Moje dítě je prostě kyselina. Nedokáži to říct jinak. Vzteká se takovým způsobem, že ne že mu něco nekoupime, nebo neco nejde. Ale on na nás prská, křičí, vzteká se , že na něj koukáme. Že na něj mluvíme. Ráno přijde za náma do postele a normálně nás seřve a zmlátí 🤦 nemohl to nikde vidět. V tv ani u nás. Prostě takový je. Ale nebyl. Nevíme co je jinak. Všichni nám to říkají. Takový hodný kluk to byl. Byl no...a už není. Je to horor. Já už nevím co bych zkusila. Po dobrém, po zlém. Ale jde o tu naštvanost. Ta naštvanost už od rána to je mazec. Já mu hezky říkám je oběd, pojď ke mně, dej mi pusinku....a co mě čeká ? Totální výbuch vzteku a hysterie. třeba si začnu zpívat a on začne křičet hystericky že nemám zpívat. Že nemám mluvit, tančit, že nemám vařit.....Existuje vůbec někdo kdo je na tom stejně? Nebo je to na psychouse? Já mám takový tip co se mohlo stát ale Doktor s tím nesouhlasí. Napíšu to až tu bude třeba nějaký postřeh 😢😱😱
Co se mohlo stat? Tak me napada bud ockovani a nebo prilisne kojeni...
Co to je přílišné kojení ? To neznám ...
Ano, existují zeny, které mají taky děti a dokonce se jejich děti chovají stejně a někdy i hůře.. Říká se tomu období vzdoru a ne, není debilní kvůli očkování, ani mu nenarostou chapadla, kterejma vás uskrti a ne, není to z prilisneho kojení... Je to 3 létě dítě, ne ted bundy... A ano, klidně bych ho začala frajera rovnat
Chováte se k němu pořád stejně? Sourozenec na svět nepřišel? Nebo se neočekává? Nezemřel někdo? 🤷🏻♀️ Přišla nějaká změna v jeho životě? Možná tak významná jako násilné ukončení kojení či odplenkování nebo i tak „nevýznamná“ jako změna barvy spodního prádla. O čem všem smí ve svém životě rozhodovat?
Tak přílišné kojení to určitě nebude 😀 dcery byly extrémně závislý na kojení, kojené dlooouho, a tohle nedělaly. Ale syn je něco podobného. Ne teda že by nás bouchal, ale je vzteklý. Oproti dcerám hodně. Ale zas si říkám, je to kluk no. A manžel byl jako dítě taky vztekloun, tak i geny mohou působit... Očkování nevím, to už bych možná přemýšlela 🤔 mě kluk taky dělá scény, když jdeme třeba domů a uklidím mu odrážedlo do sklepa, tak doma půl hodiny řve na zemi, ale to beru že je spíš nešťastnej že prostě to odrážedlo chtěl do bytu. Ale zas mu nepovolím vše, tak ať si ječí to je mi fuk. Náš nemluví ,takže dohoda nelze. Ovšem jak píšeš o té naštvanosti už od rána, to bych se asi lékaře zeptala. Jak dlouho tohle období trvá?
Děkuji za postrehy 🙏 sourozence by jsme chtěli, ale nepřichází. Změn nastalo za 3 roky určitě spoustu. Je bez dudliku, plen, sam v pokoji. Vzdor ano, ale v takové míře? Je pravda, že některé děti umí i horší scény. Ale zase je to přejde. Tohle je taková celoroční deprese, aktuálně už pro nás všechny protože nevíme co s tím. Očkování mě nenapadlo. Ale za to něco jiného. Je to sice fakt jen čistě moje teorie, ale já to prostě vidím. Ten časový úsek kdy to začalo. Podle mě je takovej od té doby co měl klíště....
Borelióza nepotvrzena v akutní formě, ale nikdo nezjišťoval zda neproběhla v minulosti. (Teď nevím které latky to jsou jestli IGG nebo IGA, ale zjišťovány byly jen ty jedny akutní)
A též mě napadl Coronavirus. Syn byl zvyklý si hrát každý víkend někde v herně, bazénu, zámky, hrady, stanování, karneval, nebo aspoň obchoďák, strašně ho bavila knihkupectví.....no a s tím je konec samozřejmě. Není to tak, že teď by jsme nic nedělali, ale procházka už je pro nás něco otravnýho. Už jsem vymyslela hru po cestě, že necháváme kamínky na zajímavých místech, to ho baví přece jen trochu.
