Pasivní poslech TV - roční dítě. Jaký na to máte názor, zkušenost?

nika110818
8. čer 2022

Ahoj, zajimala by mne vase zkusenost nebo nazor. 😊 dcerce je cerstve 1 rok. Az doted jsme ji TV nepousteli, ani nebyla nikdy zapla, kdyz byla vzhuru. Max mame pres den spolu pustene radio. Jaky mate nazor na to, ze by byla pustena TV v mistnosti, kde je i dite po roce? Nemyslim, ze bych ji posadila k pohadce, ale napriklad si pustila TV jako podmaz k vareni a dverka by se ve stejne mistnosti hrala. 😊 mozna to zni divne, ale jen mne zajima nazor nebo zkusenost. 😊 doted jsme nepousteli a neplanujeme zatim davat ani tablet nebo mobil. Myslim, ze cim pozdeji, tim lepsi. Ale cetla jsem, ze pry i pasivni poslech TV nebo obcasne koukani muze ovlivnit vyvoj reci. Uz si ale nepamatuji do jakeho veku. 😂 diky. 😊

fazolkazuzka
8. čer 2022

Ja byla zastáncem před narození dcery že tv a podobne věci nebudou do 3 let😂teď se tomu smeji. Striktně do roka jsme to dodržovali. Já mám zatím poznatek že to dceru spíš uci. Ma dva roky a spoustu slov a veci po chytila s pohádek a písniček na YouTube. Naucila se tak sama říkat spousty slov a napodobuje taneční kreace. Nevím co to ovlivní do budoucna ale už sem to přestala řešit.

jjasmina
8. čer 2022

Přesně
@fazolkazuzka, jinak my u tv cvicime, tancujem, já pustenou tv mám, občas kouká nebo ji to nezajímá, osobně nic proti

tasimia
9. čer 2022

@nika110818 ja jsem asi jedna z tech matek co to neřeší, malá miluje zpívané pohádky - Encanto, ledové království, na vlásku, Vaianu atd.
Já sama si pamatuji, jak jsem furt seděla před televizí a nemyslím si, že me to nějak ovlivnilo, jsem ten typ co raději čte a poruchu pozornosti též nemám a brýle taky nenosím.
V autě dáváme malé dokonce i telefon ( jo, už jsem slysela, jak jsem špatná máma) má tam hry na barvičky a čísla.
Takže za mě - s tím pasivním poslechem, je to opravdu přehnané, zvlášť v dnesni době.

angelchild
9. čer 2022

Taky jsme to nejak neresili, nesedi pred ni furt. Male jsou 2 roky a mluvi nadherne i ve vetach a rekne treba celou rikanku

95newmommy2020
9. čer 2022

Já jsem poustela TV od začátku. Už po porodu jsem stejně furt ležela s nim v posteli a co dělat, ze jo. 😄 Teď jsou mu 2 a 4 měsíce a mluví obstojně, YouTube ho naucil písmenka a čísla. Regulerne je poznává, to ho nikdo cíleně neučil.

marimanta
9. čer 2022

Občasné koukání na TV určitě neovlivní řeč. Když se straší děti koukají, mladší kvůli tomu nezavírám do sklepa... 😊 Ovšem televizi jako kulisu považuji za zlo.

marimanta
9. čer 2022

Mmch naše čtvrtou televize do dvou a třičtvrtě TV nezajímala, kouká občas až teď skoro ve třech. A nemluví ani slovo 😄

neomenia
9. čer 2022

Nemá se to dělat. Dítě pasivně do podvědomí přijímá informace, pro něj nevhodné - pokud jede pořád program pro dospělé. To se pak může casem projevit ve formě špatného spaní, psychických poruch.... řekne ti 10 dětských neurologů z 10. Občasné puštění pohádky je ok. Ale celodenní Tv jako kulisa v domácnosti, nepochopím. My TV nemáme , a když jsme měli , tak se pouštěla cíleně.

ondul
9. čer 2022

Ja bych tedy spis pustila aktivne dva krtky nebo zpivanky, nez pasivne cucet v pozadi na serialy a reklamy. Nemyslim, ze pasivni televize je neco dobryho i pro dospely. Zbytecnej sum pro mozek.

vikinkav
9. čer 2022

Ja si poustim serialy pro sebe a malej je u toho, ale nekouka na ne. Detem ( 3 roky a 4 roky) poustim pohadky potom cilene, kdyz vidim, ze je to nebavi a nekoukaji se, pohadku vypinam. Televizi jako kulisu nesnasim, vsechny ty reklamy a zvuky me hrozne rusi. Takze bud sedime a koukame nebo je vypnuto. Telefon ani tablet detem zatim nedavam, uznavam, ze by se mohly naucit neco z her, ale proste to tak necitim, takze dokud si sami nereknou, tak je nechavam ve sladke nevedomosti 😄

