Tchán a tchyně jsou šílení. Syn 2 roky neříká básničky a ještě má plínu. Jsem špatná matka?

domca1991
12. črc 2020

Milé maminky,
už jsem fakt v koncích a tak píšu sem o radu. Mám čerstvě dvouletého chlapečka, je šikovný, všemu rozumi a je to takový můj malý akčňák. Podle mě je to normální zdravé a přiměřeně vyvíjející se děťátko, ale bohužel tchán s tchyni si to jaksi nemysli. Syn chodí na nočník doma, ale když jdeme ven plinu mu davam. Neni to ještě 100 %, ale snažíme se. Co se týče mluvy, tak už začína hezky povídat slovíčka, ale do nedávna to byly takový ty klasický papa Ham ne bum apod. Jenže tchyně to nemůže rozdychat. Její 4 děti byly bez plin do roka a půl a samozřejmě zpivaly a říkaly básničky. Já syna učila takovou dobu, ale jedině čeho jsem docílíla, že moc zadrzoval. Pokaždé co k ním přijdu mají nějakou urazlivou poznamku. Poslední kapkou pro mě bylo když mě zacali pomlouvat, že syn nemluví, protože se mu nevěnuji. A co bych asi tak dělala jiného? Mi rodiče jsou daleko a o hlídání u nich nemůže být řeč. On je moje všechno. Tak strašně mi to ublížilo a urazilo. Jak se mam chovat? Mám jim něco říct, nebo mlčet? Manžel říkal, že si toho nemám všímat, ale prostě mi to nějak nejde :( máte některá zkušenost?

xxx3d
12. črc 2020

@domca1991 ahoj, mám zkušenost a to s vlastní matkou. Takže rada, hodit to za hlavu. Ano, nepůjde to hned, tak si vypracuj nějaký mechanismus, abys byla schopná to "nevnímat" a ser na to. Je nezměníš, nezměníš jejich pohled na tebe, malýho, na výchovu, na nic, museli by chtít oni a to se nestane, nebo teda určitě ne v dohledném horizontu. Mají svoji pravdu a minulost je to, jak si ji pamatujeme, ne to, jak to bylo fakticky.

rebe
12. črc 2020

Ježišmarjá, no jasně. Můj muž chodil v půl roce, v osmi měsících byl bez plen a v roce plynule mluvil v souvětích. Moji dcerku tchyně prohlásila za retardovanou, protože v osmi měsích ještě nechodila. Což má samozřejmě po mně, protože její syn byl v mnohém napřed. Akorát ve čtyřiceti už za ní nechce ani jezdit, protože důsledkem její výchovy ji nemá moc rád. Je to stršně těžké, posloucha tyhle odsudky z úst lidí, kteří by tvé dítě měli bezvýhradně milovat. Ale vypovídá to o nich, ne o tobě.

mariegroth
13. črc 2020

Jo jo, tchyne maji vzdycky talentovane deti! Urcite bych jim rekla, ze te tyto poznamky mrzi a podle lekare je tvoje dite naprosto vporadku. Vubec bych ji nic nedokazovala

martt
13. črc 2020

@domca1991 Ahoj vůbec se tim nenechej otrávit. Tchánovci přece "vědí vše nejlíp a mají vždy pravdu" 😀,i když to tak není. Když jim budeš odporovat stejně neuznaji, že by se zmílili. Mám to za sebou u obou synů. Mladší syn je malé torpédo rozmluvil se až na třech letech. Starší syn ten mluvil už na 2 letech, je nadprůměrně inteligentní, ale za to ma diagnózu PAS a úzkostné stavy. Tenkrát když jsme to říkali tchyni a tchánovi, tak se na nas tchán podíval a řekl no tak to teda nevím po kom to ma, u nás nic takového není. A ze to je moje chyba ve výchově, protože jsem s nimi byla většinou sama kvůli manželove práci. Takže to hod za hlavu a neřeš to. Oni lidi rádi porovnávaji a pri tom si neuvodomuji, že každé dítě je jiné.

