Snaha dítěte chodit na nočník. Mátě podobnou zkušenost? Radu?

alcaliaa
4. únor 2021

Ahoj,
zajímalo by mě, jestli jste někdo měl podobnou zkušenost s nočníkem, protože mě už z toho začíná hrabat.
Dceři budou teď v únoru 2 roky. Do používání nočníku jsem ji nikdy nenutila, koupila jsem ho, ale nevysazovala jsem, nic. Čekala jsem, až si tak nějak řekne sama. U tchyně ji na nočník posazovali občas..řekla bych tak 1x měsíčně, teda pořád se ptali, jestli už chodí na nočník atd, vždy jsem říkala, že ho máme, ale že na něm sedět nechce.
Jenže asi před měsícem se tchyni podařilo, že tam malá udělala bobek. Super. Malá měla radost, tak od té doby jsem se ji zkoušela ptát, zda se jí nechce kakat, že by to mohla udělat do nočníku a pak to půjdem spláchnout atd..no tak občas se zadařilo. Začala sama hlásit, že se jí chce kakat. Čůrat se jí tam podařilo asi 2x.
Ale co dělá teď, tomu nerozumím, chtěla bych jí pomoct, ale nevím, jestli nočník zas schovat, že ještě není připravená, nebo naopak vytrvat:
Ráno po snídani začně hlásit, že se jí chce na velkou. Běhá za mnou. Tak se jí zeptám, zda chce na nočník. Kejve, že jo. Tak jí sundám plínku, ona ani nesedne, řekne Ne a chodí s kalhotama dole. Tak se zeptám, zda chce plenu. Chce. A takhle třeba 15x za sebou. Pořád běhá, hlásí, že se jí chce.. a pak nic a chce obléct, i si dojde pro plínu a chce ji nandat.
Máme i malé prkýnko na wc, ale tam chtěla sedět jen ten první týden, co se jí podařil 1.bobek :D ale do wc nikdy nic nepadlo.
Je to teda něco na moje nervy, pořád sundávat a nandávat. Což je jedno, kdyby to k něčemu vedlo, ale nerozumím, co mi tímto chce říct. Takhle prostě x-krát hlásí a pak to třeba stejně udělá někde za rohem do plíny. Ale vypadá, že je smutná, že by byla ráda, kdyby to bylo v tom nočníku..
Tak jestli máte někdo podobnou zkušenost nebo tip, budu ráda.
Díky

alcaliaa
autor
4. únor 2021

Ještě jsem nedodala, že sledování pohádek u sezení na nočníku je uplně na nic, akorát tam pak chce sedět celé dopo a trochu mi připadá, že toho nočníku zneužívá, aby mohla koukat na telku..

fouskovi
4. únor 2021

Syn dnes 2 roky občas si na nočník dojde ale nijak to nelamu přes koleno začneme pořádně trénovat až bude tepleji, takhle se naučil i starší pak běhal venku jen třeba ve spodkach nebo nahatej a naučil se to rychle

neomenia
4. únor 2021

Syn taky v únoru 2 roky, většinou stihne část kakani do nocniku, samt si rekne e-e, ale někdy už je něco v plence. Ale beru jako úspěch, že si pak chce sednout na nočník a kakani dokončit. Vycura se tam občas. Nic nehrotim, nabízím a necham to ma nem... U vás bych zo asi nehrotila zatím, ale ja jsem líná máma, mě by asi brzy přestalo bavit za ní lítat s nocnikem a svlekat a zas oblékat. Kdyby to delal můj syn, asi bych mu nechala zatím plenku a počkala.

mamikry
4. únor 2021

@alcaliaa Je jeste malicka. Ja jsem odplenkovala az ve 2,5, kdyz uz vedeli, co se po nich chce. V lete jsem proste sundala plinku a uz nedala. Do tydne, max. dvou chodili.

