Odloučení od dvouletého dítěte. Jak to zvládly vaše děti a vy?

petromilka15
13. čer 2023

Oslovili mě z práce,abych šla od ledna do práce,no ale teď začali,že by potřebovali už v září a já loajálně přikývla,že pokud to jinak nepůjde,nastoupim,ještě ten den mi řekli,že tedy ano...syn je zapsány ve třídě pro dvouleté děti,šla bych v jeho 2letech a 4mesicich...napřed mi to přišlo ok,ale teď nemůžu spát ,bolí mě břicho a myslím,že dělám chybu.... Poraďte,jak to zvládly vaše děti,jak jste to odloučení zvládly vy.... Nebo mám to zrušit a být v práci za nespolehlivého blbečka? 😟🥹😔

uzivatelkapetra
13. čer 2023

@petromilka15 já pracovala od synových dvou let přesně, hlídal nám děda a byla jsem ráda.
Vrátit se do práce byl můj nápad, já chtěla mezi lidi, ty to můžeš mít jinak.
Každopádně syn tím nějak netrpěl

alpakovo
13. čer 2023

@petromilka15 neboj se, on to dá! Syn měl v prosinci dva roky, od ledna jsem šla do práce. Je teda putovní, střídá se hlídání po rodině a další rok to tak taky bude, protože do školky se nedostal. Nevšimla jsem si žádné újmy, spíš si zvyká že mě nemá furt u sebe,ale taky ví, že když onemocní,tak má maminku zas zpátky 😊 klidně nástup,ono se to poddá. A když ne, můžeš to na podzim po vyzkoušení ještě změnit,ne?

barulina
13. čer 2023

@petromilka15 já musela zpět v roce a čtvrt syna. Můj syn je ale velmi kontaktní, pohybové nadaný. Stál v půl ruce, chodil v 9mesicich. Mluví od roka, tak že mu každý rozumí, byl rychle bez plen. Ty musíš vědět sama, zda to půjde, já věděla, že ano.

barulina
13. čer 2023

@petromilka15 taky mě to bylo líto, ale vše jsme zvládli, teď už je v klasické školce, užíváme si každou chvíli. Nebála bych se být tebou,

michaela666
13. čer 2023

Měla jsem s tím větší problém já než dcerka. Sice nebyla ještě ve školce, ale doma s tatínkem nicméně já měla pocit, že ji opouštím a jsem hrozná matka.
Hodně rychle se přizpůsobila a jen jí prospěl čas bez mámy, protože začala být samostatnější. Na podzim jde do školky ve 2 letech a 9 měsících.

kakba
13. čer 2023

Priznam se, ze jsem nikdy nebyla mama na plny uvazek. Nejsem ani ten typ, co musi stat porad za zadkem decku a resit s jinyma co, kdy, jak. Prakticky jsem stale pracovala, ale protoze jsem chtela a dokazala jsem to dat dohromady a ted zpetne to vidim, ze to bylo to nejlepsi rozhodnuti, zaroven mame spolecnych zazitku vic nez nektere matky, co jsou matkami full time. Obecne se vzdy boji vic matky nez deti a preci kdyz by to neslo, tak z prace odejdes.

drep
13. čer 2023

Já tak trochu pracovala furt, ale na plný úvazek jsem se vrátila asi dva měsíce před dceřinýma druhýma narozeninama. Byl covid, měla jsem 7 24 hodinových služeb, školka nebyla, byla u babiček nebo s manželem. Dcera problém neměla, já byla vyřízená. Do školky šla ve dvou a osmi měsících a bylo to v pohodě.

janule0123
13. čer 2023

@petromilka15 mas tam pro nej prostor na adaptaci nebo v září ho das na cely den do skolky a půjdeš? Akorát bych ho trenovala už teď, jestli není zvyklý - k babičce samotného, na prázdniny bez tebe .. prý to celkem pomáhá než nastoupí do školky a pak se lip adaptuje 😎