hafika
13. črc 2020

Oni si to lidé kolikrát idealizují, když už je to dlouhou dobu pryč. Moji rodiče mi tvrdily, jak moje děti moc piští a že se shodla s ostatními známými, že to teď ty děti dělají a dřív to nebylo. Jenže já si moc dobře pamatuju, jak si mi jednou stěžovala, když mě brácha provokoval a já křičela a volala mámu, že je hrozné, jak pořád pištím, že jí z toho jde hlava kolem 🙂 Ale prostě mi byli lepší a nikdy neřvali. 🤦 Takže klid, bůhví jak to bylo. Tchýně zase prudí, že děti málo jedí a občas jim nechutná. Přitom dává obří porce a jako bonus prý byl švagr nejedlík, takže by člověk čekal, že bude mít pochopení. Ale ne.🤦

sassanca
13. črc 2020

Tchýni nevěř. Vsadim boty, ze minimálně v jednom ze 4 případu kecá jak Palacký. Malý je šikovný. Opravdu. Moje bude mít 3 roky. Mluvil krasne, ale basnicku teda neřekne žádnou. Však to není zvíře z cirkusu.
Priste ji odpověz, ze trenujete přednes Shakespeara nebo nevím 😂

properjoey
13. črc 2020

Máš zdravé dítě a vše je v pořádku, mám s tchýni podobnou zkušenost, tenkrát mi řekla, že i opožděně děti jsou ve dvou letech bez plen. No moje těsně před 3.rokem a pak i ve školce se pocuravala.az se zjistilo, že má hyperaktivní mocak.vymakali jsme to a od 4,5 let je to v cajku.az tehdy se tchýně uklidnila.kasli na ni.deti tchýni jsou nejlepší, chodí před rokem, od roka mluví jako encyklopedie, spořádaně ji příborem, spí ve velké posteli a záchod ovládají bravurně 🤣

krista25
13. črc 2020

@domca1991 Vůbec bych se nestresovala, zkus to nějak hodit za hlavu. Já mám syna necelý rok a půl a poslouchám to samé 😁. Taky mi říká že nemluví, že její děti už na roce chodili na nočník. Tchán mi minule řekl že se mu málo věnují😁, jasně celý den se kopu do prd***🙂.Syn má prostě své tempo,takže žádný stres. 🙂

rezusesmichy
13. črc 2020

Ty blaho kde na ty tchanovce chodite😂🙈🤔

squezy
13. črc 2020

@domca1991 A ja bych se ozvala. Tohle si nikdo nesmi dovolovat. Kazdy dítě je individuální a hlavne, tvoje dítě je normální zdravé dítě. Dřív všechny děti v půl roce už seděli a ted všichni běhají po rehabilitacich, že je boli záda. Ozvi se, tohle by neměli říkat. A nevím, jak daleko máš rodiče, ale moje mamka to má 3 hodiny a není problém, aby ob tyden mi nepřijela s detma na par dni pomoct (mám dvojčátka). Uživej si mateřství a nenech si to "zničit" trapnyma kecama. A manžel, ať se tě taky zastane.

zuzanka26
13. črc 2020

Ahoj, to je mi líto a chápu, jak je to nepříjemný. Podle mého názoru to dřív tak prostě bylo. Já mám fotku, kdy sedím v 5 měsících na nočníku, sice úplně zborcený záda, ale tím, že se tak malý mimino neumí ještě moc hýbat, tak jsem tam seděla!!!
Prosím, povznes se na to. Ty měřítka dřív takový byly. Samozřejmě že tím, že se pleny musely prát v ruce, tak byl velký tlak na to, aby bylo dítě co nejdřív bez plen.
Jinak moje dcera byla do dvou let bez plen, ale na noc měla do 4 let, protože se pořád počůrávala. Syn měl do 2,5 let plenu i přes den, a na noc do 3 let.
Věř tomu, že děti pořád rostou a každé dítě se jednoho dne plen zbaví, pokud je zdravé.
Pokud je ti to hodně nepříjemné, řekni jim to. Případně omez návštěvy na minimum.

plysacekhb
13. črc 2020

Plně souhlasím s squezy, nemlčet, neházet za hlavu, otevřeně asertivně to vykomunikovat. Mně se tenhle přístup mnohokrát vyplatil🙂.

tulikiss
13. črc 2020

hele jednim uchem tam, druhym ven...jo vsichni jsme byly genailni a jen ted jsou nase deti pozadu... to zazila asi kazda. nedalo mi to a kdyz mama zase zacala, jak od roku jsme byly bez plen, tak jsem zjistovala vic. a ejhle ano plinky jsme nemeli, ale 5-6x za den nehoda do kalhot se bral jako normal. hlidani a vysazovani na nocnik co pul hodiny presne na cas. drzeni nez neco udelame. takze ne od roka jsme nebyly bez plen, jen matky si to namlouvaji, protoze pro ne bylo dite bez plen tehdy kdyz jim ju sebraly, ne az opravdu zvladalo samo jit na nocnik.