alcaliaa
autor
4. únor 2021

Mě to právě taky nebaví, jen je mi jí líto, jak pro mě pořád běhá a chodí do koupelny a zpátky a pak to stejně udělá do plíny, a přijde mi, že je z toho smutná. Jestli jí v tý hlavě neudělám bordel, když to najednou přestanu uplně řešit :D takový to dlouhý sezení na nočníku bez výsledku mi taky přijde jako kravina, prostě buď ví co a nebo neví a nemá cenu tam půl dne vysedávat :/

leneee
4. únor 2021

@alcaliaa Tak stopro ma v hlave uplny binec. Melo by to fungovat tak, ze odeberete plenku, uz nedate a kazdou potrebu jdete delat na nocnik. Takhle kdyz se ji jeste ptate je uplne zmatena. Proste seberte plinu a curani i kakani at dela na nocnik. Parkrat to udela do kalhot, ale cca po tydnu uz bude sikovna. A na noc uz taky rovnou seberte. Fakt jsou deti sikulky, ale tim ze ji to takhle komplikujete tak to nedava. Vysvetlete ji ze je velka holka, kupte kalhotky pro “velke holcicky”, hrozne moc chvalte, treba i chodte na zachod s ni, kdyz ona jde na nocnik, kupte knizku o nocnicku a holt ted bude nocnik velke tema, ale nebojte se toho a za tyden bude odplenkovana. Obe me deti to takhle zvladly ve dvou letech a v poho. Dcera za tri dny, syn za tyden. Bez nocnich nehod. Jen tedy fakt doporucuji plenku sebrat a nedat, a to ani na noc, postel si chrante chranicem, plenky treba venujte Kamaradce-miminku at pochopi ze pliny maji mimina.

lida9
4. únor 2021

@leneee presne, souhlas!

palja
4. únor 2021

U nás nastal zlom, když jsem dceři koupila kalhotky. Vysvětlila jsem jí, že buď bude mít plenku nebo kalhotky, ale to už musí chodit na nočník nebo na záchod. Měla z kalhotek obrovskou radost a asi dva měsíce s nimi spala, měla je jen v ruce. Pak jsem jí je oblékla a byla v nich, už je sundat nechtěla. Dá se říct, že se odplenkovala sama, prostě jeden den vstala a řekla že už plinku nechce, že si vezme kalhotky, to jsme šli zrovna do města. Úplně v pohodě to zvládla. Bez plen byla ve 2 letech a 3 měsících. Jinak bobku se bála, takže chodila na záchod. Když se vykadila do nočníku, tak jsem jí to vždycky ukazovala a šli jsme to spolu splachnout. Pak se přestala bát. Za mně bych to nijak neuspechala. My jsme nočník zkoušeli tak na 7x, chvíli chodila na nočník a pak se vrátila k plenam - nebyla ještě připravená. O nočníku věděla cca od roku a půl, byl v pokojíčku. Chce to trpělivost a dát tomu čas.

eliska_f
4. únor 2021

malá není, dítě na to je připravene (ideální doba na naučení) je 15. až 18. měsíc, s tím že učení trvá max 14 dní, pokud do 2 týdnu neni zjevně že dítě pochopili k čemu je nocnik/záchod, tak dítě ještě nebylo připravené a chce to třeba měsíc počkat a zkusit znovu bez plen. Pokud to rodiče nezkouseji u dětí dřív, tak si děti více zvykaji, že je v pořádku být ve vlastní "spíne" a je obtížnější je to naučit, ne nemožné. Jen ve výjimkach nejsou schopni se to naučit tady v ten čas. Nepodceňujte své děti.
Samozřejmě je důležité s dítětem nejdříve pracovat (zvykani si na nočník, odmenovat-když si dítě řekne že má v plene nacurano/nebo aspoň že tam má bobek).
Nepoužíval bych odměnu pouštění filmu - dítě se soustředí na pohádku a ne vykonání potřeby. Já třeba trochu sladila dzusem vodu, a do panáčku mu trochu za odměnu nalila, když se mu zadarilo. Pokud se mu nezadarilo, nic se nestalo jen nedostal odměnu. Běžně má jen vodu, čaj nechce, takže za to byl hodně rád 🙂
U holčičky bych nechala buď úplně bez pleny - pár dní budou nehody. Nebo se vrátit k plene a začít odmenovat za menší posuny - hlášení vykonání potřeby.