janule0123
13. čer 2023

Jinak dvouletaci ze to kolikrát berou lip než triletaci, některý děti to ve dvou nedají.. a někteří ani ve čtyřech .. ale myslím, ze je to spis o tom, ze děti citi ze ty matky jsou z toho špatný… zkusila bych to😀malá šla do školky teda později … ale šla do třídy pro 3 lety … ve 2letech a osmi měsících, nemluvila.. první týden nadšeni, druhy slzicky.. ale žádný drama .. pak v pohodě, ikdyz odvařená z toho nebyla. A v lednu, když byla nemocná … už me brecela, ze nemůže do školky, protože je nemocná, ze se tam těšila a ze chce za detma a paní ucitelkama 😂hlavně klid … malej pozná tvůj stresik a padne to akorát na tom😂😂četli jsme ještě knížku o skolce …ať ví tak nejak cca do čeho jde …

emillyhk
13. čer 2023

Syn má dva roky a čtyři měsíce teď, v září začíná v dětské skupině, takže ve dvou a půl letech. Zatím myslím, že těžší to bude pro mě než pro něj. Je to takový malý nezávislák, jak má kolem sebe další děti, nové hračky, jiné dospělé, tak mě nepotřebuje. Jasně, do září se to může změnit. Nebo třeba časem. Ale jinak to nejde. 🤷‍♀️ Do práce se vrátit musím, tak to budeme muset nějak zvládnout. Hned v září pojede naplno, cca 8-14:30.

sarihy
13. čer 2023

Šla jsem do práce, když bylo mladší dceři necelých 2,5R...na úvazek 0,7...Lítala jsem jak hadr na holi, muž to samé, ale nelituju, a rozhodně to dceru vůbec nepoznamenalo. O nějakém odloučení a stesku jsem vůbec neuvažovala, byla jsem ráda, že se pro mě v bývalé práci uvolnilo místo, takže jsem vůbec neváhala. Měla jsem dceru přijatou do školky, takže by tak jako tak stejně šla. Ale já nejsem stýskací typ, beru ty věci tak, jak jdou, a holt jsem šla do práce, takže jsme to museli zvládnout.

eithelwing
13. čer 2023

@petromilka15 Šla jsem v synových 2 letech a 3 mesicich, ale jen na pár hodin, takže 3 dopoledne ve skupince pro něj. První půlrok byl děs, hodně skupinku odmítal, pomáhali s hlídáním prarodiče a já se trápila, že jsem udělala chybu. Měli jsme velmi pomalou adaptaci a to se ukazalo jako dobré rozhodnutí v jeho případě. Po Vánocích si to sedlo a teď tam chodí rád. ☺️ Z těch začátků žádné trauma zatím nevidím. Nesnažila jsem se ho zlomit, ale měla jsem velkou výhodu v tom, že moje rodiče mi velmi pomohli.

areh
13. čer 2023

@petromilka15 syn měl 2 roky a 2 měsíce. Bylo to narychlo bez žádné přípravy. Ve 2 letech se ještě kojil 🙁 On to zvládl úplně nádherně! Do školky chodí rád, má tam kamarády, vypráví, co dělali. Hůř jsem to snášela já...

izz76
13. čer 2023

@petromilka15 A to jdeš rovnou na plný úvazek? Já se vracela z důvodu, ze v práci nutné potřebovali taky driv,dceři bylo 2,5,ale měla jsem podmínky. První dva měsíce jsem chodila jen 2 x tydne na 6h a postupně zvyšovala,ale i tak jsem měla úvazek jen na 30h celá její školková léta.Na plný úvazek od 2leteho bych nesla, nebo jedině ve finanční krizi.