kometkak
13. črc 2020

Myslím, že to je zcela běžné.. tchýně si chcou dokázat či se pochlubit.. jak byly dokonalé..(přitom to vubec nezáleží na rodičích.. kdy budou mluvit nebo chodit).. Náš chodíl sám až v 15m a TO BYLO ŘEČÍ.. Že musí chodit v roce a být už bez plen, že její synáček ve dvou už opakoval věty i v němčině.. a ten náš ne.. nepřímo.. "že je teda musí být po mě (opožděný)"..Já jsem takové kecy snášela 6 let. Nekomentovala jsem to a přešla jsem to, ale vždy mě to vzalo. Ale bylo to stále.. proč ještě nejí příborem.. proč umazal ubrus.. její děti byly šikovnější a čistotnější.. proč ještě neumí "hezky malovat".. Kritika kdykoli jsme dorazili na návštěvu nebo ona k nám.. Že mají někde flek, že se jí nelíbí, jaké mají boty... Bla bla.. Ale že by je vzala na prázdniny, na víkend nebo na hřiště.. nebo se nějak podílela (vodila do kroužku nebo vyzvedla někdy ze školky, hrála si s nima)..tak na to kašle. Takže jsem to s ní ukončila.. Pochvaly jsem se nedočkala nikdy, zájem o naše děti nemá. Jen stále poslouchat o její dokonalosti a svojí neschopnosti.. Nemám důvod se s takovým člověkem stýkat.. Zkoušela jsem to opravdu dlouho.. moje děti jsou ale důležitější než ona. Někteří lidi jsou jako mozkomoři..

meronym
13. črc 2020

Já bych se za své dítě rozhodně postavila a ozvala bych se. Dokážu si představit, jak by mě takové řeči zraňovaly a hlavně dítě samotné rovněž mnohé vnímá a nechci, aby si o sobě myslelo, že je nešikovné nebo něco podobného. Není žádný důvod ustupovat a nechat si líbit řeči, že se synovi nevěnuješ nebo že zaostává. Jak už tady párkrát v podobných diskusích zaznělo - odvolala bych se na lékařskou kapacitu. Pediatr říká, že je malý šikovný, jeho vývoj je zcela v pořádku, na chození na nočník před prvním rokem není nervová soustava zralá, atd. Druhá varianta je nekompromisně a krátce sdělit, že syn je zcela v pořádku a pokud budou rozvíjet opačné teorie, tak se prostě nebudete vídat.

miba10
13. črc 2020

@domca1991 ahoj, tyhle lidi je nutné zastavit hned v začátku. Prostě bych jim řekla, že každé dítě je jiné a jestli se jim to nelíbí, tak tam s prckem jezdit nemusím. Jen pro uklidnění. Mám 2,5r dceru a ta taky žádné básničky neříká. Hlavně je prostě nemá ráda. I kdybych se na hlavu stavěla. Jak spustím básničku, přiběhne a začne mi drzet pusu 😂nemá ráda ani dětské písničky. Ale přece ji neutrhnu hlavu.

jade85
13. črc 2020

Hlavně se nenech vystresovat a netlač kvůli tomu na malého! Podle všeho je šikovnej až až, my s odplínkováním nejsme takhle daleko ani ve skoro 2.5 🙂 Básničky taky neříká, proč by měl, není to cvičená opička, přece. Když si zpíváme, tak syn třeba doplňuje slova, co má rád, takže poznám, že si ten text pamatuje, ale že by něco sám zpíval nebo recitoval, to ne. Popros muže, ať si své rodiče srovná nebo pokud není ochotný to řešit, srovnej si je sama. Moje tchýně si nikdy nic takového nedovolila, zaprvé je to teda skvělá rozumná ženská a zadruhé jsem myslím dala celkem najevo, že si do věcí okolo výchovy a péče o syna mluvit nenechám 🙂