Co vy na to klíště? Lékař mi to hodil do autu...tak teď nevím kestli se pídit po tom víc
@lv
@jednaholkaa
@tinaprofi
@cikitkapb
@krtcice mě jste tam nešli označit k odpovědi 🤷 tak dodatečně
A jinak bacha na to, u prostřední dcery ve třídě je kluk, kterej v 6 letech neumí komunikovat a když se mu něco nelíbí, tak je na děti zlej. Strká je, mlátí. Moji dceru plácnul přes pusu když u oblíkání se ven zpívala. Učitelky to řeší, ale rodiče bohužel ne, vymodlený jedináček, on by nikdy, to ostatní. Až teď v předškolácích pochopili, že ve škole by byl mazec a dochází s ním na terapie. Já jsem se sešla s jeho tatínkem, vysvětlila mu že se mi to nelíbí a nejsem sama. Pak jsme si sedli já, táta, učitelky, kluk a dcera a povídali jsme. Vyšlo z toho, že mu vadilo, že dcera zpívala. Tak jsme mu vysvětlili, že stačí když jí to řekne, ona přestane ale když neřekne tak nikdo neví. Nevím jak je to s ostatními dětmi. Ale dcera má klid a prej ji teď chrání 🙂 ale mám pocit, že už mu tatínek pohrozil, že mu dá na prdel. Nenech to zajít prosím takhle daleko. Pak je to peklo pro děti co s ním budou ve třídě, ale i pro něj, nebude mít kamarády a sám bude nešťastný, když se mu něco nebude líbit a on nebude umět vykomunikovat co a proč mu vadí.
@lv
Urcite bych si neprestala zpivat protoze dite poruci
@krtcice souhlasím, vyřešili jste to skvělé, snad to zabere, akorát teda bych asi promluvila s tatínkem asi znovu, že reagovat na jeho agresi tim, že mu dá na zadek určitě není dobrý🤷 nejsem zastáncem výchovy pouze domlouvánim, ale tady by asi měli jít touto cestou...protože reakci na agresi agresí chudáka asi hodně zmate😣
@zelenaesmolda ty třeba ne, já bych přestala. I dítě má právo říct co se mu nelíbí a mělo by být respektováno pokud to nejsou vyloženě výmysly.
@krtcice musim souhlasit se @zelenaesmolda. Dítě samozřejmě má právo říct, že se mu něco nelíbí, to ale neznamená, že se mu vyhoví. Pokud mu něco vadí, může to říct, ale pokud si někdo jiný chce zpívat a nechce přestat jen proto, že někdo na to má opačný názor, tak má odejít. Takhle sice nebude děti mlátit, ale bude zvyklej, že mu všichni vyhoví, a pak v životě krutě narazí, protože takhle to nefunguje.
@aneta_v Já běžně přestávám, když mi moje děti řeknou, že nechtějí, abych zpívala. Na oplátku pak přestanou i ony, když chci já, aby toho nechaly.
Jsou to dva úhly pohledu - já je učím, že je fajn lidem vyhovět a být ohleduplný.
Já bych naopak v takových maličkostech úplně klidně vyhověla, ať má dítě pocit, že ho někdo poslouchá (ve smyslu naslouchá) a respektuje, potom často nemá takový problém vyhovět dospělému v těch zásadnějších věcech.
Tříleté dítě je ve vzdoru a buduje si svoji pozici, učí se rozhodovat si o svých věcech. Vztek je úplně normální emoce, se kterou se dítě jen musí naučit pracovat. Potřebuje jasné a pevné hranice, na jejichž dodržování se trvá. Ale taky respekt ke svým potřebám.
Kolik dospělých je teď frustrovaných z toho, že nikam nemohou, že je vše zavřené a nemají to, na co jsou zvyklí. Malé dítě to může mít úplně stejně, jen horší, protože tomu fakt nerozumí.
