Výchova autíka. Jak to zvládáte, když máte doma ještě mladší dítě?

markettwu
9. led 2021

Ahoj holky, mám dvě děti, starší dceru 2 roky a 9 měsíců a syna 10 měsíců. U naší holčičky byla vyslovena psychologem domněnka, že má nejspíš atypický autismus. Čeká nás ještě hromada doktorů, než nám někdo řekne konečný "verdikt". Nicméně jsem se chtěla zeptat, jak to zvládáte doma vy, když máte ještě mladší dítě. Otěhotněla jsem ještě v době, kdy se s malou ještě zdálo být všechno v pořádku. Teď to začíná být doma mazec, mladší syn se učí chodit, tak nemám tolik času, kolik bych chtěla na dcerku. Moje holčička nemluví, jen ukazuje. Jak jste to doma zvládaly vy? Ještě jsem se chtěla zeptat, jak jste učily svoje autíky na nočník, případně jak jste odnaučila dudlík? Děkuji za všechny rady/postřehy. Jsem poslední dobou hodně unavená a všimla jsem si, že závidím všem maminkám "normálních" děti. Mám pocit, že jsem špatná máma. Omlouvám se za sloh.

asinehri
9. led 2021

Na konci všech těch vyšetření by mělo být doporučení SPC k vzdělávání - jednoduše řečeno speciální školka, kde mají zkušenosti, jak děťátko vše naučit. Nebo normální školka a asistentem.

ruzova_pastelka
9. led 2021

@markettwu Kontaktujte Ranou péči. Poradí vám, obvykle velmi kvalitně a zdarma.

zuzkasim
9. led 2021

@asinehri Speciální školka? Kde taková je? Kéž by! Pro velkou většinu lidí z republiky je něco takového naprosto nedosažitelného, potřebovali bychom speciální školy, ale ani ty téměř nejsou.
@markettwu Špatná maminka nejsi, jen máš dítě, které potřebuje jiný přístup a spoustu péče a trpělivosti navíc. Je dobře, že máš další dítě, protože tvoje dcera bude vyrůstat v přirozeném prostředí, bude se moct učit sociální interakce rovnou doma, bratr ji možná v některých oblastech potáhne, je to pro ni ideál. Každý autista je úplně jiný, je potřeba zjistit, co tvému dělá za potíže, co jiného zase zvládne celkem dobře a od toho se odpíchnout. V komunikaci mohou dost pomoct kartičky, v udržování osobní čistoty úplně nevím, ale zvládnou to všichni, neznám ani těžké případy, které by v období školy byly na plenkách. Dudlík mají v tomto věku i některé zcela zdravé děti, takže jestli ho vyžaduje jen v určitých situacích a ne celodenně, asi bych to tak moc neřešila. Dnes už máme i dost literatury, něco málo se dá najít na netu, hledala bych i skupinky rodičů dětí s autismem, kde si vzájemně vypomáhají a sdílí zkušenosti. Jednu dobu jsem se zájmem pročítala blog paní, která měla autistického syna auticekjenicek.blogspot.cz, ale nejsem si jistá, jestli ty stránky už neuzavřela nebo nezrušila, je to dlouho... I tady jsou maminky s autistickými dětmi, věřím, že ti dají tipy na osvědčené skupinky.

levandule_k
9. led 2021

@markettwu Nejsi špatná maminka. Ta únava je v zimě "běžná", máme nedostatek sluníčka a takjé je příjem vitamínů menší, pokud nemáš suprově poskládanou stravu. Teď je to trochu horší všude, protože jsou zatržené volnočasové aktivity. Děti dokážou hodně utahat člověka. K tomu nočníku, ono se lépe učí děti na nočník v létě. Jelikož v létě je můžeš nechat běhat s holým zadkem. Když totiž sebereš plínku, tak to pro ně není žádná změna, jsou naučeny čůrat pod sebe kdykoliv a nevadí jim, že mají jen tepláky. Když jsou nahé, tak to pod sebe tak nepouští. Nestresuj se tím, že má plínku, v zahraničí mají plínky někdy i 4 leté děti a jsou zdravé.

cilkat
9. led 2021

Právě ten psycholog by vás měl určitě nasměrovat na další osoby, které vám budou schopné pomoct (objednací lhůty jsou dlouhé, ale nikdo nečeká, že změníte přístup ze dne na den - ani by to nikomu neprospělo).
Obecně existuje organizace Nautis, která autisty sdružuje, ale mívají dost plno. Další možností je ranná péče od Diakonie. Nebojte se oslovit obojí a zjistit, co vám vyhovuje.
Pokud dítě ukazuje, ale nemluví, může jít i o vývojovou disfazii (kterou má diagnostikovanou můj syn), ke které je péče hodně podobná jako u autistů. Je k ní docela příjemná skupina na fb "rodiče dětí s vývojovou disfazii". Každopádně je tam zásadní spolupráce s klinickým logopedem, který pomůže rozmluvit, nebo najít alternativní způsob komunikace.
Každopádně držím palce, ať tohle nervově náročné období zvládnete všichni co nejlépe.

cilkat
13. led 2021

Ještě jsem teď potkala odkaz na Aut-centrum s velmi pochvalou recenzí. Má ale Corona pauzu. Ale často stejně dělají pořadníky.

petrasipkova1
13. led 2021

Jsi určitě skvělá máma, protože jinak by ses nezajímala o to, jak dcerce co nejlépe pomoct. A pojem normální dítě je také pomíjivý, lidký život je nepředvídatelný a co je v jednu chvíli normální může být v druhou chvíli nenormální. Je to tvoje holčička a všechno spolu zvládnete. Plínky nech na léto, bude to fajn, v šatičkách, určitě se naučí, doma můžeš zkusit prostě po spinkání posazovat na nočník a chválit. Dudlík měla moje dcera do 3,5 let na spinkání, pak postupně přemlouváním ho nechtěla. To také určitě přijde.
Držím pěsti, ať najdeš nějakou vhodnou organizaci poblíž bydliště která ti pomůže získat sílu a znalosti jak dcerce co nejlépe pomoct ve vývoji.