Pomáhají učitelky ve školce dětem - jídlo, oblečení, záchod?

eviczka85
19. črc 2017

Ahoj, syn 2,5 roku začne chodit 2x týdně na dopoledne do školky. Je hodně aktivní a pořád hledá děti, proto jsme se rozhodli, aby byl mezi dětmi. Řeším teď takové ty praktické věci. Najíst se umí sám, ale polévka je většinou z půlky v bryndáku. Kromě trička se vysvleče, ale při oblékání potřebuje pomoct. To samé záchod. Je bez plen. Chodí buď na nočník nebo na stoličku na záchod, ale potřebuje pomoct se trefit 🙂 Všechno pořád trénujeme. Máte zkušenost, jak v tomhle směru fungují učitelky ve školce s malými dětmi?

baris
19. črc 2017

@eviczka85 částečně - ne zcela a navíc závisí na podmínkách - je to malá třída, smíšená nebo jsou děti stejně staré ... ?

Nemůžete ale očekávat, že učitelka bude chodit s každým dítětem čůrat, krmit ho polévkou, převlíkat ... Ve třídě je 28 dětí - dvě učitelky tam jsou spolu od 10 do 13hod, jinak jsou na ty děti samy.

Spíše bych to viděla na velkou zásobu oblečení.

zmrzlinka
19. črc 2017

U nas pomáhají malým dětem.... větší už to musi zvládnout sami....ale zadky im chodí utírat 😁 Naše učitelky se spíš nové dítě snaží naučit na zachod atd.

betelgeuzz
19. črc 2017

@eviczka85 ve školce mají pidizáchody, takže s chozením na WC podle mě není problém. S utřením pomůžou, s jídlem trochu taky, ale nemůžou zase krmit celou třídu. Pokud se hodně zašpiní, tak mít ve školce náhradní oblečení. S oblíkáním taky pomáhají, když se jde na zahradu, tak do šatny naběhne i uklizečka a pomáhá dětem. Ale hodně záleží na školce, někde jsou ochotní pomáhat, jinde ne.

normalnimatka
19. črc 2017

tak že syn vyhledává děti ještě neznamená, že ho hned musíte strkat do školky...?
ne, tohle bych učitelkám neudělala. počkejte, než bude samostatnější... zatím herna, nějaká miniškolka pro mrňata, kde jsou na to stavěný, kroužky...

shine2015
19. črc 2017

@eviczka85 zeptala bych se ucitelek co si o tom mysli a řídila bych se dle toho jak se tváři a co doporučuji....dá se dat dítě do školky i na 2h denně nebo třeba jen do 11h a oběd doma ;)

ivi88
19. črc 2017

Malá nastoupila do státní školky na vesnici, kde je jedna smíšená třída ve 2,5 letech. Na záchod se začátku chodila paní učitelka s ní, nebo starší holky ji pomáhaly vysadit, protože je prcek a samotné ji to nešlo, ted už to umi. U oběda pomáhá i paní uklízečka, ale jako musí umět sama a ona ji pak pomůže (učitelka nebo uklizecka) až má rozdane obědy, je sama najezena, tak ji pomuzou. U svacinky ji často krmí i starší děti (to se ji líbí 🙂) . S oblekanim pomáhá opět i paní uklízečka nebo starší děti. I při prevlekani do pyzamka. Nikdy jsme neměly s ničím problém... Tak, když 2,5 lete dítě přijmou do školky tak paní učitelka/ředitelka musí počítat, že se dítě bude chovat adekvátně svému věku a budou mu muset pomáhat...

eviczka85
autor
19. črc 2017

Paní ředitelka ho přijímala a obecně jsme to probírali. Nebude jediné dítě pod 3 roky, dneska už je to snad běžné. Neobávám se toho, že by mě tam sháněl. Je spíš ten typ, který mi zamává a honem si hrát a když máme jít po několika hodinách domů, tak přijde scéna, že nechce 😝 Jen přemýšlím, jestli bude od hlavy až k patě od polévky..

zmrzlinka
19. črc 2017

@eviczka85 u nas do školky taky přijímali deti pod tři roky a neboj ucitelky počítají se vším 😉

baris
20. črc 2017

@zmrzlinka
@eviczka85 většina učitelek nechce ve školce děti mladší 3 roky. Jednak na to nejsou vybaveni, většina děti do cca 4 let si neumí hrát v kolektivu (pozor - tím nemyslím, že si spolu hrají na písku, ale kolektivní hru), těžko se přizpůsobují pravidlům školky ....

To, že je nabírá paní ředitelka je už věci jiná. Kdyby je nepřijala, učitelkám by musela snížit plat. Učitelka je placená podle počtu žáků ve třídě. 😒

Školka totiž není jen o hlídaní a hraní. Každá hra - činnost je dopředu naplánovaná, aby odpovídala ŠVP a rozvíjela děti dle věku. Věděly jste, že paní učitelky musí na každý týden vytvořit vzdělávací plán - jaké činnosti budou dělat a které oblasti dětí budou rozvíjet. Pokud mají smíšenou třídu - musí mít vymyšlené 2 stupně obtížnosti. Vše se zakládá, a každý rok vymýšlejí nové témata.

zmrzlinka
20. črc 2017

@baris tak naše školka je na vesnici a smíšená.Deti berou aby splnili určitý počet dětí a dostali dotace.Tak hold pani učitelky když chtějí praci dvě minuty od baráku musí makat.Jako my ostatní co chodíme do práce.
U nás je to napůl lesný školka co im práci podle mne ulehčuje.

baris
20. črc 2017

@zmrzlinka všichni musíme pracovat - pokud chceme výplatu. Ale jsem si celkem jistá, že určitě nemá v náplni práci chodit s dětmi na záchod, krmit je nebo převlíkat 😉

zmrzlinka
20. črc 2017

@baris já taky v práci delam věci které nemám v náplni práce.A kdyz k tomu tak některé učitelky přistupují tak se ani nedivím ze některé školky mají otřesnou pověst.
Syna jsem měla v soukromé školke a že byla drahá a péče o ničem....hold asi pani ucitelky nemeli v popise práce péči 😁😁😁

baris
20. črc 2017

@zmrzlinka souhlasím - taky dělám v práci věci, které nemám vyloženě v popisu práce.

