Odplenkování. Máte rady, tipy?

2. črc 2024

Ahoj holky.V srpnu nám budou 3 roky a v září jdeme do školky,jen se bojím,že nestíháme odplenkovávat(zkoušíme už půl roku).Malý se na nočníku vyčůrá i vykaká,ale musím prostě u něj stát a dohlížet,protože jinak se vyčůrá kdekoliv.Lítat nahý venku nesnese ani na zahradě,takže pořád převlíkáme a to jsem si myslela,že se to přes léto prolomí.Navíc mě dost unavuje a morálně nepomáhá ani jak neustále slyším od prarodičů..... jaktože ještě pořádně nemluví, proč ho ještě vozíš v kočárku a nejhorší bylo, když mi někdo řekl,jak je možné,že ho ještě kojíš,když mu je 2,5 roku🙈............Takže jsem za neschopnou matku no😅
Je tu ještě taky někdo kdo odplenkovává?Máte kdyžtak nějaké případné rady a tipy?Předem moc děkuji a omlouvám se za anonym.

palja
2. črc 2024

Ahoj. Já mám dceru 2,5, do školky může jít, až jí budou 3, takže v listopadu. Také odplenkovavame, ale zatím bezuspesne. Proste zkoušíme a zkoušíme.
Mám ještě statistiky dceru a ta ze dne na den sama řekla, že už chce kalhotky a ta byla úplně bez nehod. Takže vím, že až k tomu sama dozraje, tak to bude rychlé.
Já to nějak nehrotím a názory ostatních neposlouchám. Nebo spíš jim neříkám, jak to je, abych se právě vyhla zbytečných pomluv a zbytečnému stresu.
Kojím taky a plánuju kojit ještě když bude chodit do školky, však o tom nikdo vědět nemusí.
První dceru jsem kojila do tří let.
Hrozná matka nejsi. Prostě bych trénovala doposud a hlavně ne násilím. Prostě zkoušet a zkoušel a trénovat 🍀

mollyweasley
2. črc 2024

Ony ty babičky zas tak blbé nejsou a někdy to opravdu myslí dobře.
1. Tříleté dítě by opravdu mělo chodit na nočník, ve školce dokonce budou vyžadovat dětský záchod. Bude tam velkou část dne jedna učitelka na více než 20 dětí a nemá možnost připomínat jednomu dítěti, ať jde čůrat nebo třikrát za dopoledne převlékat pokaděné a počůrané dítě.
2. Ve školce ho nikdo v kočárku vozit nebude a když bude hezky, může jít s třídou klidně na 2km procházku. Učitelka ho nosit nebude.
3. Zažila jsem dítě, které celý rok ve školce absolutně nic nejedlo, protože čekalo na maminku a prso.

Mi se povedlo odplenkovat dcery v roce a půl a roce a tři čtvrtě. Oběma to vyšlo na zimu, v bytě chodily v legínách. Když se počůraly, byly v mokrém, což jim vadilo a oblečení si sundávaly. Důležité bylo nedávat plínku na ven, prostě jsme pár dnů byly doma a pak začínaly krátkými procházkami kolem domu.

autor
2. črc 2024

@palja já právě tlačit na dítě nechci,tak nějak se snažím vše dělat aby se ani to dítě nestresovalo....🍀

autor
2. črc 2024

@mollyweasley kojení máme už jen navečer a v kočárku se snažím vozit jen když jdeme na delší procházky,aby si mohl zdřímnout.Jinak co se týká odplenkovaní nechci nijak tlačit....🍀

mollyweasley
2. črc 2024

Kojení jenom večer je pro školku určitě fajn věc 👍 Každopádně dát do školky dítě, které nočník 100% neovládá je za mě sobecké, vůči učitelce, dětem i samotnému dítěti. Takže buď teď budeš trochu tlačit, nebo necháš dítě nastoupit až třeba v listopadu.

junomcgaff
2. črc 2024

@mollyweasley můžu se zeptat na postup odplenkování? Jestli prostě posazovat a začnou si už v tom roce a půl říkat že se jim chce? Já mám 10m dceru a už jí posazuju na nočník, aby si zvykala.

