Druhé těhu během 4leté RD, můžu zažádat o zvýšení RP?

palkovaadela
26. srp 2014

Maminky, jsem na rodičovské dovolené malý bude mít teď v prosinci 2 roky. A zjistili jsme, že čekáme druhé miminko. Zadařilo se nám rychleji než jsme počítali =). Ale o to mě nejde. Rodičák mám vlastně teď na 4 roky, protože v době kdy jsme otěhotněla poprvné byla jsem měsíc na ÚP a neměla jsem nárok na mateřskou a rodičák mě byl automaticky dán na ty 4 roky. Tak teď řeším jak teď zda mám nárok na mateřskou nebo ne a hlavně zda si můžu zažádat o zvýšení rodičovského příspěvku, aby jsme vyčerpala maximální možnou částku než se narodí druhé mimi nebo popřípadě než bych nastoupila na mateřskou pokud budu mít na ni nárok. Jsem v tom ztracená a na úřadě ve Zlíně kde máme trvalý pobyt jsou dámy strašně "milé a ochotné" takže vím, že by mě absolutně neporadily, najde se mezi vámi někdo kdo poradí =) Děkuji moc =)

palkovaadela
autor
26. srp 2014

Nikdo neporadí? 😒

frantiska85
26. srp 2014

Myslím, že když jsi poprvé neměla možnost volit délku rodičáku a následuje další dítě, tak na mateřskou s druhým dítětem nárok nemáš a rodičovský příspěvek na první dítě doběhne do narození druhého ( nepůjde zvýšit, aby se stihlo vybrat více peněz). Od narození druhého budeš mít rodičovský příspěvek na druhého ( nejmladší dítě) a nejspíš zase nejde jiná než čtyřletá varianta.

andelka
26. srp 2014

Já jsem si RP zvedala když to šlo, to byla nová úprava od ledna 2011, ale já i první RP měla přes manžela, jinak bych musela taky mít na 4 roky. Druhý mám taky na něj (už to šlo snadněji než poprvé, méně papírování). Taky jsem před prvním těhotenstvím byla na ÚP, a měla jsem rodičák na 3 roky a druhé se narodilo 22měsíců po prvním. Pokud nelze vzít příjem otce a dát RP podle něj, tak budeš mít RP stejný jako u prvního, bez nároku na mateřskou, i na zvednutí RP do porodu druhého dítka.

nikollita
26. srp 2014

Tak na mateřskou nárok nemáš. Pokud tvůj muž pracuje, určitě půjde dát zvýšit rodičák přes jeho plat, doma budeš samozřejmě ty. Možná se ti podaří dokonce dvouletá varianta a vybereš co nejvíc. Já mám takhle tříletou variantu diky manželovi. Jinak by ti zůstala čtyřletá a to i u druhého.

nonnni
26. srp 2014

S ohledem na odpoved od j.a.n.i. na tento dotaz

https://www.modrykonik.cz/forum/materska-dovolena/do-jakeho-veku-ditete-muze-na-rd-nastoupit-otec/

lze predpokladat, ze pri automaticky priklepnutem 4. letem rodicaku nelze v prubehu menit podminky cerpani a tudiz budes cerpat RP do narozeni ditka (zbytek propadne) a nasledne prejdes na rodicak, kde uz muzes volit pres otce ditete (splni-li on podminky).

Na materskou narok nemas.

mariii
27. srp 2014

@palkovaadela Pokud otec dítěte splňoval podmínky ke dni porodu, tak po doložení dokumentů budeš moct o zvýšení požádat i teď.

palkovaadela
autor
28. srp 2014

Moc děkuji =) ... @mariii opravdu? takže kdyby jsme donesli papíry že byl v tu dobu zaměstananý a měl zaplacené soc. a zdr. tak můžu nechat pepsat rodičák na něj a požádat o zvýšení chápu to dobře? =)

andelka
28. srp 2014

@palkovaadela pokud byl zaměstnaný v době porodu tak nechápu proč jste si nezvolili RD podle něj. Chtěli jste na 4 roky? Každopádně pokud nárok měl, tak bys měla mít možnost RP navýšit a vybrat z něj co nejvíc než se narodí druhé.

palkovaadela
autor
28. srp 2014

Já o téhle možnosti nevěděla a ta milá dáma co mě měla nastarost na sociálce mě o ní neřekla...

kriistin
28. srp 2014

@palkovaadela narok na mateřskou nemaš ale přes manžela si mužeš zvyšit rodičak .pak druhy rodičak taky.ale musi nechat potvrdit papiry od učetni.
ja to tak mam taky.předtim to bylo jinak.že manžel musel jit na mesic na rodičak.ted je to jednoduši.

andelka
28. srp 2014

@palkovaadela jo, to znám. Já před 4 lety vyloženě brala RP na manžela, byl i dva dny papírově na mateřské a pak měsíc na rodičáku, papírování jak blázen, zmatky v pojišťovně.. (dneska je to snazší) a řekla mi, že sama mi to poradit nemůže, ale když přijdu s tím že to takhle chci, tak to udělají. Tehdy se to takhle obcházelo, dneska je to už normální možnost, stačí doložit příjem otce dítěte, ani na mateřskou nemusí, ani papírově. Jsou na to formuláře.

palkovaadela
autor
28. srp 2014

Moc děkuji =) příští týden jdu k dr aby mě to miminko potvrdila a pak si uděláme výlet pro papíry na sociálku a doma partnera vyšlu do sklepa aby si našel všechno potřebné =) nechci jim ty peníze nechat zbytečně =)