ferda90
13. čer 2023

@petromilka15 ahooj, syn v květnu začal docházet do soukromé dětské skupinky. Bylo mu 2 roky a 3 měsíce. Chodí už přes měsíc a zvládá to dobře. Za celou dobu plakal asi 3 krát a to jen chvíli, sotva se zavřeli dveře, tak bylo po pláči. Je celkem společenský a má rád děti, je takový kontaktní. Tety ve skupince jsou moc fajn, skupinka má min děti, takže víc času na každé dítko.. Já se vracím v září do práce, syn bude mít v srpnu 2,5 roku. Teď chodí do skupinky od 8 do 12 hod, učitelky ho chválí. Já jsem na jednu stranu věřila, že tu skupinku zvládne a na druhou mi to bylo divný(chtěla jsme být s ním) , že on bude ve skupince když já jsem ještě doma, ale má to i své výhody. Během dopoledne si zařídím co potrebuju, nebo si prostě jen odfrknu a řekla bych, se se oba na sebe víc těšíme. Sousedka má dcera, kterou dávala do školky až ve 4 letech a říkala, že kdyby to věděla, tak ji dá mnohem dřív, že byly každodenní scény a malá je do teď (2 třída) prostě,, závislá,, na mámě. Druhá kamarádka dala syna po 3 roku do školky, nyní má přes 4 roky ave školce ještě ani nespal, nechce a taky to není 100%,clovek si řekne, že když jsou ty děti starší, tak to budou snášet lup, ne vždy je to pravda. Další kamarádka ze dne na den dala malého ve 2,5 letech do školky, dostal nabídku na práci a hned šel od rána do odpoledne a zvládl to úplně dobře. Mě kolikrát přijde, že je u nás společnost nastavena tak, že dítě má být doma matkou do 3 let, když jde máma do práce dřív, tak se na ni divné dívají nebo mají řeči. Všude ve světě děti chodí mnohem dřív do jeslí, školek, skupin a zvládají to. Žádná újma na zdraví u nich není, jak by si někdo myslel 🙂. Neboj, to bude fakt dobrý. Děti umí překvapit a my mámy to kolikrát bereme hůř než ty děti ☺️

petulkadodo
13. čer 2023

@petromilka15 Já jsem se vracela na částečný úvazek, když bylo synovi 13 měsíců, šel do soukromých jesliček a zvládnul to perfektně. Děti to většinou zvládají líp než rodiče. To bude dobré. Jen je třeba zachovat klid. Děti umí vycítit, když mají rodiče obavy.

gruyerre
13. čer 2023

@petromilka15 no nevim, když tě to takhle trápí, tak to asi nebude správný krok. To jdeš rovnou na plný úvazek? Nemůžeš se domluvit na nějaký menší? Jestli fakt cítíš, že je to chyba, tak bych asi na tvém místě ještě vycouvala, ať pak nebrečíš v práci, že nejsi s malým, dokud to jde.

marketa1218
13. čer 2023

@petromilka15 Pokud tě to trápí nějak moc, tak to tak být nemá, já se přiznám, že bych to psychicky nezvládla. Dcera šla mezi děti na třech letech a chodí jenom na dopoledne, chci s ní být co nejvíce času to jde . A já jsem vděčná za to,že to tak můžeme mít. Každá máma to má ale jinak a myslím si, že nic není špatně, je to na každé z nás o nastavení apod. Za mě jsou děti malé jenom jednou, ale nesoudim maminku,která třeba z finančních důvodů opravdu musí brzy a nebo jí to mateřství tolik nenaplňuje a proto jde brzy pracovat. Pokud máš tu možnost, dej na svoje pocity.

ladyhacek
13. čer 2023

Já šla v synově dvou letech, půl roku s ním byl manžel, oak nastoupil do školky, do obědě pak ho vyzvedla babička nebo manžel.
Myslím, že nejtěžší to bylo pro mě. Sym to zvládl. Dětí měl rád, s manželem se zase naučil něco jiného než se mnou.

me_druhe_ja
13. čer 2023

Dcera jde do školky na dopol od září, bude mít 2 roky 7m. Už se těším jako prase. 😀 a ona to potřebuje neskutečně. Poslední týdny už vidím, že ji prostě nestačím, že se nudi, že potřebuje společnost, děti, jiný dospělí, jinou aktivitu....navíc každé ráno tam chce s bráchou zůstat a brečí, že nemůže. 😀
Upřímně většinou jsou to matky, kdo nezvládají odloučení, ne děti. 🙂

konidana
13. čer 2023

Já nastoupila do práce na plný úvazek v roce mladšího. S dětmi teda byl doma na rodičáku manžel. Zvádli jsme to dobře, byla to výhra pro všechny🙂 Starší nastoupila pak do školky (ve 3,5) a tu jsem tam vodila ráno cestou do práce a vyzvedávala až večer cestou domů. Ona tam hrozně chtěla chodit. Mladší byl (do 3 let přesně) doma s tatínkem, a pak naplno do školky. Ale kdyby ho vzali, tak šel už v září ve 2,5r. taky naplno jako ségra (školka 6:30-16:30)

konidana
13. čer 2023

@petromilka15 děti to zvládnou úměrně tomu, jak to zvládneš ty. Pokud budeš nastavená , že je vše v pohodě a půjde to, tak to půjde. Jestli se už předem bojíš, tak to dítě vycítí a nemusí to jít tak hladce...