mollyweasley
2. črc 2024

@junomcgaff U obou jsem používala látkové plínky.
Starší si právě v roce a půl začala ukazovat na plínku a říkala "kaka". Nikdy jsme ji to ale neučili, nočník nepoužívali ani jako dekoraci. Tak jsem to vzala jako znamení, plínku jí vzala a nechala jenom oblečení. Napoprvé byla zmatená, proč najednou má mokré oblečení, tak jsem jí honem posadila a řekla, že tohle je kaka. Odpoledne už se sama snažila sedat na nočník, třetí den byla bez jediné nehody.
U mladší dcery to bylo později, v roce a půl jsem jí vzala plínku a vůbec nic, nepochopila. Počkala jsem tedy do roku a tři čtvrtě, dopoledne vzala plinku, při prvním čurání posadila na nočník a nekecám, odpoledne už chodila na nočník a od té doby jenom s jednou nehodou asi po měsíci.
Vypozorovala jsem, i u jiných dětí, že když se přešvihne ta vhodná doba na odplenkování, jde to pak hodně těžko a pomalu.

jirovapa
2. črc 2024

Mám 3 děti a každé se odplenkovalo. První dcera kolem 2,5 let, sama si řekla, že nechce plenky a potom ještě trvalo než neměla nehody. Další dcera si řekla už v 1,5 roce a do týdne nechtěla ani plenky na noc a čurací nehody měla minimálně, ale měla problém s kakáním. Nechtěla při tom sedět na nočníku nebo záchodě, pouze se dokázala vyprázdnit s plenkou ve stoje 🫣 a to trvalo cca do 2,5 roku. Nejmladší syn (nyní 2,5 roku) dlooouho odmítal nočník, řval, nechtěl se na něj posadit, zkoušela jsem několikrát a bez úspěchu. Babičky také zkoušely, protože přeci na tom není nic těžkého. Ale bezúspěšně. Až když se k tomu dostal manžel, tak od něho se na nočník nechal posadit. Od nikoho jiného nechtěl a řval. Od května to spolu zkoušeli, v červnu jsem už ho mohla na nočník dát já. Nyní je týden bez nehody i přes noc. Takže za mě, trvalo mu to z těch našich dětí nejdéle, ale povedlo se. Každé dítě k tomu nějakým způsobem dozraje. Přeji hodně sil. 🍀🙂

martulka88
2. črc 2024

Syna jsme chtěli na podzim, kdy měl 1 a třičtvrtě roku. Nočníku se strašně bál. Takže ho tam měl a občas po něm pokukoval, pak si i sedl. Na Vánoce jsme najeli na čůrání před koupáním (vždy čůrap do vany). No a v únoru měl 2 roky, tak jsme s počákem března šli na odplenkování. Využila jsem týdne, kdy jsme byli doma. První den 8 nehod, druhý den 4 a třetí den bez nehody. Pak, když jsme někde jeli, tak věci s sebou na převlečení a pod zadek do auta a kočárku přebalovací plenka. Nikdy neměl venku nehodu. Pak chvilku trvalo "kakání" do nočníku asi 2 měsíce. Zatím má plenky na spaní, to prostě nedává. Ale do školky jde až ve 3,5, takže jsem v klidu.

kubesovaadelka
2. črc 2024

Nátlakem se nic nevyřeší. Dcera 2,5 ze dne na den zrovna minulý týden začla doma chodit na nočník a ten dětský plastový záchod s jednou jedinou nehodou když si hrála v umyvadle dlouho s vodou. Chodí na nočník sama, nikdo se jí ptát nemusí, ALE nesmí mít kalhotky ani legíny/tepláky. To ji mate a pustí to když jsme venku, když se jí venku zeptám jestli chce čůrat tak nenene anebo to v ten moment pustí do kalhot, takže se jí neptám a po určité době ji čapnu, sundám gatě a řeknu ať zatlačí a vyčůra se, neustále s sebou nosím hromadu náhradního oblečení. Tip, trik moc nemám, u nás to začlo tady takjle minulý týden, jediný co, tak poprvé jsem jen tak zkusila do lavoru dát vodu, posadit ji na nocnik5, nohy do vody a to se vyčůrala hned, takže jsem chválila jásala a to byl asi ten spouštěč. Nemá cenu tlačit, akorát si může vytvořit blok.
Na ostatní bych se vyordla, kojení je Krásný kór když už je vecer, to ve školce nikoho neomezuje. Moje dcera je velmi nosící dítě, kočárek nic moc, ale nosím pouze za krkem nebo v náručí s to j několik km a taky slysim blbý kecy, jenže, nosit chce jen odemne nebo tatínka, s jinými není problém chodít po svých, chodíme do Dětské skupinky a tam chodí krasne sama, takže vaše dítě si myslím taky okouka od ostatních dětí že se nevozí, nenosí a půjde samo. Já bych se nastartovala❤️

