky...11.500...