eliska_f
Autor odpověď smazal
Zobraz
eliska_f
4. únor 2021

@palja u nás jsem prcka seznamovala s nočníkem (byl v místnosti) od té doby co sám seděl a když na něj sedl tak si mohl hrát s mobilem, který měl jinak zakázány. V 17 měsících v pohodě odplenkovany a chodí rovnou na záchod, ale to má nejspíš po partnerovi, ten jako dítě taky šel rovnou na záchod a nočník nechtěl.
Dítě je na nočník připraveno už v roce a čtvrt, záleží spíš na rodičích co jim vyhovuje a jak s dětmi pracuji - každý má svůj styl.

rebe
4. únor 2021

Vykašli se na plenku, když jste doma 🙂 Dej nočník do obýváku, ať to nemá daleko, a nech ji běhat nahatou. Zezačátku má jen pár sekund, aby to stihla. Na sunádávní plenky vážně není čas. Navíc s plenkou ani nemá důvod jít na nočník.

jannym
4. únor 2021

U nas dost pomohla knizka vis co ma v plince mys a kdyz chcete ucit na nocnik musite ji tu plinu sebrat a pocitat s tim ze budou nehody, pokud po tydnu nechape na co je nocnik a nehod je vic nez uspechu vratit plinu a pockat nekolik tydnu a zkusit to znova, ja odebrala plinu pres den ale az na potreti pokus bylo videt ze mozek uz pochopil co se chce a kam s tom, pak na odpoledni spanek a ted ve 2,5 lehech jsme odbourali nocni plinu na jeho vyslovne prani...

m.e.l
4. únor 2021

Ja mladsimu proste plinu sebrala v cca 21 mesicich - upozornuji, ze na nocniku sedet NECHTEL. . . jenze v tomhle je strasny estét. . mokrý kalhoty pro nej byly totalni pohroma. . . behem dvou dnu na tom nocniku sedel velice rad a pochopil co se po nem chce. Kadeni se podarilo doladit presne kolem 28 mesice. Od dvou let chodil do skolky a nehod tam mel minimum. A i ve skolce "nalhal", ze mu plinu na spani nedavam!!! Hm, tvrdil to v dobe kdy jsem byla se starsim synem v laznich a on s tatou doma. 😂🤔

jednaholkaa
4. únor 2021

@leneee Na tohle se presne chystam ve 2 letech. Akorat jsem myslela, ze na noc plenu necham. Takze lepsi vzit i na noc a dat chranic postele?

eliska_f
4. únor 2021

@jednaholkaa já na noc prvni dva týdny nechala, aby se mi zbytečné neprobudil, než to bude mít víc zmakly. A zatím bez noční nehody 🙂 přes den asi dvakrát za celou dobu nehodu měl a to venku - hold mi říkal, že chce curat a než jsem jej stihla nachystat už cural :D

leneee
4. únor 2021

@jednaholkaa jj urcite. Proc to zbytecne komplikovat. Naopak si zadelavate na to, ze mu pak tu plinu nebudete moci na noc vzit, protoze bude ze spani curat a nenauci se to uvedomit si. Mam zkusenost od kamaradek, ktere plenu nevzaly na noc, ze mely pak deti do 3 i 4 let a potize pri spani ve skolce. Kamaradky co vzaly rovnou to mely vsechny do jedne bez problemu. Jako treba trikrat se vam dite v noci pocura, pak treba jednou za mesic a pak uz nikdy. Syn se pocural asi dvakrat pri uceni a pak uz jen s nejakym odstupem mesice dvou a pak uz ne.. Dcera nikdy.

jednaholkaa
5. únor 2021

@leneee Diky za odpoved 👍🏻 Zkusim to vzit uplne tedy 🙂 A jaky vek je nejvhodnejsi? Kolem 2 let?