prejeta_zaba
2. črc 2024

Nejdůležitější je chodit mezi mírně starší děti. Ideálně mít nějakou blízkou kamarádku nebo rodinu, se kterými se uvidíte opravdu často a dítě bude mít po kom opakovat, uvidíš, že pak to posviští. Nebo jestli je možnost, aby se mu někdo intenzivně věnoval jiný než ty, to taky přináší velké pokroky. A opravdu ve velkém číst, zpívat, popisovat činnost, ukazovat obrázky, trénovat jemnou a hrubou motoriku. Ono to spolu všechno souvisí.

prejeta_zaba
2. črc 2024

@mollyweasley souhlasím s tebou, že jakmile se prosvihne doba naučení nočníku (nebo i oblékání, jídla, je to spíš horší než lepší), jen bych trochu upřesnila s tou školou - s těmi malými dětmi (aspoň ve školkách, co znám) se snad co 20 minut připomíná hromadně záchod, pomáhají jim, nehody neřeší, ne že dítě nechají celý den jen tak (samozřejmě to ale musí chápat). Druhá věc je s těmi procházkami, jednak děti strhne kolektiv a cizí prostředí a druhak, ti malinkáči se plouží 200 metrů kolem školky, toho bych se extra nebála.

autor
2. črc 2024

Holky strašně moc děkuji za podporu,vaše rady a zkušenosti 🙂.Jsem neskutečně šťastná a vděčná,že jsem našla oporu alespoň tady.....budeme se snažit a pokud to prostě nevyjde,tak nastoupíme později ☺️.Nicméně opravdu strašně moc všem děkuji.Jste báječné

lis6
2. črc 2024

Každé dítě se zvládne odplenkovat jindy, to že se to někomu povede v roce a půl neznamená že je lepšía že má na to návod.
Ono je vozit v kočáru a vozit v kočáru. Nevím, ale dle mého moc děti, které se vozí v kočáru protože jsou líné neznám. Spíš ty co se nevozí tak maj líné rodiče co všude dojedou autem. Ono dokud dítě spí po o a člověk chce na delší výlet to moc jinak udělat nejde. A děti by ani neměli chodit dlouhé (třeba víc jak 10km ) trasy
A je kojení a kojení. Přijde mi trošku divné kojit větší dítě na hlad, veknu, kdykoliv si řekne. Ale proč tříleté večer nekojit na usnutí? je to přirozené

junomcgaff
3. črc 2024

@prejeta_zaba kdy je tak dobrá doba naučit jíst samo a oblékat se?

mollyweasley
3. črc 2024

@junomcgaff No jak motorika dovolí. Roční dítě se zvládne krmit lžící/vidličkou, dovede si natáhnout ponožky, dát si nohy do bot. Ve dvou letech je velký progres, na konci dítě v pohodě zvládá kalhoty, trička, spodní prádlo, ale i čepice, kombinézy. Je ale důležité dítě podporovat a jenom se dívat, maximálně nastavit tričko tak, aby bylo správně. Aby si dítě samo přišlo na to, jak ohnout ruku, aby tričko sundalo nebo že se nohavice sama nepřevrátí, musí do ní strčit ruku, chytnout a přetáhnout.

emillyhk
3. črc 2024

Syn má skoro 3,5 a bez plen je tak měsíc. V dětské skupině to nebyl problém, navíc on od mimina brečel, když měl holou prďku, proto nám to trvalo tak dlouho. On prostě vydržel hystericky plakat klidně hodinu, pokud jsem mu nedala plenu (a bylo jedno, jestli má něco na sobě nebo ne). Zkoušela jsem to tak od roku a půl, do tří let totální neúspěch. V těch třech letech jsme Odplenkovali doma a u babi, ale do auta a do skupinky plenu měl. Tak jsme zkusili zrušit i to, malému se staly v autě dvě nehody (manžel ho neposlal se před cestou vyčůrat 🙄), syn se šprajcnul a byli jsme na začátku. Dala jsem skoro dva měsíce pauzu a začala znovu. 🙈 A teď už v pohodě, má plenku jenom na noc, jinak chodí na nočník nebo na záchod, venku taky není problém. Prostě k tomu musel dozrát. Chápu, že vás tlačí čas, ale do září jsou ještě dva měsíce, to půjde 🍀