emillyhk
9. čer 2022

Vadí mi, když televize běží celý den, i když ji nikdo nesleduje (dělává to manžel 🤦‍♀️). Když jsem se synem (16m) doma, tak mu pustím někdy na chvilku YouTube, když jdu do sprchy. U některých písniček si tancuje. Obecně má hudbu rád, jak slyší úryvek melodie, už tancuje. Jinak podle YouTube cvičím, takže to běží TV taky. Ale zatím ho víc baví sledovat mě než televizi 😉 Když si odpoledne pustí TV manžel (nějaký sitcom), tak to malého vůbec nezajímá.
Jako jo, vím, že pasivní sledování TV není dobré v žádném věku. Ale podle mě hodně záleží i na celkovém času i na tom, jak se dítěti věnuješ mimo to. A i když TV je "zlo", většina matek jsou jenom lidi a televizi dítěti aspoň občas pustí 😉

honatko092
9. čer 2022

TV pouštím cíleně - dětské říkanky, písničky a pohádky, ale denně tak hodinu, max hodinu a půl, jinak jsme venku nebo si hrajeme. Jako kulisu si TV nepouštím, po porodu mi hrozně vadil ten ruch, potřebovala jsem klid. A navíc jsem četla, že děti to ovlivňuje ve škole, že pak učitele taky vnímají jako kulisu a mají více sklon k poruchám pozornosti. Nevím, co je na tom pravdy. Radím všeho s mírou - TV jako kulisu na hoďku denně ok, od rána do večera ne....

teryem
9. čer 2022

U nas je tv zapnutá celý den, i když na ní nikdo nekouká, prostě potřebuju nějakou zvukovou kulisu.. malá je na ní zvyklá, když tam jsou pohádky, občas se u ní zastaví koukne, má ráda hudbu, takže když něco hraje, nebo když si poustime hudbu na yt, tak tančí..ale jinak ji tv nezajímá..bude ji teď 16 měsíců, má neuvěřitelnou slovní zásobu, skládá jednoduché věty, začala zpívat písničky, myslím, že na svůj věk je v řeči hodně dopředu, nemyslím si tedy, že by to bylo díky tv, ale nemyslím si ani, že by jí nějak škodila.. dětem škodí pokud se jim nikdo nevěnuje, a tv je jediný jejich kamarád.. takže za mě bych vypustila všechny tyhle úzkostné představy o ničení budoucnosti vlivem tv a byla v klidu🙂 je to jen moje teorie, samozřejmě, ale myslím, že když je na tv dítě zvyklé od mala, bere ji jako součást všeho a nevěnuje jí tolik pozornosti, za to když se s ní setká později a ještě jen výjimečně, bude ji hypnotizovat 😃 podle mě, ať si dělá každej co chce a co uzná za vhodné🙂

me_druhe_ja
9. čer 2022

Já rozhodně televizi nepovažuju za zlo. Dneska je navíc spousta vyloženě výukových pořadů i pro malé děti (barvy, zvířata....). To je pro ně jedine přínosné. 🙂 A ještě lepší, když to rodič okomentuje ("hele kravička, ta dělá buuuu že?"). Takže za mě raději pustit 3x denně půl hodinu vyloženě něco pro děti než to pouštět jako pozadí. 🙂

Jinak TV podle mě vývoj řeči nijak neovlivňuje. Co mám kolem sebe příklady, tak to stejně záleží na dítěti....

tehulinka91
9. čer 2022

Občas pustit by nemělo vadit, ale třeba moje máti syna posadí k TV a čumí spolu na 3 dětské filmy za sebou, nebo ho půl dne nechá u TV zírat na pohádky a kluk je pak úplně mimo a neví ani jak se jmenuje. Takže u nás TV nejede vůbec, jen rádio, občas si s mojim pustíme film, ale to až oba kluci spí, jinak ne.

levandule_k
9. čer 2022

@neomenia Když přijdu někde na návštěvu, kde je TV jako kulisa, tak mě to na to nutí koukat i když je to sebevětší kravina. Nechápu jak někdo může říct, že ho to neovlivňuje, že to nevnímá. Mě puštěná TV ruší. Říkám, že kdo nevydrží bez zvukové kulisy, tak nevydrží se svými vlastními myšlenkami.

neomenia
9. čer 2022

@levandule_k mam to stejně, jsem ale introvert a ticho je pro me přirozené. Asi ti extraverti to mají jinak... pořád potřebují hluk a vjemy🙂

honatko092
9. čer 2022

@neomenia Úplně to není pravda. Jsem extrovert a mám ráda doma ticho a klid, to je člověk od člověka.

me_druhe_ja
9. čer 2022

@neomenia taky jsem brutální extrovert a tv jako kulisu nepouštim, ticho mi doma vyhovuje. 🙂

camelinka
9. čer 2022

@nika110818 Mela sem vzdycky telku, nebo radio, jako kulisu a co bych za to v te dobe dala, kdyby se decko aspon chvilku zastavilo a na par minut zabavilo😅

katule1990
9. čer 2022

@neomenia S názorem na puštěnou TV naprosto souhlasím. Sama to nesnáším (jako kulisu), ale jsem spíš extrovert, naopak manžel je introvert a pouštěním televize jako kulisy mě už 11. rok vytáčí 😅.
Mám to i přesně jako @levandule_k, kdekoli televize běží, člověk má tendenci na to čučet, i když to jsou reklamy, ovlivňuje to strašně moc. Dokonce na sobě pociťuju, jak mi to zhoršuje náladu, když už televize běží delší dobu, i kdyby tam zrovna byly pořady, co mě zajímají. Ticho léčí 😀.