sudylichozrout
13. črc 2020

Na nasem prikladu je videt, jak jsou deti v tomhle individualni. Prvni dcera do tri let nemluvila prakticky vubec, pak ze dne na den zacala mluvit v celych vetach o 5-7 slovech vc. spravneho sklonovani. Na noc ma plenu porad a to jsou ji ted cerstve 4 roky a chodit zacala v 15 mesicich. Jinak dodavam, ze je to sikovna holka, naprosto v norne. Druha dcera chodila v roce a v roce a tri ctvrte se sama behem tydne odplenkovala i na noc. Koukala na starsi, jak chodi na nocnik, jednou to zkusila a bylo hotovo. Do tydne uplne bez nehod. A od te same doby opakuje slova, ted jsou ji dva a ctvrt a vaze dve slova k sobe.
Cili, na tchyni kasli, at si polibi prdel. Nejezdi k nim a az se budou pidit, proc tam nejezdis, tak jim klidne rekni, ze je to kvulu jejich blbym kecum.

cilkat
13. črc 2020

Myslím, že jsou dvě rozdílné situace:
První: s tchýní máš dobrý vztah, vnoučka miluje, jenom má špatnou představu o tom, co kdy děti umí a tudíž se skutečně bojí, že je něco špatně. A protože je ženská užvaněna, leží jí to v hlavě a se sousedkou probere kde co, probrala s ní i svou obavu a k tobě se dostala až v téhle podobě. V tomhle případě má smysl se ozvat, důkladně to s ní probrat a zapojit jí do výchovy.
Druhá možnost je, že vztah nemáte nic moc a ona si defakto dokazuje, že byla lepší matka, než ty. Pak se na ni vykašli, protože její kecy nestojej za tvou energii.

volfici
13. črc 2020

Tchýně je v pohodě, ale švagrová 🤦🤦🤦 měla první dítě ve dvaceti, já teď v 38, takže věkový rozdíl mezi dětmi je v podstatě jako kdyby byla tchýně. No od porodu do mě cpala, že mám malému dávat vločkový odvar,aby spal celou noc, že obě děti do roka bez plen (= přesně to, co píšou holky nahoře - padesátkrát za den posadit dítě na nočník), že už nemám kojit, je to nepřirozené, na dvou měsících mu chtěla pořád cpát banány a piškoty, na půl roce řízek. Řekla jsem jí, že si to udělám podle svého a hotovo. Je teda fakt, že se téměř nestýkáme, nemá potřebu k nám chodit (ani na oslavu Jiříkových narozenin). Takže o jednoho psychického upíra méně.
Tobě radím se přiměřeně ozvat, argumentovat tím, že podle doktora je všechno v pořádku a že víš sama nejlíp, že je malý naprosto normální 😊

xxx3d
13. črc 2020

Prosím tě, jak ti tady některý holky píšou, že se máš třeba přiměřeně ozvat, nebo ozvat, protože tohle si nesmí dovolovat, apod., tak ne, prosím tě, v tvém vlastním zájmu a psychické pohodě - NE. Jediný, čeho dosáhneš, bude vzrůstající spirála, která se ve finále nejvíc podepíše na tobě, na tvém psycho stavu a tím pádem taky na malém, podle rovnice: spokojená máma - spokojené dítě. A já vím, o čem mluvím.
Jistě... je tady ještě jedna agresivnější metoda, tzv. odstřih. Utnout vztahy. Já být mladší, tím pádem i moje máti by byla mladší bych to udělala. A zcela chápu holky, co to udělaly. Ale tohle je na zvážení každé jednotlivé, není to univerzální rada ani univerzální řešení.

marti89
13. črc 2020

Pohádky a básničky? To doma neznáme, mám tříleťáka a vůbec ho to nezajímá, knížky mi bere z ruky, zavírá a vrací do knihovny. Násilím dítě nutit nebudu..

Plenku měl přes den skoro do 3 let, nočník odmítal a nemělo smysl se s ním prát, aby tam seděl - přišel si k tomu sám (bohužel v době, kdy jsem měla šílený blicí stavy ve druhém těhu, takže jsem za tu plínu byla ráda). Měl tak 5x nehodu v prvních 3 týdnech a teď přes den je už 100%, dokonce i v noci krásně vydrží (tam mu ale preventivně plenku dávám, pro jistotu).

Mluvit začal po druhých narozeninách (kamarádky o měsíc starší už dával věty) a od té doby opakuje nadšeně vše a rád se učí, ale ne z knížek, povídáme si a vyptává se - co to je a proč 😀

Ale oproti ostatním je velice akční, nebojácný, zvídavý, kolektivní až s vedoucími tendencemi i vůči starším dětem, zkrátka to není mámoš a je sportovně a pohybově nadanej.