prejeta_zaba
3. črc 2024

@junomcgaff přesně jak píše molly...asi to myslíš ironicky, ale bohuzel není úplně výjimka, že do školky jdou skoro čtyřleté děti, které plně krmí a obléká maminka, s nočníkem a s komunikací mají velký problém. Protože pro rodiče bylo jednodušší dítě nenechat nic dělat samo, protože je z toho bordel a chce to notnou dávku trpělivosti. Stejně tak často se stýkat s vrstevníky je pro tu komunikaci a dovednosti zásadní odmalička a ne, že první tři roky jen stráví zavřené doma s mámou a pak ejhle, neumí se chovat k dětem. Jakmile si dítě navykne, že se nemusí snažit, ale vše za něj udělá máma, těžko pak po něm uprostred období vzdoru najednou chtít, ať se odplenkuje a obslouží komplet samo. 🤷‍♀️ Takže co nejdřív, jakmile má snahu.

junomcgaff
3. črc 2024

@prejeta_zaba nemyslím to ironicky, mám 10m dceru a ráda si poslechnu rady co a jak. Kolem mě hodně maminek dělá za děti všechno mi přijde takže se ráda dozvím kdy už bych mohla podporovat nějakou samostatnost a kdy je to moc brzy 🙂

junomcgaff
3. črc 2024

@mollyweasley díky moc 🫶

prejeta_zaba
3. črc 2024

@junomcgaff ahá, tak to jo, to je ještě malinká. Jídlo a oblečení klidně může ve svobodě trénovat kdykoliv a nočník asi nemá zas cenu úplně hrotit. Až si začne sama sundavat plínku nebo nějak naznačovat, že jí vadí (tak příští léto tipuju). 😉

michaela666
3. črc 2024

@junomcgaff Udělej z běžných činností hru, to jde už s ročním dítkem. I když budete spolu v kuchyni přerovnávat misky v polici, dávat prádlo do pračky, vzájemně se krmit tak pro něj je to hra a ty ho od malička učíš jak motoriku, tak fungování v životě.
Mám 3,5 letou dračici a musím říct, že spoustu věcí dělá automaticky - odnáší si pyžamo do postele, špinavé prádlo svlékne a mokré dá na topení/ suché do prádelního koše, po příchodu z venku boty do botníku,... Jsou to drobnosti, ale většina vrstevníků to mrskne někam a maminka uklidí.

martinka_33
3. črc 2024

@mollyweasley heeele ty chytrá, pujcim ti na pár týdnu naší slečinku, vrátit odplenkovanou jooo? Já jen ze jsem třetimatka a ty prvni dve byly ve dvou a pul letech (druhý dokonce ve dvou) komplet bez plenek i v noci ☝️ Tahle slecna je proste marná... přiznávam ze si s ni rady nevim 😪 a ne neni to mnou (viz ty dve starsi deti...)

mollyweasley
4. črc 2024

@martinka_33 Hele, ty uražená, půjč mi koho chceš. Vyčetla jsi někde z mého příspěvku, že můj systém je jediný správný, dokonalý a musí stopro zabírat na všechny děti? Ani na tu mladší napoprvé nezabral. Paní se mě zeptala, jak jsem to udělala a já jsem odpověděla.

martinka_33
4. črc 2024

@mollyweasley ne ale naprosto urázíš ze to jako musí bej, ze by tříleté díte opravdu melo uz chodit na nocnik... to jses uplne stejna jak ty babicky 🙄 Leč babicka nasi slecny mlcí, neb ji mela týden na hlídání a nehnula s ní ani o píď (stejbe jako já) 😀 Takže zhodnitila ze je moje díte opozdené (coz je). Jediné v cem s tebou souhlasim je, ze do skolky o 20ti detech na dve ucitelky dite nemuze mit plenky a.musi být samostatnejsi.... Tam je potreba hledat detskou skupinu o méně detech. Kazdopadne moje dite do skolky nejde, neni doockovane, protoze opozdene je po ockovani, coz doktor samozrejme neuznava...

me_druhe_ja
4. črc 2024

@mollyweasley je pravda, že ty to píšeš jako univerzálně platné rady, které musí každé dítě zvládnout a pokud to tak není, je chyba u rodičů. Což prostě není pravda. Každé dítě je individuální. Některé zvládnou nočník samy od sebe bez práce v roce a půl a jiné horko těžko ve třech letech i kdyby se člověk na hlavu stavěl. Já taky musel u dcery čekat, než sama chtěla. Do té doby absolutně odmítala se na nočník či záchod byť na sekundu posadit. Jednoho dne k tomu sama dozrála a cajk.