Chtěla jsem jenom říct, že učitelky - a to i ve školce - mají děti něco naučit, i když nám se to jeví jako hra nebo nesmyslné čmárání - tak to má svou funkci pro rozvoj dítěte. Ale jestli bude mít paní učitelka ve třídě více "nesamostatných" děti, tak celou svou pracovní dobu jim bude pomáhat a nic dalšího neudělá. Ostatní děti budou mít jen volnou hru a školka se změní v hlídanou hernu. Pak se mohou oprávněně ozvat rodiče předškoláků.

Porodní boom už opadl a tak školky - aby naplnily stav - berou všechny děti. Je to ale vždy na úkor něčeho. A všude jsou dobré i špatně učitelky, tak jako dobří a špatní zubaři, mechanici, úřednice, sousedi ....

hesstia
20. črc 2017

u nás jsou smíšené třídy, malé i velké děti v jedné třídě a co učitelka nestíhá, tak mají ti nejmenší u nás přiřazené jedno předškolní dítě. Dcerka nastoupila do školky ve 2 a třičtvrtě a pomáhala a pomáhá dodnes ji jedna starší kamarádka, třeba si ještě dnes nezapne mikinu nebo bundu na zips, když si ji vyzvedávám ve třídě, tak je kolikrát vidím spolu ty dvě sedět a něco tvoří, takže ji pomáhá i třeba s lepidlem, se stříháním... záchod byl průser, protože si dcera neumí ještě utřít dupku, když mi přišla takhle 2x domů z hnědýma gaťkama a opruzenou dupkou, už jsem na učitelku houkla, že by aspoň těm nejmenším mohla pomoci s tím, od té doby neměla špinavé kalhotky ani jednou...

zmrzlinka
20. črc 2017

@baris syn bude predskolak a doufam,ze ucitelka bude mít hodne nesamostatných deti a syn se stihne poslední rok ve školce vyblbnout.V škole se nasedi dost 😁😁😁
U nás se jedna ucitelka věnuje prtatum a druhá předškolákům tak asi nějakým pracovním listům neuteče 😁

marketaryzi
20. črc 2017

@baris tak já bych zas řekla, že přesně toto v popisu práce má 😉 Neznám tříleté dítě, které si umí správně utřít zadeček...

rybamrazena
20. črc 2017

Učitelky ve školce v prvé řadě nenahrazují rodiče a povinnosti rodiče - tím je snad řečeno vše. Hlavně žádné výmluvy.

https://www.youtube.com/watch?v=6EkrXxPfF_A
lasicek
20. črc 2017

Paní učitelky běžně pomáhají, nemusíš se bát.

zmrzlinka
20. črc 2017

@rybamrazena no ted jsme všichni padli na zadek 😁 Nikdo nepsal ze mají učitelky nahrazovat rodiče ... akorát že mají dětem pomoct.

mollyweasley
20. črc 2017

@marketaryzi Nemá 🙂 Učitelka je pedagog, stará se o výchovu a vzdělávání dítěte, ne o osobní hygienu. To, že to ale automaticky dělá, je samozřejmě jiná věc.
Proto jsou teď nově chůvy, mají na starost péči o dvouleté děti právě v oblasti hygieny (přebalují), stolování, oblékání.

rybamrazena
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
zmrzlinka
20. črc 2017

@rybamrazena ne spis mi je ji lito....delat z mimina maleho dospelaka.....chlebu se ještě namaze dost.....ted mala a ted je cas pro ni,aby si hrala.....ja si dětství holcicky představuji s kocarem a panenkami.

I když je pravda že syn v jejin věku taky nosil příbory a s manželem skládal dříví do dřevníku 😁😁😁

Diskuse je i tom,ze pokud ředitelka přijme mrne které je potřeba dokrmit tak ho ma učitelka dokrmit a ne říkat že to není napln její práce.

eviczka85
autor
20. črc 2017

Tak jsem si z celé diskuze vzala asi to, že nakonec budu ráda, že mám normální dítě, které se č

eviczka85
autor
20. črc 2017

které se občas zadělá od jídla a dávam ho do školky, kde mu podle většiny z vás učitelky pomohou a ty, které to nemají v popisu práce ho převelí do vojenské školky 👏

zmrzlinka
20. črc 2017

@eviczka85 jasne ze to malej zvladne v pohodě....najde si nove kamarádi a naučí se novým věcem.Muj syn chodí do školy rád.Ale určitě to závisí id učitelek..... naše jsou milionové 👍

baris
21. črc 2017

@eviczka85 já vám samozřejmě přeji, aby se váš syn dobře ve školce adaptoval a měl šikovné paní učitelky. 🙂

Jen jsem chtěla vyvrátit mýtus, že škola = herna a učitelka = chůva. I v MŠ se děti vzdělávají a učitelka je pedagog.