Tvé dítě se vyvíjí naprosto v normálu a tchýni bych to zdůraznila, že není zanedbané a zkrátka má jiné zájmy, určitě je šikovné na něco jiného než zrovna básničky..

herminka
13. črc 2020

Tomu se říká vzpomínkový optimismus 🙂 Nebo ano, možná jsme byli bez plen dřív, našim matkám se nechtělo prát, tak nás pořád posazovaly na nočník - ale ve výsledku šlo jen o to pravidelné "vychytávání", a dítě netušilo, která bije. Přitom na praní plenek vůbec nic není, já jsem dávala látkové i dvojčatům.

Já mám tchyni nevlastní (manželova maminka už bohužel nežije) a hrozně se divila, že v 10 měsících ještě kojím a že syn ještě sám nechodí 🙄 A bylo toho mnohem víc. Potom se jí narodili vlastní vnuci, ti jsou nejlepší na světě a naše děti nejhorší (přitom ti její jsou hrozní divočáci a ona má po dvou dnech hlídání nervy na pochodu - ale to víme od tchána, ona by to nepřiznala). Někdy to ve mně vře, ale pro zachování dobrých vztahů se kousnu do jazyka, mlčím a kontakt jsem omezila na minimum.

aurelie34
13. črc 2020

U nás to bylo to samé, ne tedy od tchyně ale od brababićky a pradědy z manželovi strany. Syn tedy mluví krásně už od roka a 9 měsíců ale plenu měl do 2 let a 4 měsíců. No co jsem si vyslechla. Že ho mám seřezat když se počůra, že kdyby párkrát dostal, tak že už to neudělá. Že jsem moc měkká. To samé na to že s námi syn spí v posteli. Že je to uchylné a že je rozmazlený atd. Já už to fakt neřeším. Bez pleny se naučil během 1 dne když na to byl sám zralý. Dřív se vše dělalo jinak.

herminka
13. črc 2020

@aurelie34 Přesně tak. A až budeme tchyně my, bude to dost možná zase jinak.

zmrzlinka
13. črc 2020

Na tchanovce se vykašli.Moje dcera měla ve 2 letech ještě pořád plinky a nemluvila vůbec 🤣 Já když má moje tchýně nějaké průpovídky,tak ji ignoruji 😂 Ale my se naštěstí vidíme ,tak jednou za dva měsíce.

astyna88
13. črc 2020

A pak jsme my,matky dysfatiku,s je vse v haji 😀😀😀😀 a jeste mi mama rekne,ze se mu musim vic venovat a hlavne na nej mluv!ne,zavru ho do skrine a basta..s temi plenami to spis casto bylo tak,ze sice v roce bez plen,ale pak nekdo utrousi,ze jeste dve lety praly pocurany teplacky...

mourovatakocka
13. črc 2020

To se lehko řekne, nevšímat. Já jsem na jakékoliv takové narážky silné alergická. Je to manželova matka, takže nejlépe vysvětlit manželovi, že se ti to těžko bere lehce, jestli by s ní nemohl promluvit. Až budeš chtít její radu, zeptáš se. Jinak už to není žádné mimino, vnímá, co kolem něj lidé říkají, na to pozor! Tebe to raní, ale brzo to bude brát vážně i tvůj syn. Alespoň u dcery to tak mám a začalo to po druhých narozeninách.

shaun40
13. črc 2020

Řekni tchýni že na MK je maminka a jeji syn nosil pleny do tři let .Začal mluvit před třetímy narozeninami v živote jsme nebyly na logopedii.Učitelka ho chválila ve školce jak hezky mluví.Dnes je z neho normálni 13lety šikovný kluk.To je jak me moje máma me předelala z levačky na pravačku a trestala me za to že vše beru do levé ruky.A ptáte se proč no pro to že babička narozena 1926 roku řekla že leváci jsou postiženy.Mimochodem múj syn je taky levák a postiženy není je ti premiant školy😂.To jsou pitomé názory.Řekla bych jí ať se stará o sebe.

mariegroth
13. črc 2020

@aurelie34 Z toho je mi uplne uzko, ze i dnes jsou lide, kteri si mysli, ze by se za neco takoveho melo dite serezat :(. Ja vim, ze to “byla jina doba”...ale I tak.