Jinak do školky šla ve dvou a půl letech a to v době, kdy chodila na nočník POUZE nahá. Jakmile byla oblečená, počůrala se a bylo jí to jedno. Taky jsem se bála, že se bude pocuravat ve školce a vrátí mi ji domů, ale zafungoval vliv kolektivu a za celý rok neměla ani jednu nehodu. A to tam od února je i na spaní (to měla tři roky). Takže někdy naopak ta školka pomůže, protože vrstevníci mají kolikrát větší vliv než matka. 🙂 a to i v jiných činnostech.

mollyweasley
4. črc 2024

@martinka_33
@me_druhe_ja Samozřejmě že píšu o většinových zdravých dětech, to je snad jasné, že dítě s jakýmkoliv problémem může být v nějaké oblasti opožděno. Takže - zdravé dítě opravdu má ve třech letech chodit samo na nočník. Ale poznám já zdravé dítě? Nepoznám. Může mít fyzické problémy, může mít i psychické problémy. Zažila jsem dítě, které v šesti letech opravdu řvalo, když si muselo jít sednout na záchod. Potřebovalo držet za ruku od dospělého a předtím důkladnou přípravu. Bylo fyzicky nemocné? Nebylo. Bylo psychicky nemocné, zraněné? Velmi pravděpodobně. Několik měsíců nám trvalo, než jsme dítě neučili, že mu na záchodě nic nehrozí a nemusí křičet, jenom nás držet za ruku.
Pokud je tvé dítě "opožděné", pak se dá čekat, že má v určitých oblastech problémy. Může to být nočník, ale taky opožděný vývoj řeči, horší motorika atd.
Tříleté dítě se velice často zabere do hry a zapomene si zajít včas na záchod. Ve chvíli, kdy je v těch třech letech teprve v procesu učení, tak je to prostě hloupé v tom, že "čůrá kde se mu zachce". Přitom za to nemůže, je prostě zaujaté něčím jiným.
Pokud si ale dítě na nočník zvykne v dřívějším věku, kdy ještě ty hry nejsou tak urputné, tedy 1,5 až 2,5 roku, bude signály svého těla vnímat jinak a dávat jim před hrou vždycky přednost.

me_druhe_ja
4. črc 2024

@mollyweasley 98% zdravých dětí bez plenky na den je do 3.narozenin. ale pak je malé procento zdravých dětí, které prostě potřebují víc času. A není to chyba rodičů. Rodič tohle může jen minimálně ovlivnit. Tohle je na dítěti. My mu můžeme jen vysvětlit nočník záchod, ptát se, pomáhat, ale samotný proces pochopení je výhradně na nervové soustavě dítěte. Proto je tak individuální.
Co bys dělala, kdyby se ti holky prostě odmítaly v tom roce a půl na nočník posadit? Nebo na záchod. Nutila bys je násilím? Výhrůžky? Asi ne že...já mám dceru fakt zcela zdravou, žádné opoždění. Ale i když byl nočník doma odjakživa, i když máme asi 10 knížek na tohle téma, i když jsem se ptala, vysvětlovala, tak si prostě na nočník odmítala sednout. Poprvé si tam sama od sebe sedla a vyčůrala v těch 2 letech a 4 měsících.
No a některý děti to mají stejne, ale třeba si tam sednout ještě později. Není to špatně. 🤷

mollyweasley
4. črc 2024

@me_druhe_ja Však ano. Vždycky se najde někdo, kdo něčím nezapadá do "normálu", takhle život funguje. Nikdy jsem netvrdila opak.

adelisss
4. črc 2024

Asi bych se zeptala ve školce, jestli by mohli na malého trochu víc dohlížet, co se WC týká. Možná by pro syna byla lepší nějaká dětská skupina nebo soukromá školka, kde ty učitelky mají prostor i pro děti, které nechodí na WC úplně spolehlivě. Myslím, že ve 3 letech je běžné, že se dětem občas stane nějaká nehoda. Je důležité dát dítěti do školky dostatek věcí na převlečení. Dcera se s nástupem do školky hodně zlepšila v chození na WC - jako by nechtěla být v kolektivu ta nejhorší.