ajja87
13. čer 2023

Tak ja jsem ma opačné straně barikady, než tady vsechny ženy co šly do práce,ja jsem nastoupila ,když dceři bylo 25mesicu,chodim jen na par hodin denně, hlídá u nas kdo muzea dcera to snáší čím dal tim hůř,ja mam ale vidinu toho ,ze 30 června končím,ale uz to fakt nedává...probreci cele dobu jsem pryč...

teate
13. čer 2023

To je individuální, záleží na dítěti, naše dítě šlo do školky ve 2.5 letech a nezvládlo to. Teď je jí 3.5 a stále to nezvládá úplně dobře. Já jsem školku taky nesnášela až do 6ti let. To je o typu dítěte… tak to zkus a uvidíš.

properjoey
13. čer 2023

Já též jsem na druhé straně barikády. Děti šly do školky oba v necelých 3 letech. Dcera to zvládala s přehledem, chtěla zůstávat i odpoledne. Syn mi 4 roky ve školce probracel a to chodil výhradně po obědě. Kupodivu brečel i první pololetí v 1.tride. stále jsem na polovičním úvazku, právě kvůli tomu, že odmítá družinu....je to hodně o dítěti, každé to zvládá jinak...ale dokud to nezkusis, tak nepoznáš, jak to bude zrovna u vás...

ferda90
13. čer 2023

Možná taky záleží na školce. Syn od kamarádky nebyl ve školce spokojený, protože byl malý vzrůstem a měl problémy dosáhnout na kohoutek a umýt si ruce, žádná učitelka si ho nevšimala, než přišla jeho mamka, tak stal u toho umyvadla a plakal. Učitelkam nechybělo dítě a ani si nevšimli, že tam nějakou dobu stojí a pláče. Od té doby ho kamarádka do školky nedala. Já sama třeba vidím rozdíl mezi školkou a dětskou skupinkou v tom, že naše paní učitelky mají ve třídě max 12 děti, ne vždy se sejdou všechny. Jsou tam stabilně 2 učitelky + 1 chodí z vedlejší třídy vypomáhat. Když dítko nemá den, nebo se chce nosit, tak paní učitelka ponosí, pochová. Tohle by asi v klasické školce nešlo, tam je víc děti a není to tak individuální.
Jak tu zaznělo, pokud nezkusíš, tak nebudeš vědět. Držím palce ať jeto dobrý a ve školce se líbí

zmrzlinka
13. čer 2023

Šla jsem do práce když bylo synovi 2 roky.A zvládli jsme to oba.Nechapu jak může být doma někdo 4 roky 🤷

katulepek1
13. čer 2023

2 roky s prvním dítetem, v pohodě 🙂 déle bych asi zblbla doma

fifinka2020
13. čer 2023

@petromilka15 hele, hodně záleží na tom, jak to máš nastavené ty....
Obecně psychologové uvádí, že dítě do 3 let potřebuje rodiče po citové stránce. Ale vidíš, že spousta maminek pracuje dřív, někdo už pomalu po šestinedělí...
Záleží také na dítěti (syn třeba zralý nebyl ani v těch 3) a samozřejmě na okolnostech (musí se do práce, chces do prace).
Dítko to zvládne, ale ty se musíš rozhodnout, co chceš... jsou i maminky, co dítě dají až jako předškoláka - chtějí s nim trávit čas a naplňuje je to.
Ale tím, že bys stejně od ledna šla, si myslím, že to o moc náročnější nebude...

vikinkav
13. čer 2023

Ahoj ja mam nabidku od ledna na plnej, malymu bude 2 a ctvrt, ale pokud mi nedaji aspon 3 dny v tydnu HO tak se nedomluvime. Dojizdim hodinu tam a hodinu zpet a predstava videt deti jen vecer a o vikendu je pro me neprijatelna 😕 Taky je to prace, kterou jsem delala predtim, loni na podzim jsem kyvla na puluvazek, kdyz me potrebovali, tak spoleham na to, ze me budou potrebovat nadale a vyjdou mi vstric.