@aneta_v A proto je fajn, když se o tom mluví a rodiče i děti se navzájem učí respektovat svoje potřeby, ne že si každý jede to svoje.
-„Holky, začala mě bolet hlava, když zpíváte, je mi to nepříjemné. Mohly byste, prosím, přestat?“
-„Mamiii, nezpívej, já teď nechci, abys zpívala!“ „Napadla mě jedna písnička, tak jsem si ji chtěla zazpívat. Já si ji dozpívám a pak přestanu,jo?“
-„Holky, zpíváte hezky, ale dost nahlas, nezapomeňte, že máme sousedy. Ztišíte to?“
-„Mamii, tahle písnička se mi nelíbí! Tu nee!“ „Zazpíváme si spolu jinou?“
Občas taky řeknu, že si ale zpívat chci. Většinou se dobereme důvodu, proč to dítěti v danou chvíli vadí, vyřešíme, zpívám dál. A tak se vším, nejen se zpíváním.
@krtcice
Ano,ma pravo to rict ale neznamena to,ze se mu musi nutne vyhovet.Nemam problemy diteti vyhovet kdyz o nic nejde a nedela mi to zadny problem ale zase komandovat se nenecham.
Tak super, ze se ozval nekdo kdo ma jasnou odpoved a vi jak to je..@tinaprofi
U nás nejde ani tak o to zpívání, ale o cokoliv....a ta rozlícenost je šílená. Třeba syna někdo pozdraví a on na něj začne vztekle vrcet 🤦 hranice má pevný i když znáte to. Někdy co dovolím já se nelíbí manželovi a naopak. Ale v tom bych problém neviděla....ty emoce s ním cloumají už co otevře oči ráno 🤷
@petrasipkova1 Doporucuji precist knihu Moudrost ranneho detstvi. Teorie o tom jsk se kojeni u batolete muze stat kompenzacnim me mechanismem potlacujicim prirozenou potrebu se vyplakat. Deti, ktere takto plac opakovane potlacujou delsi dobu mohou nekdy mit obdobi se sklonem k agresivite, vuci rodicum, sobe, nebo vrstevnikum..
Tak pokud muze stipnuti klistete ovlivnit CNS tak by se to na chovani projevit mohlo tipuji, ale to by vedel asi odbornik..jen hadam.
@madbetka ale takový dialog spolu děti nepovedou, určitě ne šestileté.
@krtcice Já bych se pak spíš bála toho, že si z celé situace dcera odnese to, že ideálně nesmí dělat nic, co by někomu mohlo eventuálně vadit, a když už něco udělá, tak když jí někdo řekne, aby přestala a ona to neudělá, tak jí zmlátí.
Ale ano, je to jen můj názor. I já dceru učím ohleduplnosti, ale ne naprosté podřízenosti.
@zelenaesmolda ale však jo, já taky psala, že když nejde vyloženě o vysejrání, tak vyhovím. A zrovna ten příklad se zpíváním mi prostě přijde jako banalita.
@aneta_v a kde píšu že musí slepě poslouchat proboha
@zelenaesmolda ja bych zpivat přestala, nebo si zapěla v koupelně, ne na rozkaz, ale jako prosbu - ja vyhovim tobe, ty mně
Vzdor, jen období. Neumi zpracovat emoce - tak zuří. Prostě zjistuje, ze nechce, nelibi se mu, abys zpívala/mluvila kdy nechce atd. a misto obycejneho pocitu to v nem vyvola naval vzteku. Zkus nabidnout náhradní řešení - když se mu neco nebude libit, nebude chctit (dosad cokoliv), at boucha do polstare, zmuchla noviny, cokoliv neskodneho. Taky si domluvte znamení - staci rict treba STOP mami nezpivej (a ty prestanes). A urci hranice, pres ktery nemuze, bouchat vas napriklad, dodrzuj slovo, nechej ho ukoncit cinnost - dohrej si/doukoukej, ja zatim naberu obed a prijdu ti rict, kdy uz se pujde jist.