Skoro tříleťák mamiňák. Dělám něco špatně?

3. led 2023

Ahoj, vím, že se nemá porovnát, ale v okolí žádné takhle malé dítě nemám. Malému budou v dubnu tři a ... Jednak má stále plenky, prostě to nechápe. Úspěch, že už chhe sedět na nočníku oblečený. A pak se teď přes svátky ukázalo, jak je na mě fixovaný. Jídlo jen od mámy, ani od táty si nevzal, když jsem byla v místnosti. Ale když je s ním sám, není problém. Ven jen se mnou, a to je na prarodiče zvyklý. Když je s nimi sám, neteskní. Pravda je, že mi teď visí na noze v kuchyni často, což dřív nedělal. Navíc moc nemluví. Spíš pár slabik a máma bába. Vše si donese, nebo ukáže. Jinak je až moc živý. Chvíli neposedí, ale třeba u čmárání vydrží sedět i skoro půl hodiny a pekelně se soustředí, nebo si sám staví z dupla. Od malá mi čtu, zpívám, komentuji. Tak nevím, kdy to přijde.
Spíš mě zajímá, jestli je běžné, že je dítě v tomhle věku fixováno na mámu a je takovéto. Dělám něco špatně? Do školy naštěstí půjde až v září.
Předem díky za postřehy.

slecnami
3. led 2023

Ahojky, já mám teda dcerku mladší, ale co vídám v okolí, tak úplně normální malý človíček... Však on se rozmluví a rozkouká, na Tvé noze taky nebude viset do patnácti...žádný stres 😉

gdpr
3. led 2023

Podla mna je to normalne. Aj moj 2r vsade kde som aj ja ma uprednostnuje a to staci ze som v dome nemusim byt ani v rovnakej miestnosti... Na nocnik podla mna vyzraje neskor sam od seba a netlacila by som s tym nanho rovnako ako s rozpravanim moj sa rozrospraval ked zacal chodit do jasli dovtedy nevedel ani slovo a podla mna aj tvoj najneskor v skolke zacne viac

nikoulinka
3. led 2023

Ahoj 🙂 U nás to bylo podobně, o se týka fixace a mluvy. Taťka nemohl koupat, oblékat, krmit, nic... Jinak samostatný, sám si vyhrál, kreslil, zapojoval fantazii. Pak se začala blížit školka, což on samozřejmě vnímal, a nebylo to dobrý. Měl až noční děsy z toho, že bude muset do školky, kde nebude mamka. Pomalu jsme se jej snažili připravit, ale bylo to celkem marné. Až tady mi pak holky poradily, vyměnit slovo školka za něco jiného. Tak jsme začali říkat, že budeme chodit do dětského klubu. První týden ve školce byl pak náročný. Nechtěl, dokonce měl tendence učitelkám utíkat z vycházek. Ale pak tam poznal kamarády a už si to "sedlo". Fixace na mě je daleko menší, ráno odchází v pohodě, se spaním problém nemáme. Na popud školky jsme začali chodit i na logopedii a i ta mluva je už super. A v září jde už do školy, kde se i těší 🙂