Kluci kolem 10 let. Jak zvládáte výchovu?

pettypet
17. říj 2023

Ahoj holky, mám 2 syny 8 a 11 let, učí se dobře, nejsou to úplně sígři, máme hezky vztah. I tak se ve výchově občas ztrácím. Neumím být přísná ani úplně důsledná. Většinu času je nám spolu hezky a na vsem se domluvíme, ale zvlášť ten mladší má občas záchvat vzteku, při kterém překračuje hranice. Křičí na mě a je hnusný. Pak hrozně brečí a omlouvá se a je vidět, ze ho to vážně trápí. Píšu, že nejsem přísná...ale mají samozřejmě hranice, limity na mobil a nějaké povinnosti. Jen si s ohledem na nadchazejici pubertu chvi udrzet hezky a otevreny vztah...Jak to dáváte vy? Nějaký trik na ty záchvaty vzteku? Nějaké další tipy na vychovu takhle velkych kluků?

jahodi
17. říj 2023

Zrovna jsem psala jinam - mám teda dceru 8letou, ale když to tak čtu, tak vydá s těmi záchvaty vzteku minimálně za kluka. Někde jsem teď četla úžasnou radu - 1) zviditelnit problém (např. nakreslit na kartičku příšerku a připsat, že křičí/ říká zlý věci...) a pak 2) zviditelnit řešení (např. napsat na kartičku, že si radši na chvilku půjde hrát s plyšáky/ potulit se/ radši bude chvíli nemluvit/ poslechne pokyn, i když se jí nechce...)

My tohle teď testujeme první týden. Situace se dějí pořád, ale daří se nám z nich vyplout a obě s dcerou máme večer pocit, že jsme to nakonec ustály. To dřív nebylo. Já mám navíc pocit, že se díky používání kartiček soustředím na to problémové chování (i když i při použití kartiček musím často zvýšit hlas atd.) a nedostávám se do emocí a frustrací, jakto že se to dítě takhle chová... Možná to prostě pomáhá oddělit vnímání toho chování od toho človíčka samotnýho. Na obou stranách.

zmrzlinka
17. říj 2023

@pettypet u nás na syna nejvíce platí manžel.Takže většinu problémů s ním řeší on.

galatea_a
17. říj 2023

@jahodi Můžeš prosím přiblížit, jak to konkrétně děláš s kartičkama? Např. dcera se kvůli něčemu rozčiluje, křičí a pak s těma kartičkama co?

konidana
17. říj 2023

@pettypet u nas mela kolem 10 let zachvaty vzteku dcera. Chce to hlavne byt v klidu. Ono to je hodne tezke, kdyz po tobe dite treba haze zidli, ale jen ten klid funguje. Sebrat vse, co je nebezpecne a proste prijit na to, co nejlip funguje. U nas to bylo byt tam, nekdy ditko obejmutim znehybnit a cekat. Uznat jeho emoce. (Vim ze chces to a to, ale proste to nejde) Nebo prevest vztek na relativne neskodnou cinnost. Treba jsem rekla ze je jako vztekly tygr ktery trha vsechno co je po ruce a z trideneho odpadu jsem vytahla papirove krabice a trhaly jsme je na kousicky jako vztekla zvirata...vsichni. nebo polstarovou bitvu, nebo koulavacku koulema ze zmackaneho papiru.... Vztek se vybil a nedoslo k zadnym skodam. Jen jsme pak zametaly hromady cucku kartonu😅Potom, az se uklidni, tak si vse v klidu opet vysvetlit.

jahodi
17. říj 2023

@galatea_a já jí řeknu něco jako: Podívej, teď se tu objevila příšerka Chci křičet (Chci neposlechnout/ Chci říkat co není pravda). (Někdy prostě vyhledám kartičku a řeknu jí, ať mi to přečte.)
a řeknu jí, Tu příšerku chceme porazit, nebo prostě jen Správně ale uděláme... to a to - a najdu kartičku Teď radši chvíli nebudu nic říkat/ Půjdu si na chvíli pohrát/ Poslechnu pokyn, i když se mi nechce/ Řeknu si o pomoc. atd. atd.
Někdy jí to zase nechám přečíst a třeba jí nechám obě nebo "tu správnou" kartičku v pokoji. Vidím, že jí to relativně zajímá a asi jí to i pomáhá i když někdy za dýl, tak přemoct tu situaci a přesunout se od nevhodnýho jednání k tomu správnýmu.
Než jsem ty naše kartičky udělala, tak jsem si dost přesně sepsala situace, co se nám doma opakujou. Takže tam máme to, co se nám doma děje..

galatea_a
17. říj 2023

@jahodi Super, děkuju! 🙂